Sport

2007.10.30. 13:50

Olimpia - Összeomlott Kínában a jegyértékesítő-rendszer

<p>Összeomlott kedden a pekingi olimpiára szóló jegyeket értékesítő számítógépes rendszer, miután másodpercenként 200 ezer kínai szeretett volna az interneten belépőt venni.</p>

A 2008-as olimpiára Peking több lépcsőben értékesíti a jegyeket, a külföldön élők legálisan csak jövő tavasszal vásárolhatják meg a belépők negyedét.

A kedden reggel indult értékesítés első órájában 8 millió érdeklődő jelentkezett a Pekingi Olimpiai és Paralimpiai Játékok Szervezőbizottságának (BGOC) internetes oldalán, kétmillióan pedig a telefonközpontot hívták. A rendszer összeomlott, mindössze 9 ezer jegyet sikerült értékesíteni, az eladásra szánt 1.8 millióból.

A NOB elnök nem sajnálja, hogy Pekingben lesznek a játékok

Jacques Rogge errõl kedden beszélt egy rádióinterjúban- jelentette az AFP hírügynökség. Az elnök a jogvédõszervezetek kifogásaival kapcsolatban azt mondta a BBC brit közszolgálati rádiónak, hogy Kína is változik.

Jacques Rogge azt mondta: az emberi jogok tiszteletben tartásáért harcolók helyesen teszik, ha az olimpia kapcsán fölhívják a visszásságokra a figyelmet. Az elnök ugyanakkor kiemelte: nem szerencsés a NOB-ot hibáztatni azért, hogy nem tudja megoldani a problémákat.

Mint fogalmazott: "miért tudná a bizottság megoldani azokat a problémákat, amelyeket külföldi kormány- és államfõk évtizedekig képtelenek voltak orvosolni? A NOB egy sportszervezet, így igencsak körülhatárolt mit tehetünk és mit nem"- mondta Rogge. A sportdiplomata hozzátette: a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak fontosak az emberi jogok, saját eszközeivel harcol is ezekért.

A BOCOG szóvivője szerint többször tesztelték a számítógépes hálózatot, de ekkora érdeklődésre nem számítottak. Az értékesítésbe bekapcsolódott Bank of China is kénytelen volt felfüggeszteni az eladásokat a nagy érdeklődés miatt.

A BOCOG jegyértékesítéséért felelős Rong Jun szerint, a kínaiak elsősorban a nyitó és záróünnepségek, a kosárlabda, a ping-pong és a torna iránt érdeklődnek, ezért a külföldieknek nincs sok esélyük arra, hogy bejussanak ezekre a sporteseményekre.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!