Szövetségben az idősekkel

2023.11.10. 09:30

Jó hírt jelentett be a pénzügyminiszter, 2,5 millió nyugdíjast érint (videó)

Péntektől érkezik az emelt összegű nyugdíj mintegy 2,5 millió nyugdíjasnak – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóüzenetében pénteken, írja az MTI.

MW

Varga Mihály pénzügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Hangsúlyozta: a kormány teljesíti ígéretét, a szankciós infláció ellenére is megőrzi a nyugdíjak értékét, a januári 15 százalékos emelést követően újabb, 3,5 százalékponttal emelik a nyugdíjakat januárig visszamenőleg. Így novemberben átlagosan 78 ezer forinttal többet kapnak a nyugdíjasok.

Az emelt nyugdíjak kifizetéséhez szükséges 670 milliárd forintot a költségvetés maradéktalanul biztosítja

– jelentette ki Varga Mihály.

Hozzátette: azon dolgoznak, hogy továbbra is megőrizzék a nyugdíjak értékét, ezért januárban újabb 6 százalékkal emelik az ellásokat, februárban pedig a 13. havi nyugdíjat is kifizetik.

Idős honfitársaink továbbra is számíthatnak a kormányra

– mondta a pénzügyminiszter.

Szentkirályi Alexandra: a nyugdíjasok számíthatnak a kormányra!

A novemberi nyugdíjjal együtt utalják pénteken az átlagosan plusz 78 ezer forintos nyugdíjkiegészítést is, illetve a Magyar Posta ezen a napon kezdi a kézbesítéseket – mondta a kormányszóvivő a Facebookon.

Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalán megosztott videójában azt mondta: a kiegészítést januárig visszamenőlegesen fizetik ki, így biztosítják az inflációkővető nyugdíjemelést „a mostani megemelkedett háborús és szankciós infláció mellett is”.

Jelezte, hogy a kifizetés 2,5 millió embert érint: az öregségi nyugdíjasokat és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőket.

A kiegészítő nyugdíjemelésre majdnem 190 milliárd forintot fordít a kormány – emelte ki Szentkirályi Alexandra.

Úgy folytatta, hogy a kiegészítés mértéke – az éves inflációhoz igazítva – 3,5 százalékpont, ami egy 210 ezer forintos átlagnyugdíj esetén havi 6500 forintot, éves szinten pedig, a 13. havi nyugdíjjal együtt, majdnem 85 ezer forintot jelent.

Hozzátette, hogy a nyugdíjkiegészítés azokhoz is eljut a napokban, akik nem átutalással kapják meg a nyugdíjat, hanem a postás kézbesíti nekik.

„Arról is szeretném biztosítani az időseket, hogy januárban ismét emelni fogjuk a nyugdíjakat, újabb hat százalékkal, mert ennyire becsüljük előre a jövő évi inflációt” – fogalmazott a kormányszóvivő, hozzáfűzve, hogy februárban érkezik az emelt összegű 13. havi nyugdíj is.

Kitért arra is: a kormány tisztában van azzal, hogy a nyugdíjasoknak különösen fontosak a rezsidíjak és az élelmiszerárak, ezért a kabinet kitart a rezsicsökkentés mellett, „még akkor is, ha Brüsszel ezt el akarja törölni”. Az élelmiszerárakat pedig az online árfigyelővel „vették célba” és a „multikat” a kormány rávette az élelmiszerárak csökkentésére – mondta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában