Ukrán válság

2023.06.11. 07:42

Ukrán katonai szóvivő: az orosz erők felrobbantottak egy gátat Donyeck megyében

473. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: LIBKOS

Fogolycsere útján újabb 95 ukrán térhetett haza

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője üzenetben tudatta, hogy fogolycsere útján újabb 95 ukrán térhetett haza. Szavai szerint vannak köztük a fegyveres erők tagjai, nemzeti gárdisták és határőrök is, olyanok, akik a Donyeck megyei Mariupolban, Bahmutnál, a zaporizzsjai atomerőműben, illetve a Kígyó-szigeteken estek orosz fogságba. Az Ukrajinszka Pravda hozzátette, hogy az orosz védelmi minisztérium közlése szerint 94 orosz hadifogoly tért vissza Oroszországba.  

Oleh Szinyehubov, a keleti országrészben lévő Harkiv megye kormányzója közölte, hogy az orosz erők vasárnap ismét tüzet nyitottak a régióra, a megyeszékhely mellett fekvő Cirkuni települést érte támadás. Hozzátette: a mentést végzők elindultak a becsapódások helyszínére, a személyi sérülésekről, károkról szóló információkat még pontosítják.  

Újabb országba szállít olajat Oroszország

Megérkezett Oroszországból az első, kedvezményes áron importált olajszállítmány Karacsiba, a kirakodást hétfőn kezdik meg a dél-pakisztáni városban - közölte vasárnap Sehbaz Saríf pakisztáni miniszterelnök.

Örömmel jelenthetem be, hogy megérkezett Karacsiba az első kedvezményes áron importált orosz olajszállítmány, amelynek kirakodását holnap fogják megvalósítani

- írta Twitter-oldalán Saríf.

Ez az első orosz olajszállítmány Pakisztánba és egy új kapcsolat kezdete Pakisztán és az Oroszországi Föderáció között

- tette hozzá.

A két ország energiaügyi minisztere még januárban jelentette be azt, hogy a pénzügyi nehézségekkel küszködő Pakisztán kedvezményes áron vásárolhat orosz olajat. Oroszország ugyanakkor új felvevőpiacot talált miközben növeli eladásait Indiába és Kínába a nyugati szankciók közepette.

Ekkor tárgyalna Ukrajna az oroszokkal

Ukrajna akkor fogja fontolóra a tárgyalásokat Oroszországgal, ha közel kerül a katonai vereséghez a háborúban - jelentette ki az Állami Duma nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnökhelyettese - írja a lenta.ru.

Ukrajna csak akkor fog komolyan beszélni a tárgyalásokról, ha azoknak gyakorlatilag már nincs értelme, mármint teljes katonai vereséget szenvednek. Amíg Kijev nincs teljesen legyőzve, és amíg még lehetnek illúziói, addig vagy nem megy bele komoly tárgyalásokba, vagy a tavalyihoz hasonló helyzet alakul ki. Akkor a tárgyalási folyamatot arra használták fel, hogy a tartalékokat koncentrálják, mozgósítást végezzenek, illetve, hogy pénzügyi, katonai, politikai és egyéb támogatást kapjanak

- mondta Dmitrij Novikov.

Ukrán katonai szóvivő: az orosz erők felrobbantottak egy gátat Donyeck megyében

Az orosz erők felrobbantottak egy gátat Donyeck megyében, a Mokri Jali folyónál, ami a áradásokat okozott a folyó mindkét partján - közölte Valerij Serseny, a délkeleti országrészben szolgálatot teljesítő ukrán erők szóvivője vasárnap az Ukrajinszka Pravda hírportállal.

A Dnyeper folyón lévő, jelenleg orosz ellenõrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz a dél-ukrajnai Herszonban 2023. június 10-én
Fotó: - / Forrás: MTI/AP

A tisztségviselő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez nem akadályozza az ukrán erőket támadóműveletek végrehajtásában. Kifejtette, hogy az oroszok vízi létesítmények felrobbantásával próbálják lassítani az ukrán ellentámadást. 

Először a kahovkai víztározót, majd a kahovkai vízerőművet robbantották fel az orosz erők, majd Zaporizzsja megye általuk megszállt részében további vízi létesítményeket. Zaporizzsja térségében ugyanis az ukrán erők előretörésére számítanak, ezért előrenyomulásunk lassítása érdekében ehhez a taktikához folyamodtak. Most a Mokri Jali folyó egyik gátját robbantották fel, ez azonban nem befolyásolja a védelmi erők előrehaladását

- hangsúlyozta Serseny.

A szóvivő elmondta, hogy általában véve Ukrajna délkeleti térségében az ukrán csapatok az eddigi védekezésből támadásba mentek át. "Ez hozta meg az első helyi eredményeket, azaz a Donyeck megyei Blahodatne község felszabadítását és az ukrán erők benyomulását Urozsajne településre" - tette hozzá.

Szavai szerint az orosz erők erőteljes légicsapást mértek a Zaporizzsja megyében lévő Novopavlivka településre, melynek következtében három ember megsérült, egy családi ház megsemmisült, tíz további pedig megrongálódott.

Általánosságban elmondható, hogy a Donyeck megyei Vremivka és a zaporizzsjai régióban lévő Novopavlivka irányában az ellenség aktívan védekezik, próbálja megakadályozni az ukrán csapatok előretörését. Egyúttal igyekszik visszaszerezni elvesztett állásait is, ennek érdekében további orosz alakulatokat helyeznek át ezekbe az irányokba. Az ellenség jelentős veszteségeket szenvedett Blahodatne településen

- jelentette ki a szóvivő, adatokat azonban nem közölt.

Ukrán támadások visszaveréséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Visszavertek az orosz fegyveres erők minden szárazföldi és tengeri ukrán támadást az elmúlt napon - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Igor Konasenkov altábornagy, a tárca szóvivője azt mondta, hogy Zaporizzsja irányában az orosz hadsereg három ukrán támadást hiúsított meg, megölve több mint ötven ukrán katonát, valamint megsemmisítve a egyebek mellett 11 harckocsit - köztük három német gyártmányú Leopardot - több tucat harcjárművet és egy brit gyártmányú Stormer légvédelmi rakétarendszert.

Donyeck körzetében a leghevesebb harcok a beszámoló értelmében Marjinkánál és Avdijivkánál folytak, ahol nyolc ukrán előretörési kísérlet hiúsult meg. A tábornok szerint itt egyebek között mintegy 310 ukrán katona esett el.

A Konasenkov által ismertetett napijelentés szerint egyéb frontszakaszokon további mintegy 110 ukrán katona vesztette életét. A máshol megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai célpontok között sorolt fel egy Szu-25-ös repülőgépet is. Az orosz nyilvántartás szerint a háború kezdete óta a megsemmisített tankok és egyéb páncélozott járművek száma elérte a 9900-at.

A Fekete-tengeren, Szevasztopoltól mintegy 300 kilométerre délkeletre, vasárnapra virradóra hat ukrán pilóta nélküli motorcsónak támadta meg a szóvivő szerint a Török Áramlat és a Kék Áramlat gázvezetéket őrző orosz Priazovje hajót. A katonai jármű fedélzeti fegyverei megsemmisítették a drónokat. Konasenkov rámutatott, hogy csakúgy, mint más, hasonló támadások esetén, a közelben tartózkodott egy RQ-4B Global Hawk típusú amerikai stratégiai felderítő drón.

Az ukrán erők egy Donyeck megyei település visszavételéről számoltak be

Az ukrán 68. dandár arról számolt be vasárnap, hogy az ukrán hadsereg más alakulataival együttműködve, visszafoglalta az orosz csapatoktól a Donyeck megyei Blahodatne települést.

Blahodatne Bahmut közelében, a várostól mintegy tíz kilométerre északra fekszik. A Facebookon közzétett közleményében az ukrán dandár megjegyezte, hogy az orosz csapatok a végsőkig ellenálltak, de nem tudták feltartóztatni az ukrán erőket.

Volodimir Zelenszkij közben aláírta azt a rendeletet, amellyel Ukrajna újabb 178 orosz állampolgárral - köztük az orosz alkotmánybíróság tagjaival - szemben vezetett be öt évre szóló szankciókat.

Mindeközben a kahovkai vízerőművet üzemeltető Ukrhidroenerho állami vállalat közleményében azt írta, hogy a létesítmény felrobbantása nyomán a Dnyeper folyónak az észak-krími csatornát tápláló szakaszán apadni kezdett a víz. A közlés szerint vasárnap reggel a kahovkai tározó szintje a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségében 9,35 méter volt. A nap folyamán több mint egy métert, a robbanás óta pedig több mint hét métert csökkent a vízszint. A Dnyeper vízszintje Herszonnál jelenleg 4,18 méter és egy nap alatt 0,54 métert apadt.

Hanna Maljar: a kahovkai gátrobbantással Moszkva az ukrán offenzívát akarta megakadályozni

Az orosz erők azért robbantották fel a Nova Kahovka-i vízerőmű gátját, hogy megakadályozzák az ukrán erők offenzíváját Herszon megyében - jelentette ki vasárnap Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes a Twitteren.

Maljar hozzátette, hogy a súlyos károkat okozó, emberéleteket is követelő robbantás nyomán az orosz hadsereg tartalékos csapatokat tudott mozgósítani a zaporizzsjai és bahmuti területekre.

Moszkva a gát elpusztításával az ukrán erőket vádolja, és mindkét fél arról számolt be, hogy a másik oldal civileket ágyúz, miközben a mentés zajlik.

A vízerőmű és környéke a háború tavaly februári kezdete után nem sokkal orosz ellenőrzés alá került.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton jelentette be, hogy az ukrán katonai ellentámadás megkezdődött, de további részleteket nem árult el azon kívül, hogy megüzente a Kremlnek: az ukrán vezérkar lelkes és elszánt.

Kitüntették a nyugati tankokat kilövő orosz katonákat

Az orosz védelmi miniszter ma kitüntetett több katonát, miután megsemmisítettek négy német gyártmányú Leopard harckocsit és öt amerikai gyártmányú Bradley harcjárművet az ukrán ellentámadás során.

Szergej Sojgu az "Oroszország Hőse aranycsillagot" adományozta az érintett katonáknak.

Az oroszok szerint az ukránok hibája, hogy nincs párbeszéd

"Nincsenek megállapodások és nincsenek előfeltételek a kijevi rezsimmel való tárgyalásokra" – mondta Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője a Ria hírügynökségnek. Peszkov szerint a párbeszéd elmaradása Ukrajna hibája.

Az ukrán álláspont szerint bármilyen megállapodásnak vissza kell állítania a területi integritást, az orosz csapatoknak teljes egészében ki kell vonulni.

A nyugati országok, köztük az Egyesült Államok álláspontja pedig az, ha Oroszország megtartaná a háború során elfoglalt területeit, az rossz üzenetet küldene más potenciális agresszoroknak.

Sivataggá válik az ukrán termőföld a gátrobbanás után

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium becslése szerint 10 000 hektárnyi termőföld van víz alatt Herszon tartomány Ukrajna által ellenőrzött részén, és ennek többszöröse az Oroszország által megszállt területen.

A gát felrobbantása miatt Herszonban az öntözőrendszerek 94%-a, Zaporizzsjában 74%-a, Dnyiproban pedig 30%-a maradt vízforrás nélkül - állítja a minisztérium, hozzátéve, hogy emiatt a dél-ukrajnai mezőgazdasági területek "sivataggá válhatnak".

Szinte mindennel lőtték az oroszok a herszoni régiót

Az orosz csapatok aknavetőkkel, tüzérséggel, Grad többszörös rakétarendszerrel, drónokkal és repülőgépekkel is támadták a herszoni régiót, Herszon városára 32 lövedéket lőttek ki – jelentette a kormányzó. A támadásokban az elmúlt napban öten sérültek meg.

Napok kellenek még a Dnyipró visszahúzódásához

A Dnyipro folyó déli szakaszának vízszintje valószínűleg június 16-ig áll vissza a mederbe - közölte Vlagyimir Saldo orosz tisztviselő. Elmondása szerint ez az orosz RusHydro vállalat előzetes számításain alapul.

A kahovkai gát átszakadása elárasztotta a gát alatti városokat és falvakat, csapdába ejtve a lakosokat, házakat söpörve el a Dnyipro mindkét oldalán.

Orosz területen zuhant le több drón

Június 11-én kora reggel lezuhant egy drón az oroszországi Sztrelkovka falu közelében, míg egy másik Medinszkij körzet erdős területén - jelentette hivatalos Telegram-oldalán Vlagyiszlav Sapsha, a régió kormányzója.

Több mint 14 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6877 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 7458 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokataz Országos Rendőr-főkapitányság. 

Megindult az ukrán ellentámadás, előnyök és hátrányok mindkét oldalon

Az ukrán hadsereg több fronton indított ellentámadást tegnap, luhanszki területen, Bilohorivka közelében is harcolnak - áll az Institute for the Study of War legfrissebb értékelésében.

Ebben orosz katonai bloggerekre hivatkozva azt írták,

előnyt jelent az oroszok számára a kiváló elektronikai hadviselés,

amely kulcsfontosságú az ukrán támadások megzavarásában.

Ugyanakkor

az ukrán hadsereg taktikai előnnyel rendelkezik az éjszakai támadások végrehajtásában

a nyugatiak által biztosított, kiváló éjszakai optikai rendszerekkel ellátott felszereléseknek köszönhetően.

Komoly vízellátási probléma a Krímben

A Nova Kahovkai gát június 6-i lerombolása után az oroszok megszállta Krím komoly vízellátási problémákkal küzd - jelentette az ukrán hadsereg. Ezzel szemben az orosz vezetés nem látja olyan súlyosnak a helyzetet - írta a Kyiv Independent. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában