Ukrán válság

2022.12.26. 08:40

A kijevi kormány február végéig csúcstalálkozót szeretne a békéről

Közvetítésünk a háború 306. napjáról.

Ukrán hívők a Kijev szomszédságában fekvő Bobricia település ortodox templomában tartott karácsonyi szentmisén 2022. december 25-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Felipe Dana

Cikkünk frissül.

Kuleba: a kijevi kormány február végéig csúcstalálkozót szeretne a békéről

Az ukrán kormány arra törekszik, hogy jövő év február végéig csúcstalálkozót rendezzenek a békéről, lehetőleg az ENSZ-ben António Guterres főtitkár közvetítésével - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az AP amerikai hírügynökségnek hétfőn adott interjúban.

Kuleba úgy fogalmazott, Ukrajna mindent megtesz azért, hogy megnyerje az Oroszország ellen vívott háborút 2023-ban. Hozzátette, hogy a diplomácia mindig fontos szerepet játszik.

"Minden háború diplomáciai úton ér véget. Minden háború annak eredményeként ér véget, hogy mi történt a csatamezőn és mit értek el a tárgyalóasztalnál"

 - mondta, hozzátéve, hogy Ukrajna szeretné, ha február végén, a háború kezdetének évfordulója környékén létrejöhetne egy csúcstalálkozó.

"Az ENSZ lenne a legjobb helyszín erre, mert ez nem arról szól, hogy valamelyik országnak kedvezzünk. Ez arról szól, hogy tényleg mindenkit bevonjunk" - mondta. Arra a kérdésre, hogy Moszkva meghívást kapna-e erre a csúcstalálkozóra, azt felelte, hogy ehhez először Oroszországot nemzetközi bíróság elé kellene állítani háborús bűncselekmények miatt. "Csak ezen a módon kaphatna meghívást" - szögezte le az ukrán külügyminiszter.

KULEBA, Dmitro
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter interjút ad a The Associated Press amerikai hírügynökség újságírójának Kijevben 2022. december 26-án
Fotós: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Kuleba kiemelte, hogy António Guterres már bizonyította, hogy hatékony közvetítő, hatékony tárgyaló és legfőképp az elveihez és az integritásához ragaszkodó ember, ezért szívesen látnák az ő részvételét.

Az interjúban az ukrán külügyminiszter kitért arra is, hogy "tökéletesen elégedett" Volodimir Zelenszkij ukrán elnök  múlt heti washingtoni látogatásának eredményeivel. Elárulta, hogy az Egyesült Államok azt ígérte, különleges eljárás keretében kevesebb mint hat hónapon belül üzembe helyezhetik Ukrajnában a Patriot légvédelmi rakétarendszert, amelynek a működtetéséhez szükséges kiképzés egyébként nagyjából egy évet vesz igénybe.

Ukrajna Oroszország kizárását kéri az ENSZ-ből

Ukrajna felszólította vasárnap az ENSZ tagállamait, hogy fosszák meg Oroszországot vétójogától a szervezet Biztonsági Tanácsában és zárják ki a világszervezetből - tudatta hétfőn a kijevi külügyminisztérium.

Nem sokkal korábban Andrij Melnik ukrán külügyminiszter-helyettes a dpa német hírügynökségnek adott interjúban leszögezte: Ukrajnának sürgősen nyugati harckocsikra, vadászgépekre, hadihajókra, rakéta-sorozatvetőkre és lőszerekre van szüksége.

A volt berlini nagykövet úgy fogalmazott, hogy ez az egyetlen kívánsága karácsonyra, ha ez nem teljesül, akkor a háború tovább fog húzódni, és még több szenvedést, halált és pusztulást hoz Ukrajnára.  

Melnik kiemelte, hogy Kijev nagyon hálás az Egyesült Államok által vállalt "új, bátor lépésekért", de szerinte világos, hogy "még számos további tabut le kell dönteni".     

 

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatása során 1,85 milliárd dollár értékben újabb katonai segélyt ígért Ukrajnának, amelynek egy Patriot típusú, nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer is része.

 

Andrij Melnik az interjúban arról is beszélt, hogy úgy látják, Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyon hosszú háborúra készíti fel az orosz hadsereget és az orosz embereket, és már minden rendelkezésre álló erőforrást mozgósít. Hozzátette, hogy az ukránok készek az utolsó leheletükig küzdeni hazájuk felszabadításáért, beleértve a Krím félszigetet is. "Ez egészen bizonyos, és független attól, hogy szövetségeseink miként cselekszenek" - jegyezte meg.

Ukrán katona drón által közvetített képet néz monitoron egy földalatti parancsnoki központban a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban 2022. december 25-én 
Forrás: MTI/AP/Libkos

Melnik elutasította annak lehetőségét, hogy tárgyalni kezdjenek Oroszországgal, mert Kijev szerint a Kreml "pusztán blöfföl", amikor nyitottnak mutatkozik a párbeszédre. Azt pedig kategorikusan visszautasította, hogy Ukrajna esetleg feladja bizonyos területeit. "Ez elfogadhatatlan Kijev számára. Soha nem fog megtörténni" - jelentette ki.

Putyin első helyettesévé nevezte ki Medvegyevet a hadiipari bizottságban

Új, első elnökhelyettesi tisztséget hozott létre Vlagyimir Putyin elnök az orosz hadiipari bizottságban, amelyre Dmitrij Medvegyevet, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesét nevezte ki.

Az erről szóló rendeletet, amely aláírásának napján lépett hatályba, hétfőn tették közzé a jogi portálon. Putyin Alekszandr Kurenkovot, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetőjét is kooptáltatta a hadiipari bizottság tagjai közé.

Dmitrij Medvegyev egy ciklus erejéig, 2008. május 7. és 2012. május 7. között Oroszország elnöke volt, mivel az orosz alkotmány megtiltotta, hogy az államfő - adott esetben Vlagyimir Putyin - két mandátum letöltését követően újra jelöltethesse magát. Putyinnak az elnöki tisztségbe való visszatérése után Medvegyev 2012. május 8. és 2020. január 15. között a miniszterelnöki posztot töltötte be.

 

MEDVEGYEV, Dmitrij; PUTYIN, Vlagyimir
Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök (j) és Vlagyimir Putyin orosz államfő kabinetülésen készül részt venni a moszkvai Kremlben 2020. január 15-én 
Fotós: Dmitrij Asztahov / Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz miniszterelnöki hivatal sajtószolgálata pool

A politikust Putyin, aki az orosz nemzetbiztonsági bizottság elnöke is, 2020. január 15-től a saját helyettesének nevezte ki a testület élén.

Putyin: a FÁK-országok készek az együttműködés folytatására

A Független Államok Közösségének (FÁK) tagállamai a növekvő fenyegetések és a nézeteltéréseik ellenére is készek az együttműködésre - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Szentpéterváron, a FÁK-országok vezetőinek kétnapos informális csúcstalálkozóját megnyitva.

"A FÁK-országok közötti együttműködés kulcsfontosságú területe a biztonság és a stabilitás fenntartása közös eurázsiai térségünkben. Sajnos a kihívások és fenyegetések ezen a területen, elsősorban kívülről, évről évre csak nőnek" - Putyin.

"Sajnos el kell ismerni, hogy a közösség tagállamai között is vannak nézeteltérések. A lényeg azonban az, hogy készen állunk az együttműködésre és így is teszünk"

 - mondta az orosz elnök.

Putyin azt hangoztatta, hogy a FÁK-országok vezetői "még ha fel is merülnek problémás kérdések, igyekeznek maguk megoldani őket, közösen, együttműködve, baráti segítséget és közvetítői segítséget nyújtva egymásnak. Az orosz vezető szerint a közösség országai ilyen konstruktív módon működnek együtt a terrorizmus és a szélsőségesség, a nemzetközi bűnözés, az illegális kábítószer-kereskedelem és a korrupció elleni küzdelemben.

Kitért arra is, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok, valamint a közrend és a belső stabilitás biztosításáért felelős egyéb szervek operatív kapcsolatokat tartottak fenn az elmúlt év folyamán.

Vészhelyzeti áramszünetek Ukrajnában

A túlzott energiafogyasztás miatt az ország több régiójában, köztük a fővárosban, Kijevben is vészleállításokat vezetett be – közölte Ukrajna állami áramhálózat-üzemeltetője, az Ukrenergo

Az Ukrenergo a közösségi médiában közzétett közleményében azt írta: Jelenleg a fogyasztási határértékek túllépése miatt vészleállításokat vezettek be Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja, Harkiv, Lviv és Kijev régiókban, valamint Kijev városában.

Az orosz támadások miatt több áramhálózat is megsérült, a károk nagyságrendje és összetettsége miatt a berendezések és számos kulcsfontosságú létesítmény működésének helyreállítása jelentős időt igényel – írta az Ukrenergo.

Ukrán katonák egy teleszkópos toronyra szerelt kamerát állítanak fel egy Volga platójára a kelet-ukrajnai Harkiv közelében húzódó frontvonalnál 2022. december 25-én
Fotós: Jevhen Maloletka / Forrás: MTI/AP

Ukrán diverzánscsoport határátlépésének megakadályozásáról számolt be az FSZB

Egy négyfős ukrán diverzáns- és felderítőcsoportot likvidáltak az oroszországi Brjanszk megye ukrajnai határán - közölte hétfőn a határőrizetet is ellátó orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közönségkapcsolati osztálya.

 

Az FSZB tájékoztatása szerint a fegyveres összecsapás következtében vasárnap életét vesztett négy szabotőr német SIG Sauer géppisztolyokkal volt felfegyverezve, valamint voltak náluk kommunikációs és navigációs, továbbá szabotázs- és terrorcselekmények elkövetésére alkalmas eszközök is, köztük négy robbanószerkezet, amelyek összkapacitása körülbelül 40 kilogramm TNT-nek felelt meg. Ukrán ügynökök a közelmúltban több szabotázsakciót is megkíséreltek elkövetni Brjanszk megye vasútvonalain.

 

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Donyeck térségében az orosz csapatok folytatták sikeres offenzívájukat, aminek következtében előnyös állásokat foglaltak el. A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők a Harkiv megyei Kupjanszk irányában mintegy húsz katonát, egy gyalogsági harcjárművet és két járművet, Liman irányában több mint harminc katonát - közük egy diverzánscsoport tagjait - két páncélozott harcjárművet és két kisteherautót, Donyeck régiójában mintegy száz katonát - több mint 35-öt, köztük öt magasrangú tisztet az ukrán 80. ejtőernyős rohamdandár kramatorszki parancsnokságára mért csapás következtében - négy gyalogsági harcjárművet és nyolc egyéb járművet, a donyecki régió déli részén pedig több mint negyven katonát, két páncélozott harcjárművet és három kisteherautót veszítettek.

Az orosz rakéta- és tüzérségi erők 63 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 79 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, köztük az ukrán 72. gépesített dandár és külföldi "zsoldosok" ideiglenes telepítési helyére a "Donyecki Népköztársaságban" lévő Jelizavetivka és Szlovjanszk térségében. Megsemmisítettek egyebek között két ukrán Grad sorozatvetőt, három D-30-as löveget és egy amerikai gyártmányú M777-es tarackot, valamint a donyecki régióban lévő Kramatorszk közelében egy fegyverjavító létesítményt, amelyben két amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvető, két Gvozgyika önjáró tarack, öt D-30-as löveg és három speciális jármű volt. Az orosz légvédelem lelőtt hét ukrán drónt, valamint két HIMARS-lövedéket és két HARM radarelhárító rakétát.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 352 repülőgépet, 192 helikoptert, 2731 drónt, 399 légvédelmi rakétarendszert, 7249 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 944 sorozatvetőt, 3719 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7765 speciális katonai járművet veszítettek.

A donyecki városi hatóságok hétfőn többször is jelentettek ukrán tüzérségi támadást.

Negyven rakétatámadás érte tegnap Ukrajnát

Az ukrán hadsereg szerint az oroszok több mint 40 rakétatámadást indítottak tegnap Ukrajna ellen annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin elnök azt mondta, hogy kész tárgyalni.

Az ukrajnai Luhanszk, Donyeck, Harkov, Herszon és Zaporizzsja régiók több tucatnyi városát lőtték a moszkvai csapatok 

– írja a The Guardian.

Így akarja visszaszerezni Ukrajna a Krímet

Ukrajna katonai erő és diplomácia kombinációjával fogja felszabadítani az oroszok által megszállt Krímet - mondta a Liga című lapnak Kyrylo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője. "De erő nélkül semmi sem fog történni" – mondta Budanov.

Az idei orosz gázexport mintegy a negyedével csökken

Csökken Oroszország idei gázexportja és gáztermelése elsősorban a külföldi kereslet visszaesése miatt - nyilatkozta az energetikáért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjújában.

Alekszandr Novak azzal számol, hogy az idei orosz gázexport mintegy a negyedével, a gáztermelés pedig 12 százalékkal csökken tavalyhoz képest.

Oroszország gáztermelése tavaly 10 százalékkal 763 milliárd köbméterre, exportja pedig 3 százalékkal 250 milliárd köbméterre bővült.

A miniszterelnök-helyettes beszélt arról is, hogy 2021-hez viszonyítva a cseppfolyósított földgáz (LNG) termelése és exportja több mint 8,7 százalékkal nő az idén. Megjegyezte, hogy 

a szankciók nem érintik az Európába irányuló LNG-szállításokat. Oroszország 19,4 milliárd köbméter cseppfolyósított földgázt exportált Európába az idei első 11 hónapban, az idei év végéig pedig a mennyiség elérheti a 21 milliárd köbmétert

 - tette hozzá.

Alekszandr Novak szerint a gázhiány miatt továbbra is magasak maradnak a gázárak Európában. Mint mondta, nem látja esélyét annak, hogy az árak visszatérhetnének a 2021 eleji, ezer köbméterenkénti 200-250 dollárhoz. Az ár jelenleg ezer dollár  de augusztusban volt 4 ezer dollár is.  

A miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy mivel Európában továbbra is gázhiány van, ezért Oroszország készen áll arra, hogy a Jamal-Európa gázvezetéken újraindítsa a szállítást Európa felé. Oroszország ezen kívül tárgyalásokat folytat a Törökországon keresztül történő szállítások növeléséről. Jelenleg Oroszország a teljes kapacitással üzemelő Török Áramlaton keresztül szállít vezetékes gázt Európába, az ukrán útvonalon napi 42 millió köbmétert exportál.

Karácsonyi énekszó töltötte meg a kijevi metrót

Vasárnap kétszer is megszólaltak a légiriadó-szirénák Ukrajna egész területén, Kijevben azonban nem történt becsapódás. A metróállomásokon menedéket keresők közül többen is karácsonyi dalok éneklésével igyekeztek nyugtatni magukat és a körülöttük lévőket. 

Énekszó töltötte meg karácsony első napján a kijevi metrót 
Fotós: AFP / Forrás: Sergei Chuzakov

Ukrán drónt lőttek le az engelsi orosz katonai reptérnél, halottak

Lelőtt az orosz légvédelem egy alacsonyan szálló ukrán drónt a Szaratov megyei Engels hadászati katonai repülőtérénél, a lezuhanó roncsok három katonát megöltek - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A hétfőre virradó éjjel végrehajtott támadás során a repülőgépek nem sérültek meg.

 

Az engelsi incidensről elsőként Roman Buszargin, Szaratov megye kormányzója számolt be Telegram-csatornáján, azt közölve, hogy a lakosságot nem fenyegette veszély. A város evakuálásáról megjelent értesüléseket "arcátlan hazugságnak" nevezte. Emlékeztetett rá, hogy a hamis információk tudatos terjesztőire büntetőjogi felelősségre vonás vár.

 

Legutóbb december 5-én támadták szovjet gyártmányú ukrán Tu-141-es Sztrizs drónok a Szaratov megyei Engels és a Rjazany megyei Gyagilevo repülőterét, ahol az orosz légierő nagy hatótávolságú repülőegységeit állomásoztatják. A drónokat lelőtték. Gyagilevóban három katona halt meg akkor.

Újabb támadásokra figyelmeztet Zelenszkij

Az ukrán elnök éjszakai videóüzenetében azt mondta, hogy a naptári évből visszalévő néhány napot az ellenség minden bizonnyal igyekszik majd kihasználni, hogy megnehezítse az ukránok életét az energiaszektort érintő csapásokkal.

"Minden forgatókönyvre fel kell készülnünk, így ezekben a napokban fokozottan figyeljenek a légiriadókra, és ne feledjék, hol található a legközelebbi Legyőzhetetlenségi Pont!" 

– mondta Volodimir Zelenszkij, utalva arra az Ukrajna-szerte lévő több mint 5500 helyre, ahol generátorokról fejlesztett elektromos árammal, fűtött helyiséggel, vízzel és élelmiszerrel igyekeznek ellátni a bajba jutott civileket.

Percekig tartott az ukrán elnök köszönetnyilvánítása

Volodimir Zelenszkij  szombat este nem adott ki videóüzenetet, vasárnap viszont igen – írja az Origo. Ebben megemlékezett arról, hogy a Gergely-naptár szerint milliók ünneplik most a karácsonyt. Ebből az alkalomból gratulált mindenkinek, aki most ünnepel, egyben háláját fejezte ki mindazoknak, akik mindent megtesznek azért, hogy Ukrajna és az ukránok élni tudjanak.

Köszönetet mondott a katonáknak, az önkénteseknek, az egészségügyi dolgozóknak, a rendőröknek, az ügyészeknek, a karbantartóknak, a tanároknak, a kereskedőknek, a fuvarozóknak, az informatikusoknak, a gazdáknak, az újságíróknak és a világ minden vezetőjének és népének, akik szerinte ebben az évben Ukrajnával együtt a szabadság védelmezőivé váltak. A felsorolás percekig tartott.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. december 25-én az ukrán-magyar határszakaszon 3200 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 2808 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 176 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

Az ukrajnai háború elől 2022. december 25-én 85 ember, köztük 27 gyermek érkezett Budapestre vonattal 

– közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Ez történt karácsony első napján

Előző napi tudósításunkat ITT olvashatja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában