Összhangban

2023.11.29. 18:00

Szijjártó Péter: az EU versenyképessége jelentős javításra szorul

A magyar-flamand kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött, és a miniszter szerint ezt jövőre túl fogják szárnyalni - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

MW

Forrás: Szijjártó Páter Facebook-oldala

Az Európai Unió (EU) versenyképessége jelentős javításra szorul - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében szerdán.

A Brüsszelben tartózkodó Szijjártó Péter Belgiumot meglehetősen érdekes országként jellemezte. A tárcavezető szerint ez nemcsak a látnivalói, nevezetességei és gasztronómiája miatt van így, hanem leginkább a struktúrája miatt, hiszen az ország régiói, nyelvi közösségeinek szövetségi szintje elsőre meglehetősen bonyolultnak tűnő rendszer.

A miniszter ismertetése szerint a három régióból Flandria a legerősebb, 16 százalékos exportteljesítménnyel, itt megy keresztül a világkereskedelem két százaléka, minden harmadik munkahely az exporthoz kötődik.

Szijjártó Péter szerint ezért nem meglepő, hogy sok mindent hasonlóan látnak, és mindketten a racionális politika hívei.

Egyformán fontosnak gondolják a szabadkereskedelem működőképességét és elengedhetetlenül fontosnak tartják Európa külső határainak védelmét - sorolta, hozzátéve, hogy abban is egyetértenek, hogy a nukleáris energia használata nélkül nincs biztonságos és hatékony energiaellátás. Ugyanakkor elutasítják azokat a törekvéseket, amelyek az EU-t szuperállammá alakítanák.

Mindezek jó reményekre jogosítanak fel minket az egymást követő belga és magyar európai uniós elnökségek közötti összhang tekintetében

 - hangsúlyozta a tárcavezető.

Szijjártó Péter bejegyzésében beszámolt arról, hogy a magyar-flamand kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött, és a miniszter szerint ezt jövőre túl fogják szárnyalni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában