Bild-interjú

2023.06.27. 13:34

Orbán Viktor: a magyaroknak azt mondani, hogy oroszpártiak, az szembemegy a történelmi tapasztalatainkkal

Nagyinterjút adott Orbán Viktor kormányfő a német Bild napilapnak, amelynek első részében a miniszterelnököt a magyar kormány háborús politikájáról faggatták.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök videókonferencián tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. június 27-én

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Fotó: Fischer Zoltán

A Mandiner által szemlézett beszélgetésben a miniszterelnök Jevgenyij Prigozsin hétvégi puccskísérletével kapcsolatban azt mondta: „Nem látom különösebben nagy jelentőségét ennek az eseménynek.” A német napilap kérdésére, hogy szerinte változik-e a Prigozsin-lázadás után valami a háború folyásában, Orbán szintén nemlegesen válaszolt: 

Azt gondolom, vége van, és folytatódik a háború. Ez nem egy olyan esemény, amely a békéhez vezetne minket. Én ezt a háborút mindig a béke szempontjából nézem, mert azt gondolom, hogy az a legfontosabb, hogy elérjünk egy tűzszünetet és valahogyan békét teremtsünk. Ez az esemény ebben semmilyen szerepet nem játszik.

Hangsúlyozta, hogy ha valaki azt találgatja, Vlagyimir Putyin orosz elnök „esetleg megbukik vagy leváltják, az nem érti az orosz népet és az orosz hatalmi struktúrákat”. 

Oroszország „másként működik, mint mi”, egy más világ, struktúrái a hadseregre, a titkosszolálatokra és a rendőrségre épülnek és nagyon stabilak

– fejtette ki.

Kiemelte, hogy Vlagyimir Putyin „stabil, ő Oroszország választott vezetője, népszerű, és a mögötte lévő struktúrák elég erősek”.

Ugyanakkor hozzátette, hogy Magyarországért harcol, és nem érdekli sem Vlagyimir Putyin, sem Oroszország. 

Engem Magyarország érdekel, (...) és ami Oroszország és Ukrajna között történik, az rossz a magyaroknak és veszélyes a magyarokra nézve

– mondta.

A Bild újságírója azt a jól bejáratott sztereotípiát is elsütötte, hogy Orbán Viktor szovjetellenes szabadságharcosból putyinista lett. „1989-ben Budapesten bátor beszédet mondott, melyben a szovjet csapatok Magyarországról való kivonását követelte. Évtizedekkel később miért állította országát bizonyos tekintetben Oroszország oldalára, miért tartják Európában Putyin-barátnak?” – érdeklődött a Bild.

Orbán Viktor visszakérdezett: 

Provokál ezzel a kérdéssel? Hiszen tudja, hogy a magyaroknak azt mondani, hogy oroszpártiak vagy az oroszok barátai volnánk, szembemegy a történelmi tapasztalatainkkal.

A Bild faggatta a miniszterelnököt arról is, hogy miért gondolja, hogy a háborúnak nincs a harctéren megoldása. Orbán Viktor úgy fogalmazott: 

Nem az ukránok ellen érvelek. Nem akarok úgy feltűnni, mint aki nem reméli, hogy az ukránoknak esélyük van a túlélésre. De a realitás talaján állok.

Leszögezte: 

az ukránok előbb fognak kifogyni a katonákból, mint az oroszok, és a végén ez lesz a döntő faktor.

Hangsúlyozta: 

Nem akarom az ukránokat befolyásolni, de folyamatosan a békéért, békéért, békéért érvelek. Máskülönben hatalmas mértékben veszítenek majd jólétet, sok emberéletet, és elképzelhetetlen pusztítás következik.

Orbán Viktor szerint „az egyetlen mód Ukrajna megmentésére az, hogy az amerikaiak tárgyalásokat kezdeményeznek az oroszokkal, megállapodnak a biztonsági architektúráról, és találnak Ukrajnának egy helyet ebben az új biztonsági architektúrában”.

A Bild közbevetésére, mely szerint Ukrajna már döntött arról, hogy nem szeretne tárgyalni, Orbán úgy reagált: 

Ukrajna nemzet, Ukrajna ország. Megvan a joga, hogy döntsön a saját jövőjéről, hogy háborúzik-e vagy sem. Nekünk is jogunk, hogy adjunk vagy ne adjunk fegyvereket és pénzt, ha az amerikaiak ezt akarják.

A napilap azt az ismert toposzt is bevetette, mely szerint Oroszország további országok megtámadására készül. A miniszterelnöktől azt kérdezték: „Ha az Ön tanácsát követnék, akkor Putyin egyértelműen nyertese lenne ennek a háborúnak. Ez nem azt jelentené, hogy továbbmenne? Megtámadhatná Lengyelországot, Észtországot, Litvániát. Miért állna meg Ukrajnánál?”

Orbán Viktor szerint „azért, mert nem elég erős” Oroszország.

Ennek a háborúnak a története világosan megmutatja, hogy a NATO jóval erősebb Oroszországnál. Miért akarná valaki, aki gyengébb, megtámadni a NATO-t?

Arra a kérdésre, hogy háborús bűnös-e szerinte Putyin, Orbán úgy válaszolt: „nem, számomra nem”. 

Kifejtette, azért nem beszél háborús bűnösökről, mert „most háború van, háborús bűnökről a háború után beszélhetünk”. 

Leszögezte: 

Ha fegyverszünetet szeretnénk és aztán tárgyalást, akkor meg kell győznünk a konfliktus résztvevőit, hogy üljenek az asztalhoz. Az asztalhoz hívni őket és azt mondani, hogy »gyertek ide az asztalhoz és letartóztatlak benneteket«, nem jó ötlet.

Szólt a többi között Ukrajna esetleges NATO-tagságáról is, rámutatva, hogy a szövetségről szóló szerződés világosan kimondja, hogy háborúban álló ország nem csatlakozhat.

Aláhúzta, hogy az ukrajnai háború nem a mi háborúnk, hanem az ukránok háborúja, így kizárólag az ukrán nép dolga dönteni az erkölcsi és történelmi horizonton mutatkozó kérdésekről. 

Ezért „azt tanácsolom nekik, hogy pontosan azt tegyék, ami a legjobb nekik, de hogy mi a legjobb nekik, azt nekik maguknak kell meghatározniuk”, hiszen Ukrajna egy független, büszke nemzet és ország – mondta a miniszterelnök. 

A Bild hamarosan jelentkezik az interjú folytatásával, melynek témája a migráció lesz.

A Mandiner teljes cikkét ITT olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában