Fogytán az idő

2023.09.11. 13:29

Külföldi mentőcsapatok csatlakoznak a marokkói földrengés túlélőinek kereséséhez

Marokkó vasárnap közölte, hogy elfogadja Spanyolország, Katar, Nagy-Britannia és az Egyesült Arab Emírségek támogatását. Az EU pedig milliós humanitárius segélyt nyújt a földrengés sújtotta országnak.

MW

Áldozat holttestét viszik a földrengés sújtotta marokkói Uirgane településen, Marrákestõl délre 2023. szeptember 10-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Meszara

Spanyolország, Nagy-Britannia és Katar mentőcsapatai megérkeztek Marokkóba és megkezdték a mentési munkálatokat, miután múlt hét pénteken az ország történelmének egyik legerősebb földrengése pusztított a térségben - tudatta a MAP marokkói hírügynökség hétfőn.

A pusztítás nyomait nézi egy lány a földrengés sújtotta marokkói Azizmiz településen, Marrákestõl délre 2023. szeptember 10-én
Fotó: Moszaab es-Sami / Forrás: MTI/AP

Nagy-Britannia 60 fős kutató- és mentőcsapatot küldött, amely felszereléseket és négy keresőkutyát is vitt a mentési műveletekhez - mondta Simon Martin rabati brit nagykövet.

Marokkó vasárnap közölte, hogy elfogadja Spanyolország, Katar, Nagy-Britannia és az Egyesült Arab Emírségek támogatását.

Mindeközben fogytán az idő, hogy túlélőket találjanak. A szakértők 72 órás időablakról beszélnek, vagyis ennyivel a rengés után még nagy valószínűséggel találhatnak életben embereket a romok alatt. A helyi beszámolók szerint a földrengés sújtotta területek néhol még mindig elszigeteltek, mert az utakat földcsuszamlások zárták el.

Túlélõk és áldozatok után kutatnak a földrengés sújtotta marokkói Azizmiz településen, Marrákestõl délre 2023. szeptember 10-én
Fotó: Dzsalal Morsidi / Forrás: MTI/EPA

Az ország történelmének legerősebb földrengése pusztított a múlt héten az észak-afrikai országban. A 7-es erősségű rengés epicentruma a közép-marokkói al-Hauz tartományban, Marrákestől 72 kilométerre délnyugatra volt. A halálos áldozatok ismert száma jelenleg 2497, a sebesülteké 2476, de félő, hogy mindkét szám tovább emelkedhet – áll a jelentésben. Marrákesben több történelmi jelentőségű épület megrongálódott. A rengést a fővárosban, Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezték.

Az EU milliós humanitárius segélyt nyújt a földrengés sújtotta Marokkónak

Egymillió eurós kezdeti humanitárius segélyt bocsát az Európai Unió Marokkó számára a szeptember 8-i, 6,8-as erősségű földrengésre válaszul - tájékoztatott az Európai Bizottság hétfőn.

A brüsszeli közlemény szerint a sürgősségi finanszírozás célja, hogy támogassa a Marokkóban tevékenykedő humanitárius partnerek által az országban kifejtett segélyezési erőfeszítéseket.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos elmondta: a földrengés óta az EU Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és kapcsolatban áll a marokkói hatóságokkal, hogy teljes körű segítséget nyújthasson az ország számára. Közölte, az Európai Bizottság már felvette a kapcsolatot az uniós tagállamokkal a lehetséges segítségnyújtás mozgósítása ügyében, ha azt Marokkó szükségesnek látja. Emellett szeptember 9-én aktiválták az unió műholdas Föld-megfigyelési rendszerét (Copernicus) is, hogy térképészeti szolgáltatással segítse a mentést - tájékoztatott.

"A tragikus marokkói földrengés szenvedést okozott és emberéleteket követelt. Az EU szolidaritást vállal a marokkói néppel, és egymillió eurós finanszírozást bocsát a leginkább érintett lakosság sürgető szükségleteinek kielégítésére" - fogalmazott.

Az EU továbbra is készen áll arra, hogy bármilyen szükséges módon segítse Marokkót ebben a nehéz időszakban - tette hozzá az uniós biztos az Európai Bizottság közleménye szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában