Pápalátogatás

2023.05.02. 09:29

Azbej Tristan: az egyházfő külön kiemelte az üldözött keresztényeknek nyújtott segítséget

Ferenc pápa magyarországi látogatása alatt külön kiemelte azt a segítséget, amelyet a kormány az üldözött keresztények megsegítésére nyújt szerte a világban – mondta Azbej Tristan kedden az M1 aktuális csatornán.

Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán 2023. április 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára a műsorban elmondta, a szentatya magyarországi látogatásának egyik vezérfonala a békepártiság volt, s Ferenc pápa úgy fogalmazott, egy olyan világra van szükség, amelyben a bölcsők sokasodnak, nem pedig a sírok.   

Az államtitkár szerint a pápa „nagyon szépen és nagyon bölcsen” ragadta meg a nemzetközi helyzet lényegét, amikor azt mondta, hogy azoknak a kórusa, akik a békéről álmodnak, egyre halkul, miközben a háború szólistáinak hangja erősödik.   

Ez egy tűpontos helyzetértékelés; valóban, akik a háborús eszkalációt szorgalmazzák, akik a fegyverszállításban és hasonló háborús szólamokban látják a jövőt, azoknak a hangja egyre hangosabb, viszont szólistákról van szó. A világ nagyobbik része a béketáborhoz tartozik

– fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy Európában Magyarország és a Vatikán azonos álláspontot képvisel.   

Azbej Tristan kérdésre elmondta azt is, hogy a Hungary Helps program több mint 50 országban nyújtott támogatást, amelyek közül kiemelkedik Szíria és Libanon. Szíriában a keresztényeket egyszerre sújtotta a polgárháború, az Iszlám Állam és más terrorszervezetek keresztényellenes fellépése és a nemrégiben történt földrengés.   

Magyarország 2016 óta segíti a helyi keresztényeket: hozzájárult otthonok, árvaházak, iskolák, szociális intézmények újjáépítéséhez. Az államtitkár kiemelte Homsz városát, ahol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hozzájárulásával 200 otthont építettek újjá.

Hozzátette: Libanonban nagyon súlyos gazdasági és migrációs válság fenyeget, ezért a keresztények elmenekülnek az országból. Itt a kormány a keresztény kulturális örökség megőrzését támogatja, ami több mint 60 templom felújítását, újjáépítését jelenti, és a bejrúti kikötői robbanás utáni rekonstrukciót is segíti.   

A tervekről Azbej Tristan azt közölte, folytatni fogják a kulturális örökség megőrzését, hiszen ha a helyi keresztények gyökerei eltűnnek, akkor a közösség is megszűnik. További segítségre van szükség a Törökországot és Szíriát is érintő földrengés után, hiszen – Szíriában – a keresztény egyházak segítik az embereket.   

Mint mondta, a „véres keresztényüldözés” fő helyszíne jelenleg Afrika Szaharától délre fekvő része, ezért ezekben a régiókban a kormány növeli azokat a támogatásait, amelyek a helyi keresztény közösségek megőrzéséhez szükségesek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában