Kapcsolatok

2023.11.15. 14:11

Szijjártó Péter: az európai–afrikai együttműködés fejlesztésére van szükség a terrorellenes harc területén (videó)

Az együttműködés fejlesztésére van szükség Európa és Afrika között a terrorizmus elleni harc területén, az európai biztonság ugyanis a szomszédos kontinens biztonságával kezdődik – jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a marokkói Rabatban. A tárcavezető a marokkói kollégájával, Nászer Buritával közösen tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy Európa biztonsága ma ezer sebből vérzik, így hazánk különösen nagyra értékeli azon partnereket, akik további súlyosbítás helyett hozzá tudnak járulni a helyzet javításához.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Rabatban, a marokkói kollégájával, Nászer Buritával közösen tartott sajtótájékoztatón

Forrás: Facebook /Szijjártó Péter

Fotó: MARTON KIRALY

A tárcavezető az ENSZ Terrorizmus Ellenes Hivatalának (UNOCT) helyi irodájában mondott beszédében hangsúlyozta, hogy az európai biztonsági helyzet a hidegháború óta ma van a legrosszabb formájában, miután a szomszédságban Ukrajnában és Izraelben is fegyveres konfliktus zajlik, illetve a terrorveszély is fokozódik.

Közölte, hogy az elmúlt nyolc évben Európa folyamatosan masszív bevándorlóáradattal nézett szembe, amit jól példáz, hogy Magyarországon tavaly 230 ezer illegális határátlépési kísérletet hiúsítottak meg, míg idén eddig 173 ezret.

Élesen bírálta ennek kapcsán a szavai szerint rendkívül felelőtlen brüsszeli migrációs politikát, amellyel végső soron ösztönzik az illegális bevándorlást, a külső határok védelmét pedig hibásan emberi jogi, és nem biztonsági kérdésként kezelik.

Mi, magyarok a határok erős és szigorú védelmének szükségességében hiszünk, mivel ez biztonság és egyben szuverenitás kérdése is. A határaink megsértésére bűncselekményként, szuverenitásunk elleni támadásként tekintünk

 – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a terrorizmus és a masszív bevándorlási áradatok "egyfajta ördögi kört alkotnak". Aláhúzta, hogy a terrorizmus a migráció egyik elsődleges kiváltó oka, azonban annak egyben a következménye is, minthogy az embertömegekben merénylők bújhatnak meg, ekként lebukás nélkül juthatnak el a világ különböző pontjaira.

Figyelmeztetett, hogy az illegális bevándorlás a terrorfenyegetettség erősödését eredményezte, ezt jól demonstrálja, hogy több európai országban is párhuzamos társadalmak jöttek létre, olyan no-go zónák, ahol a rendőrség nem tudja fenntartani a rendet, és gyakoribbá váltak a bandaháborúk.

Mi, magyarok rendkívül érdekeltek vagyunk a terrorizmus elleni harc sikerében, miután Magyarország kettős biztonsági kihívással néz szembe

– jelentette ki, az ukrajnai háborúra és a ma legforgalmasabb, nyugat-balkáni migrációs útvonalra is kitérve.

A miniszter úgy vélekedett, hogy a terrorellenes küzdelem globális felelősség, ezért elfogadhatatlan az, hogy az UNOCT költségvetésének mindössze 3 százalékát fedezi az ENSZ, a többit a tagállamoknak kell összeadniuk, ez szerinte fordítva kellene, hogy legyen.

Emiatt a támogatásáról biztosította a világszervezet főtitkárának azon javaslatát, amelynek értelmében megnövelnék a terrorizmus ellenes ügynökség finanszírozását.

Emlékeztetett arra, hogy Budapesten jött létre az UNOCT második legnagyobb központja, ahol jelenleg már huszonnégy szakértő dolgozik. Illetve tudatta, hogy Magyarország részt vesz abban a programban, amelynek célja a potenciális merénylők kiszűrésének hatékonyabbá tétele.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a terrorizmus elleni harc nem lehet sikeres Afrika nélkül, és az európai biztonság Afrika biztonságával kezdődik

– fogalmazott.

Leszögezte: ezért az európai-afrikai együttműködés fejlesztésére van szükség ezen a területen is.

Az Európai Unióval szemben Marokkóra lehet számítani a migráció elleni küzdelemben

A felelőtlen politikát folytató Európai Unióval szemben Marokkóra továbbra is számíthat Magyarország az illegális bevándorlás elleni fellépésben - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Rabatban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a marokkói kollégájával, Nászer Buritával közösen tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy Európa biztonsága ma ezer sebből vérzik, így hazánk különösen nagyra értékeli azon partnereket, akik további súlyosbítás helyett hozzá tudnak járulni a helyzet javításához.

Rámutatott, hogy a kontinensen és annak közvetlen szomszédságában is fegyveres konfliktus zajlik, és eközben folyamatosan nő a migrációs nyomás is, amely egyre nehezebben kezelhető az Európai Unió "teljesen felelőtlen" politikája miatt.

Ennek kapcsán kitért arra is, hogy idén megdőlhet az illegális határátlépési kísérletek számának hétéves rekordja az EU külső határain, Magyarországon is 173 ezer ilyet regisztráltak az év eleje óta.

Brüsszel migrációs politikája felelőtlen, s ezért Brüsszelre nem számíthatunk (.) Nagy szerencse, hogy számíthatunk viszont az olyan felelősségteljes biztonságpolitikát folytató észak-afrikai országokra, mint Marokkó

 – mondta.

Marokkót az európai biztonság egyik védőbástyájának tartjuk (.) Köszönettel tartozunk Marokkónak a migráció féken tartása miatt, a régió stabilitása érdekében tett lépései miatt, s köszönettel tartozunk Marokkónak azért, hogy határozottan lép fel a terrorizmussal szemben

 – tette hozzá.

Az európai békének és biztonságnak alapvető előfeltétele az afrikai béke és biztonság

 – vélekedett.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az Európába irányuló migráció kizárólag a kiváltó okok felszámolása révén állítható meg, ezért is lényeges a magyar-marokkói együttműködés az afrikai biztonság erősítése, a terrorellenes küzdelem és a gazdaságfejlesztés terén.

A migrációt nem biztatni kell, mint ahogyan teszik Brüsszelben, hanem felelősségteljes politikával meg kell állítani, mint ahogyan mi, marokkóiak és magyarok ennek érdekében együttműködünk

 – közölte.

Illetve kiemelte azt is, hogy a kétoldalú együttműködés a kölcsönös tiszteletre alapul. 

Ez azért jöhetett köztünk létre, mert két szuverén országról beszélünk, amely szuverén külpolitikát folytat, és a nemzeti érdekét helyezi első helyre, nem enged a nyomásgyakorlásnak, nem enged beavatkozási kísérleteknek, nem enged a nemzetközi liberális mainstream nyomásának 

– sorolta.

A miniszter végül beszámolt a gazdasági sikerekről is, és üdvözölte, hogy

 Marokkó mára Magyarország első számú kereskedelmi partnerévé vált Afrikában. Tájékoztatása szerint tavaly a kereskedelem értéke megközelítette a rekordnak számító 300 millió dollárt, és idén is 36 százalékos bővülést jegyeztek fel.

Fontosnak nevezte azt is, hogy csúcsot döntött a magyarországi ösztöndíjra pályázó marokkói hallgatók száma is, hiszen az évi 165 helyre idén mintegy 1300-an jelentkeztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában