Magyar–kazah csúcs

2023.11.02. 08:33

Orbán Viktor: tovább bővülhet a Magyarország és Kazahsztán közötti gazdasági együttműködés

Bár Magyarország és Kazahsztán gazdasági együttműködésének volumene még nem elég magas, ebben nagy növekedést értek el, és megteremtették az alapját annak, hogy a következő években ez akár egy nagyságrenddel bővüljön – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Asztanában, ahol hivatalos kétoldalú találkozón vett részt Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök Asztanában, az elnöki palotában 2023. november 2-án

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Fotó: Fischer Zoltán

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor megköszönte a kazah–magyar barátság jegyében neki adományozott kitüntetést, megjegyezve, megtiszteltetésnek tekinti azt, és „ennek jegyében fogunk dolgozni a jövőben is a két ország stabil együttműködésének elősegítésén”. Kaszim-Zsomart Tokajev, a Kazah Köztársaság elnöke a Kazah Állami Barátság Érdemrend első fokozata díjat adományozta Orbán Viktor miniszterelnöknek.

ORBÁN Viktor; TOKAJEV, Kaszim-Zsomart
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök sajtónyilatkozatot tesz tárgyalásuk után Asztanában, az elnöki palotában, 2023. november 2-án
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Orbán Viktor részvétét fejezte ki a karagandai bányában történt katasztrófa miatt. „A gondolataink és az imádságaink önökkel voltak és vannak” – fogalmazott a kormányfő.

Szólt arról is, hogy kilenc éve döntöttek úgy, hogy magas stratégiai szintre emelik a magyar–kazah kapcsolatokat, amelybe sok munkát fektettek. Az eredmények már az idei évben is megmutatkoztak, s a jövőben a gazdasági együttműködés tovább bővülhet – mondta.

A kormányfő a beszédében háláját fejezte ki Kaszim-Zsomart Tokajev államfőnek, amiért nemcsak gazdasági kérdések kerültek szóba az egyeztetésükön, hanem globális biztonsági kérdések is. Megjegyezte, hogy a téma újra elő fog kerülni pénteken a Türk Államok Szervezete tizedik csúcstalálkozóján is.

A miniszterelnök a kazah elnököt emlékeztette, hogy a magyarok keletről indulva érkeztek meg Európába, és a magyar emberek azt gondolják, hogy az élet nem más, mint egy szövetség az ősök, a most élők és az utódok között.

Úgy folytatta, e tekintetben a kazahok benne vannak a mi életünkben, hiszen a közös múltunk részei, így gondolunk mindig Kazahsztánra, és örülünk annak, hogy a barátságon túl most már gazdasági kapcsolataink is vannak.

Orbán Viktor kulcskérdésnek nevezte Magyarország energiaellátását, és megjegyezte, nekünk fontos, hogy kőolajat most már nemcsak Oroszországból, hanem Kazahsztánból is tudunk szállítani. Ennek a mértéke egyelőre nem nagy, de a csatornákat megnyitották, és az ország biztonsága szempontjából ez nagy előrelépés – tette hozzá.

A miniszterelnök köszönetét fejezte ki azért is, hogy a Mol részt vehet a kazahsztáni gázkitermelésben, hogy bevonták Magyarországot a helyi zöldenergia kiépítésébe, és lehetőség van a nukleáris ipari együttműködésre is.

Hozzátette, büszke arra, hogy Magyarországra minden évben 250 kazah egyetemi hallgató érkezik, ami azt jelenti, hogy jelenleg mintegy 1000 kazah diák tanul magyar állami ösztöndíjjal.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök is beszámolt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalásairól 

„A felek alaposan megvitatták a kazah–magyar kapcsolatok állapotát és fejlődési kilátásait, különös tekintettel a politikai párbeszéd erősítésére, a kereskedelmi és gazdasági együttműködés elmélyítésére, valamint a kulturális és humanitárius kapcsolatok bővítésére” – közölte a két politikus találkozójáról a kazah sajtószolgálat.

NAGY Márton; HAVASI Bertalan; SZIJJÁRTÓ Péter; ORBÁN Viktor; VARGA Mihály; TOKAJEV, Kaszim-Zsomart
Orbán Viktor miniszterelnök és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök tárgyalást folytat Asztanában, az elnöki palotában, 2023. november 2-án. A kormányfő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke 
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kazah államfő megjegyezte, hogy a magyar miniszterelnök asztanai hivatalos látogatása új lendületet ad az államok közötti együttműködésnek. „Bízom abban, hogy a mai tárgyalások eredményesek lesznek” – hangsúlyozta Tokajev.

A kibővített megbeszélések során Tokajev elmondta, hogy Asztana érdekelt a testvéri kapcsolatok és a kölcsönösen előnyös kapcsolatok további elmélyítésében. A kazah elnök bizakodását fejezte ki, hogy a mostani megbeszélések új lendületet adnak a kétoldalú stratégiai partnerség további fejlesztésének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában