Törvénytelenségek sora

2023.06.21. 07:52

Vádalkut kötött Hunter Biden, az amerikai elnök fia

Peren kívüli megállapodást kötött Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia adószabálysértési és tiltott fegyverbirtoklási ügyében – derült ki kedden a Delaware államban iktatott bírósági iratokból.

MW

Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia

Forrás: AFP

Fotó: Nicholas Kamm

Hunter Biden elkerüli a bírósági vádemelést az akár 12 év börtönnel büntethető cselekmények ügyében.

A keddi bejelentés szerint Hunter Biden az egyezség alapján vétkesnek mondja magát összesen több mint 200 ezer dollár jövedelemadó-fizetés elmulasztásában 2017-ben és 2018-ban.

David C. Weiss, Delaware állam kerületi ügyésze közölte, hogy az adóhatóság iratai alapján Hunter Biden a két egymást követő évben egyenként 1,5 millió dollár adóköteles jövedelemhez jutott, ami után nem fizette meg a közterhet. A vizsgálat 2018-ban indult az üzletember ellen úgynevezett gyanús pénzmozgásra vonatkozó dokumentum miatt, amely szerint külföldi forrásokból jutott nagy összegű bevételekhez. Hunter Biden 2014-ben bekerült a Burisma ukrán olajipari vállalat igazgatótanácsába.

A keddi bejelentés szerint szövetségi vádhatóság és az elnök fiának ügyvédei arról is megállapodtak, hogy a bírósági tárgyalás elkerülése érdekében a tiltott fegyverbirtoklás ügyében úgynevezett megelőző eljárás kezdődik. Ennek keretében Hunter Bidennek a hagyományos büntetőeljárás helyett alternatív intézkedésekbe kell beleegyeznie.

Az ügyész közölte, hogy az ügy bíró elé kerül, akinek a mérlegelésén múlik, hogy kiszab-e börtönbüntetést, és hozzátette, jelenleg még tart a vizsgálat.

Hunter Bident azzal gyanúsítják, hogy 2018 októberében törvénytelenül jutott fegyverhez, mert a vásárlás során azt állította, hogy nem fogyaszt kábítószert. Az elnök fia abban az időben kábítószer-függőséggel küzdött, és az amerikai törvények szerint ilyen személy nem birtokolhat lőfegyvert.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában