Ukrán válság

2023.07.26. 06:28

Beismerték az ukránok a Kercsi-híd elleni terrortámadást

518. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A felrobbantott Kercsi-híd, 2022. október 8-án

Forrás: AFP

Partra sodródott akna robbantott fel egy házat Odesszában (videó)

Aknát sodort partra a víz az Odesszai területen található Vapnyarka faluban. Egy idő után az akna felrobbant és lerombolt egy házat. Szerencsére áldozatok nem voltak – számolt be a hírről a Mandiner a Telegrafra hivatkozva.

A NATO fokozza a fekete-tengeri térség megfigyelését

 A NATO szerdán közölte, hogy fokozza a megfigyelést és a felderítést a Fekete-tenger térségében, többek között repülőgépekkel és drónokkal, miután Oroszország nem hosszabbította meg az ukrán gabonát szállító hajók biztonságos áthaladását garantáló megállapodást. 

A NATO-Ukrajna tanács szerdán ült össze, hogy foglalkozzon a fekete-tengeri térségben kialakult biztonsági helyzettel, miután Oroszország felmondta az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött fekete-tengeri gabonaszerződést. 

A szövetségesek és Ukrajna elítélték Oroszország lépését, valamint azt, hogy "szándékosan megpróbálja leállítani Ukrajna mezőgazdasági exportját, amelytől világszerte több százmillió ember függ". Elítélték továbbá Oroszország közelmúltbeli rakétatámadásait Odessza, Mikolajiv és más kikötővárosok ellen, valamint Moszkva "cinikus" dróntámadását az ukrán gabonatároló ellen a román határhoz közeli Reniben. 

A NATO arra is felhívta a figyelmet, hogy "az Oroszország által létrehozott új figyelmeztetési zóna a Fekete-tengeren, Bulgária kizárólagos gazdasági övezetén belül, új kockázatokat teremtett a félrekalkuláció és az eszkaláció szempontjából, valamint komoly akadályokat gördít a hajózás szabadsága elé. " 

Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára hangsúlyozta: "Oroszország teljes felelősséget visel a Fekete-tenger térségében végrehajtott veszélyes és eszkalációs műveleteiért. Moszkva fellépése jelentős kockázatot jelent a NATO számára stratégiai fontosságú fekete-tengeri régió stabilitására nézve is. A szövetségesek fokozzák az Ukrajnának nyújtott támogatást és fokozzák éberségüket. Továbbra is készen állunk arra, hogy a szövetségesek területének minden egyes centiméterét megvédjük bármilyen agresszióval szemben." 

A NATO-Ukrajna Tanács szerdán tartotta második ülését, miután július elején a vilniusi csúcstalálkozón döntöttek megalakulásáról.

Beismerték az ukránok a Kercsi-híd elleni terrortámadást 

Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) vezetője nyilvánosan elismerte, hogy Kijevnek köze volt a kercsi híd elleni 2022. októberi terrortámadáshoz. Szavait a TASZSZ közölte.

Voting for Anadolu Agency's Photos of the Year contest kicks off / News
A felrobbantott Kercsi-híd, 2022. október 8-án.
Forrás: AFP

Korábban az ukrán védelmi minisztérium helyettes vezetője, Anna Malyar is elismerte a kercsi híd 2022-es lerombolását, nyilatkozatában kijelentette: azért tették ezt, hogy megzavarják az orosz logisztikát.

Amerika szerint elbuktak az ukránok 

Ha szükséges, az orosz csapatok könnyen elérik Kijevet és így véget vethetnek az ukrán konfliktusnak

– ezt Douglas McGregor, a Pentagon vezetőjének volt tanácsadója jelentette ki a Judging Freedomnak adott interjújában.

A volt tanácsadó szerint az USA addig nem fog leállni, amíg tagadni tudja Moszkva győzelmét.

McGregor úgy véli, hogy a Fehér Ház nem akarja elismerni az Egyesül Államok vereségét az ukrajnai konfliktusban, ezért késlelteti azt. 

Ugyanakkor Kijevnek még a NATO újabb felszerelésszállítmányaival sincs esélye a győzelemre.

Hazaárulással gyanúsítottak meg az ukrán hatóságok több korábbi parlamenti képviselőt

Hazaárulással gyanúsították meg Vadim Rabinovics, mandátumától már korábban megfosztott volt ukrán parlamenti képviselőt, a betiltott Ellenzéki Platform - Az Életért elnevezésű párt egyik vezető politikusát - közölte szerdán az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR). 

A hatóságok szerint Rabinovics ukránellenes propagandát terjesztett az uniós országok lakosságának és politikai vezetésének körében. 

Több beszédében és interjújában tett kijelentései a DBR szerint "manipulatívak voltak, és sértették Ukrajna szuverenitását, területi integritását és sérthetetlenségét, állam-, gazdasági és információbiztonságát". 

"Propagandatevékenysége segítette az Oroszországi Föderáció vezetését katonai-politikai céljaik elérésében, és ideológiai segítséget nyújtott az Oroszországnak az Ukrajna elleni felforgató tevékenységhez"

 - emelte ki a nyomozó iroda. 

A kijevi parlament 
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal

Vadim Rabinovics az Oroszország által Ukrajna ellen indított teljes körű háború tavaly februári kezdete óta külföldön tartózkodik. Képviselői mandátumát tavaly november 3-án megvonták. 

Rabinovics a magát Vlagyimir Putyin orosz elnök "komájaként" emlegető, őrizetbe vett és fogolycserével Oroszországba átszállított Viktor Medvedcsuk ismert ukrán üzletember közeli politikai szövetségese, egykori párttársa. 

Az ukrán hatóságok kedden hazaárulással gyanúsították meg Jevgenyij Murajev Moszkva-párti volt parlamenti képviselőt is. A nyomozás szerint Murajev az általa irányított Nas tévécsatornát használta arra, hogy "Ukrajna információs terében tömegesen terjessze a Kreml narratíváit", továbbá "torz információkat" adott Ukrajna belső helyzetéről és annak nemzetközi színtéren való megítéléséről. 

Úgyszintén hazaárulással gyanúsították meg a héten az Ellenzéki Platform - az Életért párt egy másik képviselőjét, Olekszandr Ponomarjovot is.

Nagy mennyiségű felszerelést veszítettek az ukránok - videó 

A közösségi médiában terjedő felvétel tanúsága szerint az orosz csapásnak köszönhetően legalább hét ukrán jármű ég Rabotino közelében.

Ezt állítják a britek 

A gabonaüzlet összeomlását követően az orosz Fekete-tengeri flotta "megváltoztatta a haditervét", és blokádot vezetett be az ukrán kikötők ellen - közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.
 

A Szergej Kotov orosz korvettet a Boszporusz és Odessza közötti hajózási útvonalra vezényelték, hogy járőrözzön.

A minisztérium arról számolt be, hogy "reális az esélye", hogy a korvett csatlakozik egy olyan flottához, amely célja, hogy feltartóztasson minden olyan kereskedelmi hajót, amely ukrán kikötőbe hajózna.

Többen meghaltak a herszoni területen 

Oroszország az elmúlt nap folyamán 55 alkalommal támadta meg a herszoni területet - közölte Oleksandr Prokudin kormányzó július 26-án a Telegramon.
Két ember meghalt, három másik pedig megsebesült.

Korrupció és árulás Ukrajnában

Nem tűri a korrupciót és az árulást az államügyekben, miközben az ország azon fáradozik, hogy megtalálja az eszközöket az orosz megszállók elleni védekezéshez – mondta kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Ukrainian President Volodomyr Zelenskyy At NATO Summit In Vilnius
Forrás: AFP

Zelenszkij esti videóbeszédében korrupcióellenes felhívást tett, miközben két mérföldkőnek számító ügyre derült fény: egy tömeges sikkasztással vádolt katonai toborzási tisztviselő és egy Oroszországgal való együttműködéssel vádolt parlamenti képviselő letartóztatására.

Az elnök a múlt hónapban bejelentette, hogy tervezi a katonai sorozóhivatalok ellenőrzését a korrupció miatt.

Ukrán kiképzőbázist támadtak az oroszok

Az orosz fegyveres erők az éjszaka folyamán csapást mértek egy donyecki üzemanyagraktárra és kiképzőközpontra – jelentette az orosz Interfax.

Ukrajna mozgósít 

Az ukrán fegyveres erők tapasztalt egységeit a kremennajai területre küldték a védelmi vonalak megerősítésére.

Ahogy a Kremennaja és Kupjanszk közötti fronton fokozódtak a harcok, az ukrán katonai parancsnokság a legelismertebb dandáregységeit küldte az elveszett pozíciók visszaszerzésére és a védelmi vonalak megerősítésére

- írta a NYT.

Lezárták a forgalmat a krími hídon

Átmenetileg lezárták a gépjárműforgalmat a krími hídon. A hídon és az ellenőrzési zónában tartózkodó embereket felszólították, hogy maradjanak nyugodtak és kövessék a közlekedésbiztonsági tisztviselők utasításait.

A hídon az elmúlt napokban tucatnyi alkalommal akadályozták meg a gépjárműforgalmat.

Július 17-én éjjel két felszíni drónnal támadták meg a krími hidat. Az IC büntetőeljárást indított "terrorista cselekmény" kivizsgálása miatt. A robbanás megrongálta a híd autópálya-szakaszát, egy lány megsérült, szülei pedig meghaltak.

Most kapnak először méregdrága csúcstechnológiás drónokat az ukránok - videó

A Flir Systrms az amerikai kormány megbízásából fejlesztette ki a PD-100 Black Hornet Nano drónt.
A drón hossza körülbelül 100 mm, súlya mindössze 16 gramm.

Darabja 195 ezer dollárba (67 millió ft) kerül.

A drónt egy nagyon kicsi újratölthető akkumulátor táplálja és földről egy joystickkal irányítható. A drón hatótávolsága 2000 méter és 21,5 km/h sebességgel képes repülni.

Ukrajna a Pentagon által nemrég bejelentett 400 millió dolláros segélycsomag keretében kap néhány ilyen drónt.

Drónokkal segítették saját csapataikat - videó

A "Makhno" egység önkéntesei drónok bevetésével fedezték fel a sebesült ukrán harcosok helyzetét Zaporizzsja irányában.

A drónok segítségével vizet és gyógyszereket szállítottak bajtársaiknak, majd később evakuálták őket.

Nincs megegyezés az F-16-os pilóták kiképzéséről

A nyugati országok még nem egyeztek meg egy olyan tervben, amely az ukrán pilótáknak az F-16-os vadászgépek vezetését tanítaná meg - derül ki a Politico július 25-én megjelent cikkéből, amely amerikai tisztviselőkre hivatkozik.

Terrorszervezetté nyilvánítanák és betiltanák a Wagner-csoportot

„A brit kormány évekig nem tudott megfelelően reagálni az orosz Wagner-csoport által jelentett fenyegetésekre” − többek között erre a megállapításra jutott a brit alsóház külügyi bizottsága friss jelentésében, amelyben azt is javasolják, hogy a kormánynak terrorszervezetté kellene nyilvánítania a csoportot és be kellene azt tiltania, hiszen továbbra is nemzetbiztonsági fenyegetést jelent az Egyesült Királyságra, valamint szövetségeseire - írja a Magyar Nemzet a Politico-ra hivatkozva.

Wagner Group return to their base
A Wagner-csoport tagjai arra készülnek, hogy elhagyják a Déli Katonai Körzet főhadiszállását, és 2023. június 24-én visszatérnek bázisukra az oroszországi Rostov-on-Donban
Fotó: Stringer  / Forrás: Anadolu Agency via AFP

Ilyen fegyvereket kap Ukrajna

Az amerikai védelmi minisztérium által bejelentett 400 millió dolláros támogatás többek között légvédelmi rakétákat, páncélozott járműveket és kisméretű drónokat tartalmaz.

A fegyvercsomag részeként Patriot, HIMARS és NASMS légvédelmi rendszerekhez szükséges rakátékatt, Stinger légvédelmi rendszereket és páncélozott járművekhez használatos lőszereket is kapnak majd az ukránok.

Az új segélycsomag első ízben tartalmaz majd kisméretű Black Hornet megfigyelő drónokat.

Több 100 millió dollár aknamentesítésre

Ukrajna szövetségesei vállalták, hogy a speciális felszereléseken kívül 244 millió dollárt különítenek el az ország humanitárius aknamentesítésre - közölte kedden Julija Szvyrydenko.

Az amerikai külügyminisztérium becslése szerint mintegy 160 000 négyzetkilométernyi ukrán területet kell ellenőrizni a robbanóanyagveszély miatt. Ez majdnem fele Németország területének.

A mi feladatunk nemcsak az, hogy az egész területet biztonságossá tegyük a lakosság számára, hogy megmentsük az emberek életét, hanem az is, hogy felgyorsítsuk ezt a folyamatot

- mondta Szvyrydenko.

A Szumi területet lőtték az oroszok

A helyi regionális hatóságra hivatkozva a Suspilne, az ukrán állami műsorszolgáltató azt közölte, hogy "július 25-án éjjel és 26-án reggel az orosz hadsereg hat települést lőtt a Szumi területen".

Áldozatokról nem számoltak be.

Megszólalt a légiriadó

Dél-Ukrajnában légiriadót rendeltek el, a megszállt Zaporizzsja és Herszon területeken is.

Több mint 12 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 7047 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5581 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat at Országos Rendőr-főkapitányság.

Így akar több sorkatonát Oroszország

Az orosz parlament alsóháza a várakozásoknak megfelelően kedden megszavazta, hogy a férfiak besorozási korhatárát 27-ről 30 évre emeljék, ezzel növelve az egyéves kötelező katonai szolgálatra kötelezett férfiak számát.

Drónokkal támadnak az oroszok

Az oroszok július 25-én iráni gyártmányú drónokkal támadták a Harkivi területet, ahol ipari létesítményeket ért találat - jelentette Mykola Bakszijev, Pervomajszk polgármestere a Telegramon.

Újabb amerikai katonai támogatás Ukrajnának

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 160 milliárd forint) értékű, újabb katonai csomagot küld Ukrajnának - jelentette be az amerikai kormány kedden.

A szállítmány tartalmaz légvédelmi felszereléseket, tüzérségi eszközöket, lőszereket, páncélozott járműveket és páncéltörő eszközöket, valamint egyéb felszereléseket - olvasható a külügyminisztérium közleményében, amelyben kiemelik, hogy az elnöki felhatalmazással élve Antony Blinken külügyminiszter rendelte el az eszközök lehívását a meglévő katonai készletekből, ami azt jelenti, hogy az napokon belül Ukrajnába érkezhet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában