Migrációs nyomás

2023.12.08. 11:48

Szijjártó: az Afrika stabilitását és biztonságát garantáló országok támogatására van szükség (videó)

Hatalmas szükség lenne az Afrika stabilitását garantáló országok támogatására Európa részéről, amiből Magyarország kiveszi a részét, ugyanis a két kontinens biztonsága szorosan összefügg – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kampalában.

MW

Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Fotó: Király Márton

A tárcavezető az ugandai kollégájával, Jeje Odongo Abubakarral közösen tartott sajtóértekezletén arról számolt be, hogy Európa ma az utóbbi harminc év legsúlyosabb biztonsági kihívásaival néz szembe, és ezek egy része nem megoldható Afrika nélkül.

Aláhúzta, hogy 

ezért nagy szükség van az olyan felelősségteljes országokra, mint Uganda, amelyek fékezik a migrációt és biztosítják a térség stabilitását, s ezeket támogatni kell.

Rámutatott arra, hogy Uganda a régió stabilitásának egyik fő pillére, az ország a legtöbb menekültet fogadta be Afrikában, nagyjából másfél millió főt, továbbá komoly erőfeszítéseket tesz a terrorizmus elleni harc terén is, amihez Európának támogatást kellene nyújtania.

Mint mondta, ebből hazánk alaposan ki is veszi a részét, 

Magyarország a valaha volt legnagyobb afrikai gazdaságfejlesztési programját hajtotta végre Ugandában 17 millió dollár értékben.

Ennek keretében többek közt három iskolát építettek a legnagyobb menekülttáborban, modernizálták a közigazgatást, mobil egészségügyi központot hoztak létre, s korszerűsítették az Ugandai Szívkórházat, illetve kiberbiztonsági központot állítottak fel a pénzügyi szektor védelmére.

Majd arra is kitért, hogy Magyarország emellett kész támogatni a menekültek ellátását, az ivóvízellátás javítását és a mezőgazdasági szektor fejlesztését is. Valamint emlékeztetett, hogy évente húsz ugandai diák tanulhat ösztöndíjjal magyaregyetemeken, és a programra tavaly több mint 300-an jelentkeztek.

A program sikere hozzájárult Uganda stabilitásához és biztonságához, segíteni fog az életkörülmények javításában és az emberek helyben maradásában - sorolta.

Szijjártó Péter ennek kapcsán érintette az erősödő migrációs nyomást Európában, és az annak következményeként növekvő terrorfenyegetettséget. Illetve rámutatott, hogy 

a terrorizmus és a migráció ördögi kört alkot egymással, mivel előbbi az egyik fő kiváltó oka utóbbinak, azonban annak következménye is, minthogy a bevándorlók áradatában potenciális merénylők is megbújhatnak.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország az Európai Unió külső határán fekszik, és felelős annak a védelméért, így nagyon is tisztában van azzal, mennyire függ a kontinens biztonsága Afrikáétól. 

Európa biztonsága Afrika biztonságával kezdődik

– szögezte le.

Valamint figyelmeztetett: 

ha meginog Afrika stabilitása, vagy épp a földrész nem lesz képes megtartani növekvő népességét, akkor Európában erősen megnő a migrációs nyomás, amit nehéz lenne kezelni.

A miniszter végül arra is kitért, hogy Magyarország emellett kész támogatni a menekültek ellátását, az ivóvízellátás javítását és a mezőgazdasági szektor fejlesztését is. Valamint emlékeztetett, hogy évente húsz ugandai diák tanulhat ösztöndíjjal magyarországi egyetemeken, és ezen helyekre tavaly több mint háromszázan jelentkeztek. 

Továbbá érintette az ukrajnai háborút is, amely szavai szerint súlyos globális hatásokkal jár, jól látható, hogy azok is fizetik a konfliktus árát az égbe szökő infláció és a romló élelmezésbiztonság formájában, akik semennyire nem felelősek érte, legyen szó Magyarországról vagy Afrikáról.

Leszögezte: 

az egyedüli megoldást a mielőbbi béke jelentené, s az is bizonyítja, hogy a globális többség ezt szeretné, hogy hét afrikai ország, köztük Uganda is béketervvel állt elő.

Talán kisebbségben vagyunk Európában és a transzatlanti térségben, de ahhoz a globális többséghez tartozunk, amely mielőbbi békét akar

– fogalmazott, úgy vélekedve, hogy fel kell erősíteni a béketábor hangját.

Szijjártó Péter átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az átadáson arról számolt be, hogy ezen projektre Magyarország valaha volt legnagyobb, összesen 17 millió dollár értékű afrikai gazdaságfejlesztési programja keretében került sor Ugandában.

Beszédében aláhúzta, hogy az Ugandai Szívkórházat a Semmelweis Egyetem szakértőinek segítségével olyan korszerű eszközökkel szerelték fel nagyjából hárommillió dollár értékben, amelyek majd nagyban hozzájárulhatnak az emberi életek megmentéséhez.

Bejelentette, hogy emellett a kormány tizennyolc lélegeztetőgép átadásáról is döntött, amelyek szavai szerint szintén sokak halálát megelőzhetik, különösképp vészhelyzet esetén, mint ahogy a koronavírus-járvány idején tapasztalható volt.

Továbbá azt közölte, hogy hazánk készen áll az együttműködés folytatására az egészségügyi intézmény fejlesztésének második szakaszában is, a további támogatásról hamarosan megkezdődhet a tárgyalás.

Szijjártó Péter ezután arra emlékeztetett, hogy Uganda fogadja be a legtöbb menekültet Afrikában, és ez nagy terheket ró az országra mind az érintettek ellátása, mind pedig a határok védelme terén. Illetve figyelmeztetett, hogy amennyiben Kampala nem lesz képes viselni ezt a súlyos terhet, akkor Európának kell majd. Ha Uganda nem fogadja be a menekülteket, és ha nem sikerül megőrizni a stabilitást ebben a rendkívül törékeny térségben, akkor sokan útnak fognak indulni Európa felé - szögezte le.

Ennek kapcsán az ország rendkívül felelősségteljes magatartását méltatta, és kiemelte, hogy a kormány ezt nagyra értékeli, de nem csak nagy értékeli, hanem támogatni is próbálja, pusztán szavakkal ugyanis nem mennének sokra Ugandában.

Hangsúlyozta: Magyarország azon alapelv mentén jár el, hogy a segítséget kell oda vinni, ahol baj van, és nem a bajt oda hozni, ahol egyelőre nincsen baj.

A miniszter felidézte a pandémia időszakának kihívásait, és kijelentette, hogy ez az időszak rámutatott, hogy a fejlett technológiák ellenére valójában milyen védtelen is az emberiség a hasonló egészségügyi válságokkal szemben.

"Az elveszített emberéleteket nem adhatjuk vissza, de feladatunk a szükséges tanulságok levonása az ellenálló képesség, a felkészültség javítása érdekében" - fogalmazott.

Kiemelte, hogy fontos felkészíteni az egészségügyi rendszereket az ilyen eseményekre is, Magyarország ezért vakcinagyár építéséről döntött, gyártási kapacitásokat épített ki lélegeztetőgépek, védőmaszkok, kesztyűk előállítására, illetve teherszállító repülőgépet is vásárolt.

"Olyan kapacitások kiépítésére van szükség, amelyek normális körülmények között talán feleslegesnek tűnhetnek, de válság idején életeket menthetnek" - mondta.

"Azt is számításba kell venni, hogy a vírusok nem ismernek határokat, s nem törődnek a geopolitikával, a politikai beállítottságokkal, tehát ezen a téren mindannyian egy hajóban evezünk" - összegzett.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában