Sport - Foci

2008.05.21. 19:39

Több mint 108 millió eurót ér a BL-győzelem

<p>Több mint 108 millió eurós bevételt hozhat a konyhára a Bajnokok Ligája győzelem - állítja a versenysorozat főtámogatója, a MasterCard által készített tanulmány.<BR /></p>

A Chelsea és a Manchester United közötti moszkvai párharc győztese elsősorban játékosállományának értéknövekedéséből, a kupával járó díjazásból, a szponzori szerződésekből valamint a televíziós közvetítési díjakból remélhet jelentős bevételt. Azért a finálé vesztese sem távozik üres kézzel: a tanulmány szerint 38 millió eurót vághat zsebre a döntőben alulmaradó csapat.

A teljes BL-sorozat bevételét nézve még látványosabb a leendő kupagyőztes mérlege. A kutatást irányító Simon Chadwick sport-gazdasági szakértő szerint a döntős csapatok már a finálé előtti szereplésből is 38 millió eurós bevételt könyvelhettek el. Ennek megfelelően a moszkvai döntő győztese összesen 146 millió euró pluszban zárja majd a 2007/08-as kiírást.

A 2007-es BL-döntő tétje kisebb volt, hiszen az akkori klubok - az AC Milan és a Liverpool - "mindössze" 100 millió eurós bevétel reményében csaptak össze Athénban. Az összeget végül az olaszok tehették zsebre.

"Egy győztese már biztos van a mérkőzésnek, ez pedig az orosz főváros" - mondta Chadwick. A kutató szerint Moszkva mintegy 44,5 milliós bevételt remélhet, míg a görög fővárosnak 2007-ben még be kellett érnie 26 millió euróval.

A döntőt világszerte mintegy 100 millióan látják majd.

Simon Chadwick szerint a Bajnokok Ligája nem csupán a legnagyobb díjazású klub bajnokság a kontinensen, de üzleti hatása - mely mindent összevetve 267 millió euróra tehető - egy rangra emeli a világ legnagyobb sporteseményeként számon tartott Superbowl-lal, az NFL amerikaifutball-bajnokság döntőjével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!