Kormányülés Sopronban

2023.07.13. 10:12

Szijjártó Péter: minden idők legmagasabb első öthavi exportteljesítményét produkálta a magyar gazdaság (videó)

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével csütörtökön reggel összeült a kormány a sopronbánfalvi kolostorban; a tanácskozás péntekig tart – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j4) a kétnapos kormányülés első napján a sopronbánfalvi kolostorban 2023. február 13-án. Az asztalnál jobbról Nagy István agrárminiszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára, balról Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója, Pintér Sándor belügyminiszter, Lázár János építési és közlekedési miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter (j-b)

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A megtárgyalandó témakörökkel kapcsolatban elmondta: Magyarország kormánya békét akar és nemet mond a migrációra.

A célok változatlanok: „Letörjük az inflációt, megvédjük a munkahelyeket, megvédjük a családokat, megvédjük a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést.”

Minden idők legmagasabb első öthavi exportteljesítményét produkálta a magyar gazdaság

A minisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter a kihelyezett kormányülésről jelentkezve először is az utóbbi évek nehézségeiről beszélt, arról, hogy nagyon rövid időn belül kétszer is teljesen a feje tetejére állt az addigi rend, a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború sokkolta a világot.

A kihívásokról szólva leszögezte, hogy hazánk rendkívül mélyen integrálódott a világgazdaságba, és így az export alakulása rendkívüli mértékben meghatározza az egész nemzetgazdaság teljesítményét.

Kiemelte: a kivitel értéke rendszerint eléri a bruttó hazai termék (GDP) 80 százalékát, így minél erősebb az export, annál inkább növekedési pályán tartható a gazdaság.

Emlékeztetett arra, hogy a hazai kivitel tavaly "brutális" rekordot döntött 142 milliárd euróval, s ennek kapcsán üdvözölte, hogy idén minden idők legmagasabb első öthavi exportteljesítményét regisztrálták a friss adatok szerint.

A tavalyi csúcsévhez képest május végéig 11 százalékos növekedést tudott felmutatni a magyar export, amely így 63,5 milliárd eurót ért el - tájékoztatott.

VARGA Mihály; PINTÉR Sándor; NAGY János; LÁZÁR János; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; ORBÁN Balázs; BORDÁS Gábor; KOVÁCS Zoltán; ORBÁN Viktor; NAGY István; SZIJJÁRTÓ Péter
Kormányülés Sopronbánfalván
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

Szijjártó Péter szemléltetésképpen rámutatott, hogy az első öthavi export eddig mindössze egyszer ment 50 milliárd euró fölé, mégpedig tavaly, míg mára ennek értéke a 60 milliárd eurót is átlépte.

"Ez előrevetíti azt, hogy az idei esztendő végén is minden idők legmagasabb exportteljesítményét tudja felmutatni a magyar gazdaság" - húzta alá.

"Ráadásul jó hír az is, hogy míg az export 11 százalékkal, addig az import csak 2 százalékkal növekedett, így a tavalyi energiaár-emelkedés okozta visszaesés után az idei év első öt hónapját követően a magyar gazdaság külkereskedelmi mérlege ismételten pozitívba fordul" - hangsúlyozta a miniszter.

Úgy vélekedett, hogy mindez jól demonstrálja a gazdaság versenyképességét, világosan mutatja, hogy a magyar emberek teljesítménye nemzetközi szinten is kiválónak minősíthető.

"Ez jó hír tehát, egy olyan gazdasági jó hír, amelynek nyomán a magyar gazdaságot az idei esztendőben is növekedési pályán fogjuk tudni tartani" - mondta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában