Árvízhelyzet

2023.08.13. 13:44

OVF: folyamatos apadás várható

Több mint 160 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, de mindenhol folyamatos apadásra készülnek a szakemberek - tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleményben vasárnap az MTI-vel.

MW

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei ellennyomó medencét töltöttek fel az elmúlt napokban a Lanka csatornán is

Forrás: Facebook/OVF/Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Fotó: Gráber Antal

A napokban nem kell számítani csapadékra a vízgyűjtők területén, ezért nincs utánpótlása az árhullámnak. 

Több helyen mérsékelhetik a készültségi szinteket, így várhatóan este a legkritikusabb ponton, Drávaszabolcsnál is másodfokúra csökkentik.

Azt írták, hogy a Dráván levonuló árhullám Drávaszabolcsnál 10 centiméterrel maradt el a legmagasabb vízszinttől, de az 586 centiméteres tetőzés után levonuló ár még komoly árvízi jelenségeket hozhat: kisebb szivárgások, felpuhulások, buzgárok keletkezhetnek. A fokozott figyelőszolgálat folyamatosan készenlétben áll és szükség esetén azonnal beavatkozik a töltések mentén. A vízügyi szakemberek többek között ellennyomó medence, megtámasztás kiépítésével védekeznek, ugyanakkor a Dráva felsőbb szakaszán, Szentborbás térségében már bontják a nyúlgátakat.

A Rába Győrnél a pénteki 435 centiméteres tetőzés után lassan apad, hamarosan elszállítják a felgyülemlett uszadékot.

A Mura teljes szakaszán apad, megindult a helyreállítás, az esetleges károk felmérése.

Az árvízhelyzet miatt élet- és vagyonbiztonság nincs veszélyben a védvonal mentén

 – közölte a vízügyi főigazgatóság.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában