Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.15. 05:59

Az izraeli hadsereg tévedésből lelőtte a Hamász három megszökött túszát

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Illusztráció/ Egy palesztin munkás rakodja az árut, amely eredetileg Izraelbe tartott a Kerem Shalom kereskedelmi határátkelőn keresztül, a Gázai övezet déli részén található Rafah egyik raktárában 2023. szeptember 5-én

Forrás: AFP

Az Egyesült Államok jelentős előrelépésnek tartja az Izrael és Gáza közötti határ megnyitását humanitárius célokra

Az Egyesült Államok jelentős előrelépésnek tartja, hogy Izrael megnyitja a Kerem Salom határátkelőhelyet Gáza felé a humanitárius szállítmányok előtt - közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője pénteken.

John Kirby egy sajtóbeszélgetésen tragikus és szívszaggató fejleménynek nevezte azt, hogy az izraeli művelet során három izraeli túsz is meghalt a Gázai övezetben. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az izraeli hadsereg vizsgálja az esetet, és mindenki szeretné a lehető legtöbb részletet megtudni a történtekről.

A Fehér Ház illetékese - Jake Sullivan, nemzetbiztonsági tanácsadó izraeli tárgyalásaira hivatkozva - arról is beszámolt, hogy általános egyetértés van arról, hogy fontos az átmenet a széleskörű katonai offenzíva felől egy jobban célzott, alacsonyabb intenzitású katonai tevékenység irányába. Ennek részleteiről, illetve a lehetséges időpontjáról a szóvivő nem beszélt, és megállapította, hogy az Egyesült Államok nem akarja megmondani az izraelieknek, hogy miként folytassák műveleteiket.

A Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora a Gázai övezet jövőjét illetően - részletek említése nélkül - elmondta, hogy a terület irányításának lehetőségeiről részletesen tárgyalt Jake Sullivan nemzetbiztosági tanácsadó Mahmúd Abbásszal a Palesztin Hatóság vezetőjével pénteken, amelyen szóba került a hatóság szerepvállalása is. Ehhez ugyanakkor a Palesztin Hatóságnak is reformokra van szüksége, és hitelesebbé, elszámoltathatóbbá kell válnia - mondta az amerikai illetékes.

John Kirby rámutatott, hogy az Egyesült Államok azzal a feltételezéssel ad katonai támogatást bármely partnere számára, hogy azt "megfelelő módon, a megfelelő célpontok" ellen alkalmazza. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Izraelt folytatódóan figyelmeztetni fogja, hogy a lehető legpontosabb és körültekintőbb módon folytassa katonai akcióit. A Fehér Ház vezető tisztségviselője úgy vélte, hogy az izraeli kormány már tett is lépéseket a polgári áldozatok számának mérséklése érdekében, az amerikai adminisztráció pedig további intézkedéseket is szeretne.

Az izraeli féllel az elmúlt napokban zajló egyeztetéseken szó volt a Ciszjordániában zsidó telepesek által palesztinok ellen elkövetett erőszakos cselekményekről, amelyeket az Egyesült Államok elfogadhatatlannak tart, és amelyeket meg kell állítani - hangsúlyozta John Kirby washingtoni idő szerint péntek délután.

Az izraeli hadsereg tévedésből lelőtte a Hamász három megszökött túszát a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg (IDF) tévedésből lelőtte a Hamász palesztin iszlamista szervezet három megszökött túszát Sadzsijában, a Gázai övezet északi részén - közölte pénteken este egy katonai szóvivő.

Az IDF közölte, hogy az eset helyszínének átvizsgálásánál gyanakodni kezdtek a halottak kilétével kapcsolatban. A holttesteket Izraelbe vitték vizsgálatra, és ott kiderült, hogy három izraelit lőttek le a katonák, mert terroristának vélték őket.

Egyikük Jotam Hajim volt, akit Kfar Aza kibucból hurcoltak el október hetedikén a Hamász terroristái. A másik a Nir Am kibucból elrabolt, de Hora beduin faluban élő Szamer Fuád al-Talalka volt, a harmadiknak a nevét pedig a család kérésére egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Az IDF mély sajnálkozását fejezi ki az eset miatt, osztozik a családok gyászában, és továbbra is minden erőfeszítést megtesz a további elraboltak hazajuttatása érdekében

 - közölte a katonai szóvivő.

"Feltételezésünk szerint a három izraeli túsz egy tűzpárbaj zűrzavarát kihasználva tudott elmenekülni a terroristák keze közül, vagy a fogva tartók egyszerűen magukra hagyták őket néhány nappal korábban" - mondta Daniel Hagari szóvivő. "Tragikus hiba történt, amelyet alaposan kivizsgálnak, és az események minden mozzanatát nyilvánosságra fogjuk hozni" - tette hozzá.

Izrael megnyitotta kerem salom-i átkelőhelyet

Izrael megnyitotta a Gázai övezetbe vezető Kerem Salom-i átkelőt, hogy megfelelő mennyiségű segély azon keresztül Egyiptomból bejuthasson oda az Egyesült Államokkal megkötött megállapodásának megfelelően – közölte pénteken a nemzetbiztonsági tanács nevében az izraeli miniszterelnöki hivatal.

A megállapodás részeként Izrael vállalta, hogy napi kétszáz teherautónyi élelmiszert és más humanitárius segélyt szállít Egyiptomból a gázai civil lakosság számára. A rafahi átkelőhely csak napi száz teherautó átengedésére képes, ezért kellett megnyitni a Kerem Salom-it is, hogy azon át közvetlenül be tudjon jutni az övezetbe még száz teherautó

– közölte a miniszterelnöki hivatal indoklásában.

Kerem Salom Izrael, Egyiptom és a Gázai övezet hármas határán fekszik, azon keresztül Egyiptomból és Izraelből is bejuthatott áru az övezetbe az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti háború október 7-i kezdete előtt, de azóta Izrael zárva tartotta ezt az átkelőhelyet, itt csak átvizsgálta azokat a segélyszállítmányokat, amelyek Egyiptomból érkeztek, és utána nem ott, hanem a rafahi átkelőn át juthattak be az övezetbe. A csak Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi átkelő 2-3-kilométerre van a kerem salom-itól.

Az izraeli kabinet korábbi határozata alapján csak Egyiptomból érkező humanitárius segélyeket szállíthatnak be a Gázai övezetbe. Az Egyesült Államok vállalta a rafahi átkelőhely lehető leghamarabbi bővítésének finanszírozását annak érdekében, hogy a humanitárius segélyek csak Rafahon keresztül is bejuthassanak az övezetbe biztonsági ellenőrzésük után.

Újabb túsz holttestét találták meg Gázában

Az izraeli hadsereg (IDF) újabb izraeli túsz holttestét azonosította és szállította Izraelbe a Gázai övezetből – jelentette a katonai szóvivő péntek reggel. 

Az IDF a huszonnyolc éves tel-avivi Elia Toledanó holttestére bukkant. Őt október 7-én rabolták el az övezet melletti zenei fesztiválról, amelyet megtámadtak az iszlamista Hamász szervezet fegyveresei. 

A fesztiválon történt mészárlásban legkevesebb háromszáznegyvenhét civilt és tizenhét, az eseményt biztosító rendfenntartót gyilkoltak meg a szélsőségesek. A holttestet a katonai hírszerzés és egy harci egység közösen találta meg, majd egészségügyiek, igazságügyi szakértők, a katonai rabbikar, valamint az izraeli rendőrség illetékesei azonosították. 

Toledanó családját értesítették, de a hadsereg nem részletezte halálának körülményeit. 

Jelenleg százharmincnégy, Izraelből október 7-én elrabolt túsz van a Hamász és más iszlamista szervezetek fogságában a Gázai övezetben, közülük húszat megöltek, s a Hamász őrzi holttestüket. 

Izrael történetében először vegyes férfi-női alakulat is harcol a fronton.

 A hetven százalékban nőkből álló Gepárd vegyes ezred katonái a múlt héten csatlakoztak a gázai szárazföldi harcokhoz. Az egység többnyire fiatal tartalékosokból áll, akik önként jelentkeztek, és kérték, hogy beléphessenek a Gázai övezetbe. 

Újabb elesett katona nevét hozta nyilvánosságra az izraeli hadsereg

A tizenkilenc éves Óz Smuel Erdi, az övezet déli részén vívott csatában vesztette életét csütörtökön, amikor négyen súlyosan megsebesültek az izraeli hadsereg tagjai közül. Csütörtökön Benjamin Netanjahu miniszterelnök és az övezetbe hurcoltak családtagjainak képviselői is találkoztak a Nemzetközi Vöröskereszt elnökével, Mirjana Spoljaric Eggerrel. 

NETANJAHU, Benjámin
Illsztráció/ Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (k) a Gázai övezetben vívott harcokban elesett Gal Meir Eizenkot 25 éves izraeli főtörzsõrmester temetésén a herclijai katonai temetőben 2023. december 8-án
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

Arra kérték, hogy gyakoroljon nyomást az iszlamista Hamász terrorszervezetre a Gázába hurcolt túszok érdekében, biztosítsa meglátogatásukat, életmentő gyógyszerek eljuttatását hozzájuk. 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a szűk hadikabinet tagjai továbbá megbeszélést folytattak Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval csütörtökön a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán. Ennek részletei egyelőre nem ismertek.

Ismét rakétatámadás ért egy konténerhajót

A jemeni lázadók csütörtökön ismét megtámadtak és kis híján eltaláltak egy konténerhajót, rakétájuk a vízbe csapódott a Báb-el-Mandeb-szorosban – közölte egy amerikai tisztségviselő.

A húszik a hongkongi zászló alatt közlekedő, Maersk Gibraltar nevű konténerhajót vették célba – közölte a névtelenül nyilatkozó hivatalnok.

Az általa megosztott információk azt követően kerültek nyilvánosságra, hogy a brit tengeri kereskedelmi hivatal (UKMTO) riasztást adott ki a szorosban.
Az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég úgy értesült:

A rakéta becsapódása előtt egy magát jemeni haditengerésznek kiadó ember rádión arra utasította a konténerhajót, hogy változtasson irányt, és hajózzon jemen felé.

A vállalat információi szerint ő egy jemeni húszi lázadó volt.

A világ legnagyobb konténerszállítója, a Maersk szállítmányozási és logisztikai dán óriásvállalat nem nyilatkozott az incidensről.

Netanjahu: Izrael a teljes győzelemig folytatja a háborút

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának, Jake Sullivannak, hogy Izrael a teljes győzelemig folytatja a háborút – írta a BBC. 

Az Egyesült Államok eközben felszólította Izraelt, hogy a közeljövőben mérsékelje a háborút, tegyenek többet a gázai civil életek védelmében.

Sullivan még pénteken a megszállt ciszjordániai Rámalláhba utazik, hogy megbeszéléseket folytasson a Palesztin Hatóság vezetőivel.

Zsidó ima a mecsetben

Az izraeli hadsereg szóvivője is kommentálta azt a felvételt, amelyen a dzsenini mecsetben egy izraeli katona énekel és imádkozik. Hagari szokatlannak nevezte az eseményt, mint mondta az izraeli katonáknak hivatásszerűen kell viselkedniük, és bárki, aki nem az IDF értékeinek megfelelően viselkedik, az a „megfelelő intézkedésekkel fog szembenézni”.

Ez történt csütörtökön:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában