Izraeli–palesztin konfliktus

2023.10.17. 07:49

Izraeli hadsereg: Iszlám Dzsihád elhibázott rakétakilövése okozta a kórházi robbanást (videó)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A hozzátartozók gyászolják a Gáza középső részén fekvő Ahli Arab kórház elleni csapásban elhunyt palesztinokat, miután 2023. október 17-én Al-Sifa kórházba szállították őket

Forrás: AFP

Fotó: Dawood NEMER

Az Egyesült Államok folyamatos fegyverszállításra készül Izrael számára

Az Egyesült Államok folytatja a fegyverszállítást Izrael számára, amihez nem szab feltételeket - közölte a védelmi minisztérium helyettes szóvivője kedden.

Sabrina Singh a Pentagon sajtótájékoztatóján elmondta, hogy október 12-16. között öt C-17-es szállítógép érkezett Izraelbe fedélzetén biztonsági támogatással. A szóvivő közölte, hogy a támogatáshoz nem kötnek előfeltételt, ugyanakkor többször kijelentette, hogy 

az Egyesült Államok határozottan azt várja Izraeltől, hogy tartsa be a „háború törvényeit”, ami meghatározása szerint azt jelenti, hogy katonai akcióknak civilek nem válnak célpontjává.

Deputy Pentagon Press Secretary Sabrina Singh
A védelmi minisztérium helyettes szóvivője, Sabrina Singh sajtótájékoztatót tart a Pentagonban,  2023. október 17-én
Fotó: Celal Gunes / Forrás: AFP

A védelmi illetékes szerint az amerikai adminisztráció tagjai állandó kapcsolatban vannak izraeli partnerekkel, akiknek a "háború törvényeinek" betartására vonatkozó elvárást is világossá teszik minden alkalommal.

A Fehér Ház kedden azt közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök szerdára tervezett rövid közel-keleti látogatása során régiós vezetőkkel tárgyal majd Izraelben, valamint Jordániában.

Izraeli hadsereg: Iszlám Dzsihád elhibázott rakétakilövése okozta a kórházi robbanást

Az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétakilövése okozta a kórházi robbanást a Gázai övezetben – közölte az izraeli hadsereg kedd este.

A hírszerzési információk és számos forrás alapján a palesztin Iszlám Dzsihád szervezet a felelős a gázai kórházat eltaláló rakéta indításáért

– jelentette be az izraeli hadsereg szóvivője hivatalos közleményében.

A hadsereg működési rendszereinek elemzéséből kiderült, hogy ellenséges rakétákat lőttek Izraelre, amelyek elhaladtak a kórháznál a becsapódás idején

– közölték a katonai illetékesek az adatok átvizsgálása és tanulmányozása alapján.

Az izraeli külügyminisztérium közzétett olyan felvételeket, amelyeken Izrael felé indított rakéták láthatók a kórház robbanása közben.

Az izraeli külügyminisztérium is közleményt adott ki, amelyben a hadsereg álláspontját idézte, miszerint az Iszlám Dzsihád sikertelen rakétakilövése okozta a több száz palesztin életét követelő robbanást a Gázai övezet Zeitun negyedében.

Jaír Lapid, a kneszet ellenzéki vezetője a katonai közlemény után azt írta, hogy 

nemcsak a mi gyermekeinket ölik meg, hanem az ő gyermekeiket is.

Erdogan: Izrael támadásai nélkülözik a legalapvetőbb humanitárius értékeket

A gázai al-Ahli Arab Baptista Kórházra mért csapás hírére az X-en reagált Recep Tayyip Erdoğan török elnök:

Egy olyan kórház elleni támadás, amelyben nők, gyermekek és ártatlan civilek vannak, a legújabb példa arra, hogy Izrael támadásai nélkülözik a legalapvetőbb humanitárius értékeket.

„Arra kérem az egész emberiséget, hogy tegyen lépéseket ennek a példátlan gázai atrocitásnak a megállítására”

 – tette hozzá. 

Charles Michel: a civil lakosságot minden körülmények között védeni kell

A civil lakosságot mindenütt és minden körülmények között védeni kell, a gázai kórház ellen kedden elkövetett támadás a helyzet drámai súlyosságára hívja fel a figyelmet - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az izraeli-palesztin konfliktus nyomán kialakult helyzet miatt összehívott rendkívüli uniós csúcstalálkozót követően kedden.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Tanács rendkívüli ülése után, videokonferencián keresztül sajtótájékoztatón beszédet mond az EU brüsszeli központjában 2023. október 17-én
Fotó: JOHN THYS / Forrás: AFP

Charles Michel a videókonferencia formájában tartott tanácskozást követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: bármilyen polgári infrastruktúra elleni támadás ellentmond a nemzetközi jog tiszteletben tartásának.

A civilek elleni támadás nincs összhangban a nemzetközi joggal

– fogalmazott az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke.

Izraeli Olimpiai Bizottság elnöke: 17 sportoló vesztette életét a Hamász támadásában

Tizenhét izraeli sportoló is életét vesztette a Hamász iszlamista szervezet összehangolt támadásában – közölte kedden Jael Arad, az Izraeli Olimpiai Bizottság (IOB) elnöke a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Mumbaiban tartott közgyűlésén az ARD német közszolgálati televíziónak.

Az egykori cselgáncs olimpiai bajnok egyben aggodalmát fejezte ki az izraeli sportolók biztonsága miatt a mérkőzéseken.

Az izraeli zászlóval borított Ben Fishmant temetik a Tel-Aviv közelében fekvő Kefar-Szaba Pardesz Haim temetőjében 2023. október 15-én
Fotó: Atef Szafadi / Forrás: MTI/EPA

Azt mondta, az izraeli élsportolókat jelenleg a Tel-Avivtól északra lévő Netanjában található izraeli Testnevelési Főiskolában (Wingate intézet) helyezték el. 

Számukra a sport a legfontosabb, de egy emberi élet még ennél is fontosabb

– húzta alá Arad. 

Most arról kell gondoskodnunk, hogy az atlétáknak ne kelljen az életüket félteniük

– mondta az IOB elnöke hozzátéve, hogy ezért jelenleg nem engedik őket külföldi versenyekre.

Ez nagyon megviseli őket, tíz hónappal az olimpiai játékok előtt a részvételért járó pontokról van szó

– mondta az 56 éves Arad. „De jelenleg az izraeliek nincsenek biztonságban kint a nagyvilágban” – fűzte hozzá.

Izrael legfőbb sport illetékese mégis arra számít, hogy hazája mintegy 90 sportolója részt tud majd venni a 2024-es párizsi olimpián.

Gázai egészségügyi minisztérium: több százan vesztették életüket egy helyi kórház elleni légicsapásban

Legkevesebb ötszáz halálos áldozata van egy gázai kórházra mért izraeli légicsapásnak – közölte kedden a Hamász iszlamista szervezet uralta Gázai övezet egészségügyi minisztériuma.

A tárca szóvivője szerint a sebesültekkel és menedéket keresőkkel teli gázai Al-Ahli baptista kórházat érte találat. A helyszínen készült felvételeken az egészségügyi intézmény lángba borult termeit, kitört ablakokat és testrészeket lehetett látni.

Amennyiben megerősítést nyer az értesülés, úgy ez lenne a 2008 óta történt öt Gázai övezeti háború legtöbb áldozatot követelő izraeli bombatalálata.

Ezzel egy időben a gázai polgári védelem vezetője az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva több mint 300 halálos áldozatról számolt be.

Gáza középső részén található kórház ellen végrehajtott izraeli légicsapások során elhunyt palesztinok holttestei körül gyűltek össze 2023. október 17-én
Fotó: Dawood NEMER  / Forrás: AFP

A gázavárosi kórházak az izraeli légicsapások elől menekülő emberek százainak nyújtanak menedéket, miután Izrael elrendelte, hogy a lakosság ürítse ki az övezet északi részét.

Mahmúd Abbász palesztin elnök három napos gyászt hirdetett ki az eset miatt és 

lemondta Jordániában tervezett találkozóját Joe Biden amerikai elnökkel. 

Nabil Abu Rudeine, a Palesztin Hatóság elnöki szóvivője a kórház elleni támadást népirtásnak és humanitárius katasztrófának nevezte. Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök borzalmas bűncselekménynek nevezte a történteket, amelyekért az Izraelt támogató országokat tette felelőssé.

Daniel Hagari ellentengernagy, az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy vizsgálják a jelentést. 

Ahogy megtudjuk a részleteket, tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot. Nem tudom megmondani, hogy izraeli légicsapásról van-e szó

– fűzte hozzá.

Jordánia, Katar, Törökország, Kanada, Egyiptom és Irán is elítélte a történteket.

Izraeli légitámadásban meghalt a Hamász egyik katonai parancsnoka

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet közölte, hogy izraeli légitámadásban meghalt az egyik katonai parancsnoka – jelentette a helyi média kedden.

A Hamász katonai szárnyának, az al-Kasszám Brigádoknak a parancsnoka, Ajman Nofal Abu Ahmed halt meg az egyik csapásban a Gázai övezet középső részén. Az Abu Ahmed néven ismert terrorista az általános haditanács tagja is volt a Hamászban.

Török külügyminiszter: csúcstalálkozó lesz szombaton Egyiptomban

A gázai konfliktus rendezését célzó állam-, illetve kormányfői csúcstalálkozót tartanak szombaton Egyiptomban – jelentette be kedden Bejrútban libanoni kollégájával közös sajtótájékoztatóján Hakan Fidan török külügyminiszter. A résztvevők listáját azonban nem közölte

SUKRI, Számeh; FIDAN, Hakan
Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter (b) török partnerét, Hakan Fidant fogadja Kairóban 2023. október 14-én
Fotó: Háled el-Fiki / Forrás: MTI/EPA

„Sok ország” fordult azzal a kéréssel Ankarához, hogy segítsen elérni a Hamász által fogva tartott állampolgárai elengedését – tette hozzá Fidan. A török diplomácia vezetője elárulta, hogy tárgyalásokat folytatnak a Hamász politikai szárnyával a túszul ejtett külföldiek, civilek, illetve gyerekek elengedéséről.

Izrael nem csak szárazföldi hadműveletben gondolkodik

Az izraeli hadsereg nem csak szárazföldi hadműveletben gondolkodik, „mindenki szárazföldi offenzíváról beszél, de más is megtörténhet” – közölte kedden újságírókkal Richard Hecht, az izraeli hadsereg szóvivője a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet elleni háborúval kapcsolatban.

Izrael a gázai szárazföldi bevonuláson kívül más lehetőségeket is mérlegel a háború következő szakaszaiban

– közölte Hecht részletek elárulása nélkül.

Füst tör a magasba egy izraeli légitámadás után a Gázai övezet északi részén 2023. október 17-én
Fotó: Martin Divisek / Forrás: MTI/EPA

A katonai szakértők szerint a sűrűn lakott Gázai övezetben a szárazföldi offenzíva súlyos harcokat és jelentős veszteségeket okozna mindkét oldalon.

A Walla hírportál értesülése szerint 

a tervezett nagyszabású szárazföldi hadműveletet Izrael elhalasztotta egy ismeretlen időpontra Joe Biden amerikai elnök szerdai látogatása miatt.

A Walla portálnak nyilatkozó, meg nem nevezett izraeli katonai források bírálták a halasztást, azzal érveltek, hogy minden újabb óra a hadsereg ellen játszik, mert lehetővé teszi a Hamasz felkészülését az összecsapásokra.

Tovább emelkedett a francia áldozatok száma (videó)

Legkevesebb 21 francia állampolgár vesztette életét a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni támadásában, és további 11 eltűnt, közülük többen nagy valószínűséggel a Hamász túszai – közölte kedden a francia külügyminisztérium.

Ez történt azzal a honfitársunkkal is, aki szerepel a Hamász videóján – közölte a diplomáciai tárca, hozzátéve, hogy ezen aljas műve miatt is elítéli a szervezetet.

A Hamász hétfő este közzétett egy videót az egyik francia-izraeli túszról, Mia Shemről. Ez az első ilyen felvételük, amelyet nyilvánosságra hoztak. Egy fiatal nő látható rajta, karján bekötött sebbel. „Huszonegy éves vagyok, és Shohamból jöttem” – mondja a nő a csaknem egyperces felvételen. Hozzátette, hogy egy Gázai övezeti kórházban van, ahol ellátják. „Hozzatok ki innen, amilyen gyorsan csak lehet!” – kérte.

A nő anyja a „világ vezetőihez” fordult azzal kedden, hogy szabadítsák ki a lányát, akit október 7-én, a Hamász támadása kezdetén hurcoltak el Izraelből.

Emmanuel Macron francia elnök tiranai sajtótájékoztatóján azt az óvatos kijelentést tette, hogy "intenzív tárgyalások" folynak a Hamász által elrabolt túszok kiszabadítása érdekében, és van haladás ezeken.

Nagyon óvatos akarok lenni, úgyhogy megérthetik, ha nem mondok többet, először is, hogy ne keltsek olyan reményt, amely után csalódni kell, de mindenekelőtt azért, hogy ne veszélyeztessem az éppen folyó intenzív tárgyalások kimenetelét

 – jelentette ki az elnök.

De haladnak, és óráról órára figyelemmel kísérjük ezeket

– mondta, hozzátéve, hogy Franciaország "nyilvánvalóan kapcsolatban áll az izraeli hatóságokkal", de „olyan baráti hatalmakkal is, amelyek közvetítenek a Hamásszal túszaink, és minden túsz szabadon bocsátása érdekében”.

Mindent tőlünk telhetőt megteszünk kiszabadításuk érdekében

– mondta Emmanuel Macron.

Jordániai, amerikai, egyiptomi és palesztin csúcstalálkozót tartanak Ammánban

Jordániai, amerikai, egyiptomi és palesztin vezetők csúcstalálkozót tartanak szerdán Ammánban a gázai háború regionális veszélyeinek megvitatására – jelentette a jordániai állami hírügynökség.

A megbeszélések középpontjában várhatóan a háború megállítása és a közel-keleti békefolyamat újjáélesztésének lehetséges politikai eszközei állnak majd.

II. Abdalláh jordániai király külön háromoldalú csúcstalálkozót tart Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Az uralkodó kedden óva intette Izraelt attól, hogy a Gázai övezeti palesztinokat megpróbálja Egyiptomba vagy Jordániába űzni, hozzátéve, hogy a kialakult humanitárius válságot az övezeten, illetve Ciszjordánián belül kell megoldani.

Jordániát, amely az 1967-es hatnapos háborúban elvesztette Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet, és ennek következtében többmillió palesztin menekült a területére, most aggasztja, hogy ez a háború is palesztin menekültáradatot idéz elő.

Egyiptom nem kockáztatja meg, hogy befogadjon egymillió palesztint

Az izraeli háború egyre nagyobb humanitárius válságot okoz a Közel-Keleten. Több százezer palesztin hagyta már el az otthonát Gáza északi részén és indult el Egyiptom irányába, hogy elmeneküljenek a harcok elől. Mivel Izrael mellett Egyiptom az egyetlen ország, ami határos Gázával, így a menekültáradat most teljes súlyával nehezedik az országra – írja a vg.hu.

Az egyiptomi külügyminiszter, Sameh Shoukry hétfőn arról beszélt, hogy a palesztinok kitelepítése Gázából semmire sem lesz megoldás.

Egy magas rangú egyiptomi tisztviselő azonban ennél sokkal keményebb hangot ütött meg a menekültekkel kapcsolatban.

Azt akarják, hogy fogadjunk be egymillió palesztint? Nos, ha ezek az emberek átlépik a határunkat, azzal a lendülettel küldjük is tovább őket Európába. Önök annyira törődnek az emberi jogokkal, hát törődjenek a gázai menekültekkel is

– mondta az egyiptomi politikus egy zárt megbeszélésen.

A teljes cikket ITT tudja elolvasni.

Hollandia 10 millió euró segélyt nyújt Gázának

A holland kormány további 10 millió eurót (mintegy négymilliárd forint) ad a gázai lakosok humanitárius megsegítésére – jelentette be Liesje Schreinemacher holland külkereskedelmi és fejlesztési együttműködésért felelős miniszter kedden.

Az NL Times című angol nyelvű holland napilap beszámolója szerint a támogatást többek között az ENSZ-en és a Vörös Félhold nevű segélyszervezeten keresztül juttatja el Hollandia.

Az UNRWA szerint fogytán az ellátmány a Gázai övezetben

Az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) kedden arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezetben kifogyóban vannak az készletei.

Egy palesztin fiatalember kenyeret visz egy izraeli légitámadásban összedőlt ház romjai mellett Gázában 2023. október 16-án 
Fotó: Mohamed Szaber / Forrás: MTI/EPA

Éppen ezért abszolúte létfontosságú, hogy most azonnal ellátmányt juttassunk Gázába – szögezte Juliette Touma, az UNRWA kommunikációs igazgatója. Hozzátette, hogy az UNRWA az elmúlt tíz napban nem tudott ellátmányt bevinni Gázába. "Az óra ketyeg" – figyelmeztetett.

A Világélelmezési Program (WFP) kedden azt közölte, hogy a Gázai övezet üzleteiben már csak négy-öt napra elegendő élelmiszer maradt.

 Abír Etefa, a WFP regionális szóvivője a Kairóból videokonferencián keresztül tartott genfi sajtótájékoztatón elmondta, hogy "a boltokban az élelmiszertartalékok néhány napra, talán négy-öt napra elegendőek", miközben a segélyek bejuttatásáról szóló megállapodás már napok óta húzódik.

Török külügyminiszter: csúcstalálkozó lesz szombaton Egyiptomban

A gázai konfliktus rendezését célzó államfői csúcstalálkozót tartanak szombaton Egyiptomban – jelentette be Bejrútban kedden libanoni kollégájával közös sajtótájékoztatóján Hakan Fidan török külügyminiszter.

Fidan azt is megemlítette, hogy "sok ország" fordult kéréssel Ankarához, hogy segítsen elérni a Hamász által fogvatartott állampolgárai elengedését. A török diplomácia vezetője elárulta, hogy tárgyalásokat folytatnak a Hamásszal a túszul ejtett külföldiek, civilek és gyerekek elengedéséről.

Londonban és New Yorkban leszaggatják az izraeli áldozatok plakátjait 

Az X-re egyre több felvételt tesznek fel arról, hogy izraeliek több település utcáit teleragasztják a Hamász palesztin terrorszervezet által elraboltak fotóival – szúrta ki a Magyar Nemzet.

A plakátokon néhány mondat szerepel a feltételezések szerint túszként tartott emberekről, valamint röviden leírják a történetüket is. Több, másik videófelvételen ugyanis már az látható, hogy két fejkendőt viselő nő járja az utcákat, és sorra tépik le a plakátokat.

Ezt Palesztináért! − közlik, miközben letépik és összegyűrik a lapokat.

Ali Hamenei: nem lehet megállítani "az ellenállás erőit", ha Izrael nem hagy fel a támadással

Ha Izrael nem hagy fel a Gázai övezet elleni támadással, senki nem lesz képes megállítani a világ muszlimjait és "az ellenállás erőit" – jelentette ki kedden Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője az iráni állami televízió jelentése szerint.

Ha a cionista rezsim folytatja bűntetteit, a muszlimok és az ellenállás erői feldühödnek, és senki nem tudja majd megállítani őket

 – fogalmazott az első számú iráni vezető. Hozzátette: 

senki ne remélje, hogy bizonyos felek, köztük akár Irán, "meg tudja akadályozni, hogy az ellenállás akcióba lépjen".

Ali Hamenei "az ellenállás tengelyére" utalt, amely informális elnevezése a zsidó állammal szemben ellenséges államoknak és szervezeteknek, amelyek közé tartozik Irán mellett például a palesztin Hamász vagy az Iránnal szövetséges libanoni síita Hezbollah.

Hamenei teheráni diákok előtt elmondott beszédében arra szólította fel Izraelt, hogy azonnal állítsa le a Gázai övezet elleni légi csapásokat.

A világ most láthatja, hogy a cionista rezsim népirtást követ el a gázai palesztinok ellen – mondta, és hozzátette azt is, hogy az izraeli vezetőket bíróság elé kell állítani "a palesztinokkal szemben elkövetett bűncselekményekért".

A román miniszterelnök szolidaritási látogatást tesz Izraelben

Izraelbe utazott a román miniszterelnök, hogy kifejezze országa szolidaritását az izraeli néppel, illetve az ott élő jelentős román közösséggel – közölte kedden a bukaresti kormány.

Marcel Ciolacu Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel tárgyal, illetve találkozik Menahem Hacohennel, aki 1997-2011 között a romániai zsidó közösség főrabbija volt, és akit Klaus Iohannis román államfő pénteken a vallások közötti párbeszéd javítása, a román–izraeli kapcsolatok erősítése terén szerzett érdemeiért a Románia Csillaga érdemrend tiszti fokozatával tüntetett ki.

Az izraeli hadsereg videókat mutatott be a Hamász támadásáról

Az izraeli hadsereg olyan fényképeket és videókat mutatott be külföldi újságíróknak hétfőn, amelyek bemutatják, hogy a Hamász iszlamista terrorszervezet milyen kíméletlenséggel ölt meg több száz civilt és milyen akadálytalanul tudtak mozogni október 7-én indított támadásukban Izrael déli részén.

A megrázó felvételeken több civil holttestet is bemutatnak.

Ez nem egyszerűen egy Izrael ellen indított háború, ez az emberiesség elleni háború

 – jelentette ki Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője a tájékoztatón, hozzátéve, hogy a Hamász a Gázai övezet polgári lakosságát pajzsként használja azzal a céllal, hogy a közvéleményt a maga oldalára állítsa.

Az izraeli hadsereg által bemutatott új felvételek közül néhányat maguk a Hamász harcosai rögzítettek és tettek közzé a közösségi médiában, másokat menekülő izraeli civilek vagy a helyszínre érkező mentők rögzítettek.

A felvételeken az is látható, hogy a Hamász fegyveresei milyen könnyedén, gyakorlatilag akadálytalanul mozogtak Izrael területén.

Testkamerák felvételein látszik, amint palesztin fegyveresek behatoltak egy katonai bázisra, ahol több katonát is agyonlőttek, illetve motorkerékpáros támadók autókból rángattak ki embereket, és elvették a mobiltelefonjukat. Felvételek készültek arról is, ahogyan a Hamász harcosai teherautókra tuszkolnak és erőszakkal elhurcolnak túszokat.

 Az izraeli hadsereg közlése szerint legalább 199 civil túszt tartanak fogva a Gázai övezetben.

A Hamász akciójának léptéke és összehangoltsága megdöbbentett minket. Megerősített jelenlétünk volt a gázai határnál, de ez nem egyszerűen terrortámadás volt. Ez egy magas szintű művelet volt, ezért jártak ekkora sikerrel

 – mondta Hagari.

A tájékoztatón kiderült, hogy a Hamász harcosai felkészültek voltak, néhányan közülük az izraeli hadsereg egyenruháját viselték, mások rendőrnek öltöztek, és rádión kommunikáltak egymással.

Hagari elmondása szerint az izraeli hatóságok őrizetbe vettek néhány támadót, őket kihallgatják.

Mintegy félmillió izraeli és hétszázezer gázai hagyta el otthonát a háború miatt

A hírt a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet jelentette kedden.

Mintegy félmillió izraeli kényszerült elhagyni otthonát az iszlamista Hamász terrorszervezet október 7-i meglepetésszerű támadása óta - közölte Jonatan Konrikosz katonai szóvivő külföldi újságírókkal. A Gázai övezet környékén huszonöt, a libanoni határnál húsz izraeli települést evakuáltak a hatóságok a civilek védelmében.

Az izraeli hadsereg a mobiltelefonok számának változásából látja, hogy mely térségeket ürítették ki a Gázai övezet egyes részein – értesült a ynet. 

Az izraeli  hadsereg ott hajt végre légicsapásokat, ahol megfigyelőrendszere alapján kevesebb kárt okoz az ártatlanoknak - jelentette a portál a The New York Timesban megjelent írásra hivatkozva.

A mobiltelefonok száma becslést ad a hadseregnek a Gázai övezet északi részéről délre menekült emberek számáról. Hétfő délután a telefonok alapján az észak-gázai térség  korábbi 1,1 millió lakójából már mintegy 700 ezren távoztak délre.

Irán "megelőző akcióra" figyelmeztetett

Az iráni külügyminiszter szerint az Izraellel szembeni "ellenállási front" megelőző akcióra készül – jelentette hétfőn a teheráni állami televízió, hozzátéve, hogy nem engedik meg, hogy Izrael bármilyen akciót hajtson végre a Gázai övezetben következmények nélkül.

Az ellenállás vezetői nem fogják megengedni, hogy a cionista rezsim bármilyen akciót megtegyen a Gázai övezetben. Minden lehetőség nyitva áll, és nem lehetünk közömbösek a gázai nép ellen elkövetett háborús bűnökkel szemben

 –hangoztatta Hoszein Amirabdollahián.

Az ellenállási front képes hosszú háborút vívni az ellenséggel. A következő órákban számíthatunk az ellenállási front megelőző akciójára

– tette hozzá.

Múlt héten a síita állam vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah azt mondta, hogy Teheránnak nem volt köze az országa által támogatott Hamász terrorszervezet október 7-i, Izrael elleni támadásához, de üdvözölte és Izrael "helyrehozhatatlan" katonai és hírszerzési vereségének nevezte a történteket.  

Olaf Scholz: a Gázai övezet lakossága is a Hamász áldozata

Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben II. Abdalláh jordániai királlyal folytatott megbeszélése után hangsúlyozta, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni a palesztinok és a Hamász közé, és mindent meg kell tenni a terroristák által a Gázai övezetben "élő pajzsként" használt lakosság szenvedésének enyhítéséért. Ezért gondoskodni kell arról, hogy bejussanak az övezetbe a humanitárius segélyszállítmányok, az emberek ellátásához szükséges élelmiszer, víz és gyógyszerek.

A Hamász Izrael elleni támadásának nemzetközi összefüggéseiről kiemelte: nyomatékosan felszólítja a Hezbollah libanoni fegyveres szervezetet és Iránt, hogy ne avatkozzanak be a konfliktusba.

II. Abdalláh kijelentette: nem érkezhet több menekült Jordániába és Egyiptomba, a helyzetet a Gázai övezetben és Ciszjordániában kell rendezni.

Hosszasan tárgyalt az amerikai külügyminiszter és az izraeli kormányfő

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök több mint hat órán át tárgyalt a Gázai övezetben kialakult humanitárius krízisről hétfő éjjel.

A váratlanul hosszú, kedd hajnalba nyúló találkozó során Blinkennek és Netanjahunak légiriadó miatt öt percre bunkerben kellett menedéket keresnie - mondta Matthew Miller, amerikai külügyi szóvivő.

Blinken a találkozót megelőző négy napban hat arab országot látogatott meg diplomáciai útja során. Blinken megoldást keres arra, hogy elkerüljék az izraeli-palesztin konfliktus kiszélesedését. 

Ez hosszú háború lesz, és magas lesz az ára, de győzni fogunk Izraelért és a zsidóságért, továbbá az értékekért, amelyekben minkét ország hisz

 – közölte Joáv Galant izraeli védelmi miniszter, miután találkozott Blinkennel.

BLINKEN, Antony
Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter (b) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter röviden nyilatkozik a sajtónak a tel-avivi védelmi minisztériumban 2023. október 16-án 
Fotó: Jacquelyn Martin / Forrás: MTI/AP

Izrael beszivárgókkal végzett a libanoni határnál

Az izraeliek megöltek négy beszivárgó terroristát a libanoni határnál, akik robbanószerkezetet próbáltak elhelyezni Hanita kibuc közelében - közölte a hadsereg szóvivője kedd reggel.

"Az izraeli hadsereg megtámadta a terrorista osztagot, amely a libanoni határnál megközelítette a kerítést, és robbanószerkezetet próbált elhelyezni Hanita mellett" – értesítette az újságírókat a katonai szóvivő.

Több száz izraeli holttestet még mindig nem azonosítottak

Dr. Chen Kugel, az izraeli Igazságügyi Orvostani Intézet igazgatója szerint több mint egy héttel a Hamász izraeli mészárlásai után több mint 350 feltételezett polgári áldozat holttestét még mindig nem azonosították. 

Néhány holttest a felismerhetetlenségig elégett, mások pedig szinte megsemmisültek, mielőtt megtalálták őket, így előfordulhat, hogy néhány áldozatot soha nem sikerül azonosítani.

Emberek ezrei várják kétségbeesetten a hírt szeretteikről és az eltemethető maradványokról, ami különösen sürgető, mivel a zsidó hagyományok gyors temetést igényelnek, és a hivatalos gyász csak a temetés után kezdődhet.

600 ezren már elhagyták Gáza városát

Jonathan Conricus, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője szerint 600 000 gázai hagyta már el Gáza városát az izraeli hadsereg pénteki figyelmeztetése után, de 100 000 ember még mindig nem távozott.

Izrael a következő napokban "fokozott katonai műveleteket" hajt végre. A szóvivő nem pontosította, hogy mikor indulnak meg az izraeli tankok, úgy fogalmazott, hogy "amikor az időzítés megfelel a célnak".

Palesztin fiú ül egy izraeli légicsapásban megsemmisült ház romjai között a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszejrát menekülttáborban 2023. október 16-án 
Fotó: Hatem Moussa / Forrás: MTI/AP

Az UNRWA, az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete azt közölte, hogy 170 ezer embernek nyújtottak menedéket az északon lévő iskoláiban, de nem tudták evakuálni őket. Több mint 40 ezren zsúfolódtak össze Gáza város al-Sifa kórházának területén és a környező utcákban, remélve, hogy biztonságban lesznek a bombázástól.

Megugrott a zsidóellenes incidensek száma az Egyesült Királyságban

Amióta a Hamász október 7-én támadást indított Izrael ellen, 320 antiszemita incidenst jegyeztek fel az Egyesült Királyságban.

A Community Security Trust (CST) – amely a brit zsidókat képviseli a rasszizmus és a rendészet kérdéseiben – azt mondta, hogy 10 nap alatt rögzítette az általa "zsidóellenes gyűlöletnek" minősített incidenseket.

A jótékonysági szervezet szerint 2022 azonos időszakához képest csak 47 eseményt regisztráltak, ami 581%-os növekedés.

Leszavazták az orosz javaslatot

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában nem kapott többséget Oroszország Izraellel és Gázával kapcsolatos humanitárius határozattervezete. A BT nyugati országai – köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság – jelezték, hogy azért nem támogatják ezt a tervezetet, mert nem ítéli el kifejezetten a Hamászt. Oroszország ragaszkodott ahhoz, hogy a szöveg szigorúan humanitárius jellegű, nem pedig politikai.

Öt ország szavazott az orosz szöveg mellett, köztük Oroszország, Kína és az Egyesült Arab Emírségek. Négyen, köztük az Egyesült Államok, Franciaország és az Egyesült Királyság, nemmel szavaztak. Hat másik ország a tartózkodás mellett szavazott.

A Brazília által írt rivális határozatról kedden szavaznak.

Az izraeli légierő eltalálta a Hezbollah célpontjait

Az izraeli légierő azt állítja, hogy eltalálta a Hezbollah libanoni célpontjait. Egy videót is közzé tettek, és azt mondták, hogy a csapások válaszul szolgáltak a Libanonból Izrael irányába lőtt tüzekre.

A Hezbollah – Isten Pártja – egy síita iszlamista politikai, katonai és társadalmi szervezet, amely jelentős hatalommal bír Libanonban.

