Bűncselekmény gyanú

2023.11.25. 07:47

Adománygyűjtés: ki tudja, ha Karácsony nem?

Az abszurditásig fokozott mellébeszéléstől a teljes hallgatásig terjed az a kommunikációs stratégia, amit a Karácsony Gergely nevével fémjelzett 99 Mozgalom bűncselekmények gyanúját felvető adománygyűjtési botrányának főszereplői előadnak – írja a Magyar Nemzet.

MW

Karácsony Gergely szerint minden a jogszabályok szerint történt

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Tordai Csaba, akinek az ügyvédi irodájában okirat-hamisítást alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le a nyomozók, csaknem két hete teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, Karácsony pénzhordó embere, Perjés Gábor csak azt ismételgeti, hogy nem nyilatkozik, míg a főpolgármester homlokegyenest ellentmondó magyarázkodásokba menekül – jegyzi meg cikkében a Magyar Nemzet.

Új megvilágításba helyezik Karácsony Gergely korábbi kijelentéseit azok a napokban nyilvánosságra került nyomozati információk, amelyek bűncselekmények gyanúját vetik fel a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom pénzügyi manőverei kapcsán.

 A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai két hete házkutatást tartottak Tordai Csaba – Karácsony jelenlegi jogi főtanácsadója – ügyvédi irodájában a 99 Mozgalom gyanús pénzügyeivel összefüggésben.

A nyomozati cselekmény során bizonyítékokat foglaltak le a hatóság munkatársai, mivel Tordai irodájában hamisíthattak meg több, az adománygyűjtés körülményeiről szóló jegyzőkönyvet. A dokumentumok hitelesítőiként ugyanis két MSZP-s munkatárs neve szerepel, de az érintettek csupán egy jegyzőkönyv aláírását ismerték el, a többi kilencre tehát valakik aláhamisították a nevüket. 

A NAV házkutatást tartott Perjés Gábor törökbálinti otthonában is, ahová egyébként a 99 Mozgalmat korábban bejegyezték.

Perjés az a II. kerületi párbeszédes önkormányzati képviselő, akit Karácsony „pénzhordó” embereként ismerhettünk meg az 506 milliós forintos adománygyűjtésnek álcázott botrányban, hiszen ő fizette be 19 részletben a 99 Mozgalom OTP bankban vezetett számlájára a félmilliárd forintnak megfelelő, többségében eurót és angol fontot. 

Perjés a Magyar Nemzet riporterének kérdéseire csak azt ismételgette, hogy „nem nyilatkozom”.

Aki nem látott és nem tudott semmit 

A főpolgármester a botrány kirobbanása után kínos, gyakran zavaros és abszurd magyarázkodásba kezdett, helyenként önmagának is ellentmondva. Tavaly ősszel egy kérdésre még azt válaszolta, hogy kis összegű mikroadományokból gazdálkodott a mozgalma, majd idén június 7-én az Index podcastműsorában azt mondta a főpolgármester, hogy nem kis, hanem nagy ládikákban gyűlt össze a félmilliárd forint. A műsorvezető kérdésére aztán úgy magyarázkodott, hogy 

nyilván nagyon sokan vannak olyanok, akik gazdag emberek, és euróban tartják a pénzüket, vagy egyébként magyar állampolgárok vagy nem magyar állampolgárok, nem tudom…

Ugyanebben a műsorban azt is kijelentette, hogy Perjés Gábor az egyedüli ember, aki ezt a pénzt, az összegyűjtött adományokat a bankszámlára be tudta fizetni, és a jogszabály szerint járt el minden szempontból. Karácsony – állítása szerint – nem vett részt az adománygyűjtő rendezvényeken. Ezt azzal indokolta, hogy nem akarta tudni, ki az, aki pénzügyileg támogatja. 

A teljes cikk további részletekkel a Magyar Nemzet oldalán érhető el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában