Szimbólumok

2023.03.31. 12:23

Novák Katalin: bátorságról, segítőkészségről és önzetlenségről szól a török–magyar barátság (videó)

A köztársasági elnök emlékeztetett, a magyar emberek, a magyar mentőcsapatok az 1999-es izmiti földrengés után és az idei természeti katasztrófa után is azonnal a török emberek segítségére siettek.

Novák Katalin köztársasági elnök és Lehoczki László, az Életjel Mentőcsoport vezetője a törökországi Kocaeliben (Izmitben) Mancs, a híres mentőkutya szobrának felavatásán 2023. március 31-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

„A bátorságról, a segítőkészségről és az önzetlenségről szóljon a török és magyar barátság következő 100 éve is” – mondta Novák Katalin köztársasági elnök a törökországi Kocaeliben (korábbi nevén Izmitben) pénteken Mancs, a híres mentőkutya szobrának felavatásakor.

Novák Katalin felidézte, hogy idén 100 éves a magyar–török diplomáciai kapcsolat, s a török és magyar barátság, szövetség veszteségek során erősödött a történelem folyamán. A köztársasági elnök elmondta, hogy Mancs kutya jelkép számunkra, a bátorság, a segítő szándék és az önzetlenség szimbóluma.

Emlékeztetett, hogy a magyar emberek, a magyar mentőcsapatok az 1999-es izmiti földrengés után és az idei természeti katasztrófa után is azonnal a török emberek segítségére siettek.

Mancs a miskolci Spider Mentőcsoport mentőkutyája volt. Igazán híressé az 1999-es izmiti földrengés tette, amikor egy hároméves kislányt mentettek ki a segítségével a romok alól, miután már 82 órája ott tartózkodott. A köztársasági elnök felidézte, hogy csütörtökön találkozott az Életjel Mentőcsoport által kimentett kisgyermekkel, Ahmet Yildirim ötéves kisfiúval, aki a februári földrengésben a szüleit és a testvérét is elvesztette. Novák Katalin kiemelte, hogy ez a kisfiú a csoda, a túlélés, a jövő jelképe. Mint mondta, Ahmet története példázza azt, amely most a török családok százezreit érinti.

Novák Katalin közölte: a február 6-i földrengést követő mentésben összesen 167 magyar önkéntes vett részt 22 keresőkutyával, és 35 életet mentettek meg. A Törökország és Szíria határvidékét sújtó földrengésben Törökországban több mint 50 ezren haltak meg.

Az ünnepségen Hope mentőkutya egy szál virágot helyezett el a szobor elé. Novák Katalin elmondta: Hope neve reményt jelent, s ezt a reményt szeretné a török embereknek ajándékozni.

NOVÁK Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök, Serdan Yavuz, Kocaeli állam kormányzója és Lehoczki László, az Életjel Mentőcsoport vezetője a törökországi Kocaeliben (Izmitben) Mancs, a híres mentőkutya szobrának felavatásán 2023. március 31-én. Jobbra Hope, az Életjel Mentőcsoport mentőkutyája
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Tahir Büyükakin, Kocaeli város polgármestere elmondta, hogy a török és magyar népet közös múlt, erős barátság fűzi össze, számos város a mai napig testvérvárosi viszonyban áll egymással. A polgármester szólt arról is, hogy a 2024-es évet a török–magyar kulturális évadnak szentelik.

Emlékeztetett arra, hogy Mancs kutya részt vett az 1999-es izmiti földrengés utáni mentőakciókban, sokak életét megmentve. Hozzátette: Mancs gazdája és munkatársai pedig az idén februári földrengést követően is azonnal a helyszínre siettek. A polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítő kezet nyújtottak a török embereket ért katasztrófákban.

A köztársasági elnök ezt követően megtekintette a Thököly Imre-Zrínyi Ilona Emlékházat, majd megkoszorúzta Thököly Imre síremlékét.

Thököly Imre, Felső-Magyarország és Erdély fejedelme, Zrínyi Ilona második férje, a Habsburgok elleni harc egyik vezéralakja az 1699-es karlócai béke értelmében kényszerült száműzetésbe; tartózkodási helyéül 1701-ben jelölték ki Izmitet, akkori nevén Nikodémiát. A fejedelem ott hunyt el 1705. szeptember 13-án.

THÖKÖLY Imre; NOVÁK Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök megkoszorúzza Thököly Imre síremlékét a törökországi Kocaeliben (Izmitben) 2023. március 31-én
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

A magyar államfő háromnapos hivatalos látogatáson járt Törökországban. Az MTI megtudta: a köztársasági elnök adománykeretéből a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a törökországi földrengés áldozatainak humanitárius segélyt nyújtott. Lehel László MÖS-elnök az államfői látogatás alatt 200 iskenderuni családnak adott át 200 darab tanszer- és 200 darab higiéniai csomagot.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában