Segítségnyújtás

2023.06.21. 11:05

Az élet újraindításához nélkülözhetetlen a magyar segítség Ukrajnában

Átfogó segélyprogrammal segíti az Ökumenikus Segélyszervezet az ukrajnai gátrobbantás miatt elárasztott településeken, azonban a helyreállítási munkálatokat a folyamatos tüzérségi támadások nehezítik. 

MW

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet

A programot a helyszínen koordináló Szatmári Barnabás ukrajnai humanitárius programigazgató a helyzetet értékelve elmondta, hogy 

nagyon fontos pillanatban segítették az árvíz miatt szenvedőket,

 valamint a helyreállítási munkákat végző szerveket. A víz már elkezdett visszahúzódni, azonban az óvóhelyek mellett pincéket is elárasztott és szennyezett kutakat hagyott maga után. 

Ezért az élet újraindításához nélkülözhetetlen a magyar segítség.

A lakónegyedek óvóhelyeinek és ivóvízellátásának helyreállítását összesen 96 szivattyúval, 50 generátorral, üzemanyaggal és egyéb eszközökkel támogatta a segélyszervezet. 

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet

A sürgősségi segítségnyújtást az elmúlt egy hétben komplex lokális segélyprogram váltotta fel, amely a helyi viszonyok alapos felmérésén alapult.

A programigazgató kiemelte:  

Folyamatos a kapcsolat a helyi adminisztrációval, ezért a segélyakciókkal a legégetőbb szükségletekre tudtunk reagálni. Az egész héten tartó segélyezési munka az elárasztott területeket is érő rendszeres támadások ellenére több mint 35 ezer evakuáltat és helyben maradó bajbajutottat támogatott nehéz helyzetében.

Az állandó ágyúzásnak kitett Herszon lakói jelenleg bajosan találnak óvóhelyet, hiszen azok továbbra is szennyezett vízzel telítettek. Ezek kiszivattyúzását teszi lehetővé a segélyszervezet által adományozott eszközpark. A generátorok és szivattyúk egy része így a herszoni Korabelny-negyed mintegy száz, árvízzel küzdő lakótömbjében szolgálja a lakosokat. A szivattyúkból és a hozzájuk tartozó eszköztárból álló csomagokból tíz a vízművek, húsz a katasztrófavédők munkáját segíti a továbbiakban. 

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet

A Nova Kakhovka-i gát felrobbantását követően az árvíz mindössze pár óra leforgása alatt elérte a Dnyipro folyó partján fekvő településeket. Erre a katasztrófára az Ökumenikus Segélyszervezet helyi partnerével együttműködésben még aznap reagálni tudott. A magyar segélyszervezet a gátrobbantás óta eltelt időben 

többkamionnyi segélyárut osztott ki a szükséget szenvedők között: 

3200 családnak ételcsomagot, 8000-nek ivóvizet biztosított. Ezenfelül 500 háztartásnak elemlámpából, külső akkumulátorból, gyertyákból, elsősegélykészletből és matracból álló „túlélőszettet”, 110 evakuált számára pedig ágyat, matracot és ágyneműkészletet adott át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában