Klímacsúcs

2023.12.02. 12:09

Novák Katalin fontos tárgyalásokon van túl (videó)

Novák Katalin köztársasági elnök több ország vezetőjével is kétoldalú megbeszélést folytatott az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban – írja az MTI.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Részes Feleinek 28. Konferenciáján (COP28) Dubajban 2023. december 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Novák Katalin Níkosz Hrisztodulídisz ciprusi elnökkel a demográfiai problémákról és az Európai Uniós források kérdéséről, Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel a gazdasági kapcsolatok és a turisztikai együttműködés megerősítéséről tárgyalt. Novák Katalint egyúttal állami látogatásra invitálták Vietnámba.

A magyar államfő Uhnágín Hürelszüh mongol elnökkel a gazdasági kapcsolatokról, a családok támogatásáról és a családi értékek védelméről beszélgetett, valamint meghívta a Családbarát Elnökök Hálózatába, amelyet a mongol elnök örömmel elfogadott.

Novák Katalin Hamad bin Isza ál-Halifa bahreini királlyal energetikai kérdésekről és a közel-keleti helyzetről tárgyalt, Andrzej Duda lengyel elnökkel a két ország kapcsolatát elemezték, Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel informális találkozón egyeztettek. A köztársasági elnök III. Károly brit uralkodóval arról beszélgetett a megnyitó előtt, hogy milyen várakozásokkal érkeztek a klímacsúcsra.

A konferencián tartott pénteki beszédében Novák Katalin a család, a gyermekvállalása fontosságára hívta fel a figyelmet. Azt hangsúlyozta, hogy a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség, a bolygóért való felelősségérzetnek pedig előfeltétele, hogy érezzük az élet folytatásának felelősségét is.

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára az elnöki beszéddel kapcsolatban a közmédiának elmondta: a közönség nagyon jól fogadta a beszédet, amely mindenkit foglalkoztató problémát boncolgatott a családpolitika terén. Markáns, karakteres, konzervatív véleményt fogalmazott meg Novák Katalin, miszerint ha utódainkkal foglalkozunk, ha szeretnénk gyermeket, akkor egyben a bolygónk jövője is foglalkoztat minket – mutatott rá az államtitkár.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciájának (COP) idén az Egyesült Arab Emírségek ad otthont, a csúcstalálkozón több mint 80 ezer küldött, köztük 140 állam- és kormányfő vesz részt, akiket António Guterres, az ENSZ főtitkára és Mohamed bin Zayid, az Egyesült Arab Emírségek elnöke fogadott.

Novák Katalin pénteken megtekintette a kecskeméti Neumann János Egyetem bemutatkozó standját a dubaji expón. Az egyetem egy egyedi tervezésű, hidrogén meghajtású járművel vesz részt a rendezvényen egyedüli magyar kiállítóként.

 

Novák Katalin humanitárius témákról is tárgyalt Dubajban

Novák Katalin köztársasági elnök a humanitárius tevékenységéről ismert Shaikha Fatima bint Mubarak asszonnyal is találkozott szombaton Dubajban. 

Shaikha Fatima bint Mubarak, a jelenlegi elnök, Mohamed bin Zayed Al Nahyan édesapjának özvegye jótékonysági és szociális munkája miatt nagy tiszteletnek örvend az Egyesült Arab Emirátusokban. 

Alapítványa egészségügyi, nevelési, szociális- és családügyi, valamint időseket és fogyatékkal élők helyzetét segítő intézményeket támogat. 

A magyar államfő és Shaikha Fatima bint Mubarak a találkozón egyetértettek a családok fontosságában és abban, hogy a társadalom alapját alkotó családokat támogatni szükséges - közölte a Sándor-palota szombaton az MTI-vel. A demográfiai kérdésekhez kapcsolódva a beszélgetésen Novák Katalin felidézte pénteki felszólalását a klímacsúcson, ahol arról beszélt, hogy a család nem oka, hanem megoldása az éghajlatváltozásnak. A népességcsökkenésről szólva pedig kifejtette, hogy átlagosan majdnem egy gyermekkel van kevesebb a családokban. Novák Katalin elmondta, hogy véleménye szerint a klímaválságot, a szegénységet, az egyenlőséget, a biológiai sokféleséget, a vizet és a demográfiai jégkorszak jelenségét csak együtt lehet értelmezni, a Földet a gyermekeinknek kell megóvnunk. 

Novák Katalin köztársasági elnök pénteken az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) mondott beszédet Dubajban, majd több kétoldalú megbeszélést folytatott, mások mellett Níkosz Hrisztodulídisz ciprusi elnökkel, Pham Minh Chinh vietnami miniszterelnökkel, Uhnágín Hürelszüh mongol elnökkel, Hamad bin Isza ál-Halifa bahreini királlyal, Andrzej Duda lengyel elnökkel és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel. 

A magyar államfő szombaton részt vesz az Egyesült Arab Emírségek nemzeti ünnepén. Abu-Dzabi, Dubaj és a többi emírség egyesülésének napján, december 2-án minden évben monumentális ünnepséget szerveznek az ország vezetői tűzijátékkal és látványos programokkal.


 

Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

 

A globális nukleárisenergia teremelő kapacitást 2050-re kell megháromszoroznia az aláíró 22 országnak. Az egyezmény létrejöttét Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezte – mondta Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára szombaton az MTI-nek.

 

Steiner Attila emlékeztetett: a konferencián elmondott beszédében ismertette Magyarország eddig elért eredményeit. Kiemelte többek között, hogy Magyarországon 37 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, s ezen az úton szeretnénk tovább haladni.

 

Az államtitkár azt hangsúlyozta, hogy cél a nukleáris kapacitás további bővítése, mivel a karbonmentes energiatermelés kibocsátás jelentős forrása a nukleáris energia. A tiszta energiaellátás, amelyben a nukleáris energiának is nagy szerepe van, hozzájárul gyermekeink és bolygónk jövőjéhez is – mutatott rá.

 

Steiner Attila elmondta: beszédében idézte a köztársasági elnök pénteki gondolatait is, amely a családok, a gyermekvállalás fontosságára hívta fel a figyelmet, és párhuzamot vont a fenntartható jövő és a fenntartható demográfia között. Novák Katalin a klímacsúcson kiemelte: a bolygóért való felelősségérzet előfeltétele, hogy érezzük az élet folytatásának felelősségét is. A család nem oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak, a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség.

 

Az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciájának (COP) idén az Egyesült Arab Emírségek ad otthont. A csúcstalálkozón több mint 80 ezer küldött, köztük 140 állam- és kormányfő vesz részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában