Szoptatás hete

2023.07.31. 11:33

Hornung Ágnes: az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a csecsemőnek (videó)

Magyarországon népszerű és elterjedt a szoptatás, a csecsemők anyatejes táplálása pedig kiemelt családügyi prioritás – írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn a Facebook-oldalán a szoptatás hete alkalmából.

MW

Illusztráció

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Hornung Ágnes videóbejegyzésében kiemelte, hogy az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a csecsemőnek a születéstől féléves koráig.

A szoptatás a gyermek táplálásán túl azonban többet is jelent, megkönnyíti az anya és a gyermek közötti kapocs, az ősbizalom létrejöttét, emellett csökkenti egyes betegségek kialakulásának kockázatát a baba és az anya esetében is

– hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Hornung Ágnes közölte, hogy a magyar anyák 90 százaléka már a szülést követően a kórházban elkezdi szoptatni gyerekét, a csecsemők 94 százaléka pedig a szülést követő napokban mindenképpen kap anyatejet, ebben pedig jelentős szerepet játszik a hungarikumnak számító védőnői ellátás.

A kormány a csecsemők anyatejes táplálását a lehető legtöbb eszközzel szeretné segíteni, ezért cél, hogy minden kismama részesülhessen valamilyen módon laktációs tanácsadásban

tette hozzá az államtitkár.

Hornung Ágnes kitért arra is, hogy a koraszülött csecsemőknek és a szoptatási nehézségekkel küzdő anyáknak segítséget jelenthet az anyatejgyűjtő-rendszer, amelyet a kormány szeretne továbbfejlesztetni, az anyatejelosztó-állomások számát a mostani 41-ről tovább emelni, valamint a szabályozást egyszerűsíteni.

Az anyatejigénylés és -leadás menetéről a szolgáltatást nyújtó intézményeknél, a védőnőknél, valamint a gyerekorvosoknál lehet tájékozódni

  jegyezte meg az államtitkár.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1990. augusztus 1-jén nyilatkozat fogadott el, amelyben felszólította a kormányokat: 

biztosítsák az édesanyáknak, hogy csecsemőiket hat hónapos korukig kizárólag szoptathassák. 

A WHO 1993-ban nyilvánította augusztus elsejét az anyatej világnapjává, ehhez kapcsolódóan augusztus első hetében tartják a szoptatás világhetét.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában