Püspökladány hírei

2018.07.27. 19:10

Összegyűltek az egykori vasutastelepülés MÁV-osai

Püspökladány - A hagyományok megőrzése a célja Bíró Ferenc Mihálynak, aki negyedjére rendezte meg a vasutastalálkozót.

Püspökladány - A hagyományok megőrzése a célja Bíró Ferenc Mihálynak, aki negyedjére rendezte meg a vasutastalálkozót.

A IV. Veterán és Aktív Vasutas Találkozónak pénteken, az immár országos hírnévre szert tett vasúttörténeti magángyűjteményében adott otthont Bíró Ferenc Mihály. Az egykor maga is vasutas rendező a főleg helybeli MÁV-dolgozókból álló közönsége előtt elmondott köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az eseményt hagyományteremtő, hagyományőrző szándékkal hívta életre. A helyszín sem véletlen, hiszen Püspökladány életében 161 éve ott van a vasút, és a város újkori történetében a legnagyobb esemény a vasút megjelenése és a csomópont kialakulása volt.

– Püspökladány 1858 óta csomópont, nemzedékek nőttek fel a vasútnál, és a helységből igen sokan származtak el, erősítve az ország vasutasságát.

Az 1970-es években, Püspökladányban a vasútnál mintegy kétezren dolgoztak különböző szakterületeken, mára ez a szám a töredékére csökkent”

– fogalmazott Bíró Ferenc Mihály, majd azzal folytatta, hogy az idén ünnepel a magyar vasutasság, hiszen az 1868. június 30-án keltezett adásvételi szerződés tekinthető a Magyar Királyi Államvasutak alapító okiratának, amelyben a Magyar Északi Vasúttársaságot megvásárolja a magyar állam.

Emléklap és múltidézés

A rendező külön köszöntötte a legidősebb vasutasokat, és emléklapot adott át nekik, így Veres Lászlónak (94), Nagy Sándornak (92), Tóth Imrének (89), Szél Eleknek (88), Varga Károlynak (84), Czibere Mihálynak (84), Ignácz Zoltánnak, (82), Horváth Istvánnak (79) és Bóka Ferencnek (79).

A köszöntő után a vasúttal összefüggő könyvismertetők, szakmai életutak bemutatása, majd a vasúttörténeti kiállítás megtekintése szerepelt.

Az alkalomra az esemény rendezője a 16 tablón szereplő, 220 darabból álló képeslap-kiállítást alakított ki a 6 ezer darabos képeslaptár anyagából válogatva. Mészáros Béla vasutas dalcsokrok előadásával szórakoztatta a közönséget.

A közös vacsora után, a szórakoztató zene mellett a jelenlegi és az egykori vasutasok összetételükben gyakran változó kiscsoportokban idézték a múltat, emlékeztek Püspökladány országos hírű vasutasságára, az itt folyó vas­utaséletre.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!