Amerikai tábornok érkezett Izraelbe

Michael Kurilla tábornok, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának vezetője egy előre be nem jelentett látogatásra Izraelbe érkezett.

Azért vagyok itt, hogy biztosítsam, hogy Izrael rendelkezzen azzal, amire szüksége van, hogy megvédje magát, különös tekintettel arra, hogy elkerülje, hogy más felek kiterjesszék a konfliktust

– mondta Kurilla, aki a tervek szerint találkozik Izrael katonai vezetésével, és várhatóan bemutatja az Egyesült Államok katonai támogatását az országnak.

Kreml: újra kell indítani a tárgyalásokat

A Kreml a palesztin-izraeli konfliktus kiéleződésének okát a rendezési folyamat hosszas stagnálásában látja. Oroszország elvi álláspontja szerint újra kell indítani a tárgyalási folyamatot a probléma hosszútávú és igazságos megoldása, valamint a független Palesztina – Izrael békés szomszédja – létrehozása érdekében.

Moszkva kifejezte készségét arra, hogy megerősítse a koordinációt minden konstruktív partnerrel a harci cselekmények mielőbbi leállítása érdekében, ahogy ez az ENSZ Biztonsági Tanácsához benyújtott határozattervezetében is áll.

A konfliktus kiéleződéséről tárgyalt Putyin és Netanjahu

A palesztin-izraeli konfliktus kiéleződéséről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel - közölte hétfő éjjel a Kreml sajtószolgálata.

Putyin hangsúlyozta, hogy határozottan elutasít és elítél minden olyan akciót, amelynek áldozatai civilek, köztük nők és gyermekek. Közölte, hogy Oroszország továbbra is kész előmozdítani a konfliktus diplomáciai rendezését.

Az orosz államfő Netanjahut megelőzően Bassár el-Aszad szíriai, Ebrahim Raiszi iráni, Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi és Mahmúd Abbász palesztin vezetővel tárgyalt. A Kreml által kiadott tájékoztatás szerint Putyin és hivatali partnerei aggodalmukat fejezték ki a harci cselekmények eszkalálódása, valamint amiatt, hogy a konfliktus regionális háborúvá fajulhat.

2000 amerikai katona áll készenlétben

Az amerikai védelmi miniszter 2000 katona készenlétét rendelte el korábban, akik szükség esetén Izraelbe vezényelhetők - közölték a Pentagon illetékesei hétfőn.

Az amerikai katonák egészségügyi és logisztikai feladatok elvégzéséhez adnának támogatást. A tisztségviselők azt is világossá tették, az Egyesült Államoknak nem áll szándékában, hogy katonákkal bármilyen módon részt vegyen az izraeli hadsereg katonai műveleteiben a Hamász ellen.

Védelmi illetékesek azt közölték, hogy a tengerészgyalogság gyors reagálású erőinek Kuvaitban állomásozó 2000 embere már úton van Izrael partjai felé.

A Földközi-tenger keleti medencéjébe múlt kedden megérkezett a USS Gerald R. Ford repülőgép-hordozó vezette, több hadihajóból álló egység, és hétvégén útnak indult egy másik haditengerészeti támadó kötelék, a USS Dwight D. Eisenhower repülőgéphordozó vezetésével. Az amerikai adminisztráció korábbi közlése szerint az amerikai haderő megerősítésének célja a térségbeli elrettentő erő fokozása.

Esély a civileknek

Az Egyesült Államok és Izrael megállapodott abban, hogy olyan tervet dolgoznak ki, amely lehetővé teszi a humanitárius segélyek eljuttatását a Gázai övezetben lévő civilekhez. A terv magában foglalná olyan területek létrehozásának lehetőségét, amelyek segítik a civilek menekülését.

Továbbra is érvényben van a segélyek blokádja az egyiptomi rafahi átkelőnél, ami hozzájárul ahhoz a félelemhez, hogy a polgárok éhen halnak, és a kórházakban nem lesz áram.

Izraelbe utazik Joe Biden

Joe Biden szerdán Izraelbe utazik. Az amerikai elnök várhatóan találkozik Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és megerősíti az ország szolidaritását Izraellel – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Az utazási terveket ismertetve azt mondta, hogy az elnök látogatása kritikus pillanatban érkezik, és világossá teszi, hogy "Izraelnek joga és kötelessége megvédeni népét a Hamásztól és más terroristáktól, és megakadályozni a jövőbeli támadásokat". 

Az izraeli tisztviselőkkel való találkozás után Biden elnök várhatóan Ammanba utazik, hogy találkozzon II. Abudllah jordán királlyal, Abdel Fattah al Siszi egyiptomi elnökkel és Mahmúd Abbásszal, a  Palesztin Hatóság elnökével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában