Háborús pszichózis

2024.06.02. 08:11

Kötelező európai sorkatonaság: sorsdöntő lesz a kérdésben az EP-választás eredménye

A júniusi választás után felálló testület az elsők között igyekszik majd megvitatni ennek lehetőségeit - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

MW

Eligazításon részt vevő katonák Franciaországban

Forrás: AFP

Fotó: Nicolas Tucat

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke azzal az ötlettel állt elő, hogy az európai unió állítson fel közös kötelező sorkatonai szolgálatot. Ezt a javaslatot már az újonnan felálló EP-ben fogják megvitatni, hacsak nem sikerül kiszorítani a háborúpárti, az orosz–ukrán háború eszkalációjában érdekelt képviselőket.

A V4NA azt írta

a júniusi európai parlamenti választás után felálló testület az elsők között igyekszik majd megvitatni ennek lehetőségeit, ezért sorsdöntőnek bizonyulhat a voksolás.

Az Európai Uniónak saját hadseregre van szüksége, értekezett erről a Washington Post hasábjain Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer is 2022 májusában. A Herr & Speer német-amerikai agytröszt alapítói szerint az ukrajnai háború is rávilágított arra, hogy milyen ostobaság Európának túlzottan az Egyesült Államokra támaszkodni. 

A szerzőpáros egészen sajátos módon az európai identitás kialakításának fontosságát is hangsúlyozza az európai-szintű sorkatonaság kapcsán. Mint írják:

„Az EU büszke a nyelvek, kultúrák és történelmek sokszínűségére, ennek a heterogenitásnak azonban ára van (…) sajnos kevesen tartják magukat elsősorban európainak. Egy közös uniós katonaság azonban elősegítheti egy olyan közösség kialakulását, amely európai öntudatot építene, ami szükséges feltétele annak, hogy Európa magabiztosabban lépjen fel a geopolitikában.”

Ez különösen igaz lenne, ha a 17 éves uniós polgárok számára kötelező szolgálati időt – hat-kilenc hónapot – írnának elő – teszik hozzá.

Az általuk megfogalmazott terv alapján a nők és a férfiak iskolai tanulmányaik befejezése után választhatnák, hogy vagy civilként teljesítenek szolgálatot, vagy az EU fegyveres erőinek katonájaként. Mindkét esetben azonban ezt szülőhazájukon kívül lenne ajánlatos elvégezniük, fogalmazták meg.

A Herr& Speer javaslat összecseng azzal, a német Junge Union által felvázolt tervvel, amely akár a tagállamok hatásköreit Brüsszelnek is átruházva hozna létre kötelező európai sorkatonaságot. 

A Junge Union javaslata a nők és férfiak katonai szolgálatának bevezetésére Európa-szerte 2017-ben jelent meg először. 

A teljes cikk a részletekkel ITT érhető el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában