Ukrán válság

2022.12.24. 08:33

Zelenszkij terrorcselekménynek nevezte Herszon belvárosa elleni támadást

Közvetítésünk a háború 304. napjáról.

Egy sérült férfi áll az utcán, miután 2022. december 24-én az oroszok Herszon belvárosát támadták

Forrás: AFP

Fotó: Dimitar Dilkoff

Ukrán elnöki hivatal: az orosz erők Herszon belvárosát támadták, többen meghaltak

Az orosz erők szombaton tüzérségi támadást hajtottak végre a dél-ukrajnai Herszon belvárosa ellen, hét ember meghalt, ötvennyolcan pedig megsebesültek - közölte szombaton az ukrán elnöki hivatal.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "terrorcselekménynek" nevezte az orosz műveletet.

Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője szerint tizennyolc sebesült állapota súlyos. Azt is közölte, hogy a támadást Grad típusú rakéta-sorozatvetővel hajtották végre.

Zelenszkij fényképeket is közzétett, amelyeken lángokban álló gépkocsik, betört ablakok és élettelen testek láthatók. A várost az ukrán erők novemberben foglalták vissza az orosz hadseregtől, azóta az oroszok többször intéztek ellene heves tüzérségi támadást a Dnyeper túlpartjáról.

''Ezek nem katonai létesítmények. (...) Ez terror - gyilkosság, megfélemlítés céljából vagy szórakozásból" - írta Zelenszkij.

Az AFP francia hírügynökség tudósítói számos élettelen testet láttak az utcán.

Jurij Szobolevszkij, a megyei tanács helyettes vezetője szerint egy rakéta a Szabadság téren álló szupermarket közelében csapódott be.

"Ott civilek voltak, akik élték az életüket, intézték az ügyeiket" - mondta Szobolevszkij.

Ukrán közlés szerint az orosz erők Herszon megye más részei ellen is tüzérségi támadást hajtottak végre. A megye nagy része orosz ellenőrzés alatt van, és egyike annak a négy területnek, amelyet Moszkva a nemzetközi jog megsértésével elcsatolt.

Az ukrán ügyészség szombaton bejelentette, hogy egy ukrán bíróság tizenegy évi börtönre ítélt "két zsoldost" és "két orosz katonát", akiket azzal vádolnak, hogy megkínoztak három ukrán katonát szeptemberben Izjum térségében.

"A katonákat elrabolták, és fogva tartották egy szabadidőközpontban víz és élelem nélkül. A megszállók az egyik katonát kalapáccsal ütötték" - közölte az ügyészség, hozzátéve, hogy "a négy férfi beismerte bűnösségét és bocsánatot kért".

2022-ben 40 százalékkal csökkent az ukrán gabonatermelés

Szerhij Ivascsenko, az Ukrán Gabonaszövetség ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy 2022-ben mintegy 40 százalékkal csökkent az ukrán gabonatermelés. Az idei termés összesítve 65-66 millió tonna lesz.

Az ukrán titkosszolgálat vezetője szerint az oroszok 1700 iráni drónt vásároltak

Kyrylo Budanov, az ukrán hírszerzés vezetője a New York Timesnak adott interjújában azt állította, hogy Oroszország 1700 Shahed típusú kamikaze drónt szerzett Iránból – írja a Kyiv Independent.

Budanov elmondása alapján ukrán légvédelem legtöbb drónt lelövi, mielőtt elérnék azok a célpontokat. A titkosszolgálati vezető szerint az oroszok mintegy 540 iráni drónt már felhasználtak Ukrajna ellen. 

Oroszország az ukrán energetikai rendszert támadja az Iránból beszerzett drónokkal, óriási károkat okozva ezáltal.

Áramszünet miatt szünetel a határfogalom a barabási közúti határátkelőn

Az ukrán oldalon történt áramszünet miatt szünetel a határforgalom a barabási közúti átkelőhelyen - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton a police.hu oldalon.

A tájékoztatás szerint a leállás a ki- és belépő forgalmat egyaránt érinti.

A rendőrség az utazóknak azt ajánlja, hogy a várakozás elkerülése érdekében válasszák a beregsurányi, a tiszabecsi vagy a záhonyi közúti határátkelőt, illetve elindulás előtt tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az aktuális várakozási időről a rendőrségi honlap Határinfó menüpontja alatt.

Az oroszok támadják Herszon városát

A lengyelek által támogatott fehérorosz médium, a Nexta arról számolt be, hogy az oroszok támadást intéztek az ukránok által nemrég visszafoglalt Herszon városa ellen. Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője szerint a támadás következtében meghalt öt személy, húszan pedig megsérültek. A Nexta fotókat és videókat is közölt a herszoni helyzetről.

Zelenszkij főtanácsadója szerint meg kell semmisíteni az iráni dróngyárakat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának vezetője, egyben főtanácsadója szombaton arról tweetelt, hogy Irán növelni akarja az Oroszországnak leszállított drónok számát. Szerinte az Iránra kirótt nemzetközi szankciók és ENSZ határozatok nem működnek, éppen ezért keményebb eszközökhöz kell nyúlni, konkrétabban: nem kell semmisíteni a perzsa állam drón- és fegyvergyárait. Arra nem tért ki, hogy kinek lenne a feladata az iráni drón- és fegyvergyárak megsemmisítése. 

Több mint 13 ezren érkeztek pénteken

Magyarország területére 2022. december 23-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 9214 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4462 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 203 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 23-án 105 ember, köztük 56 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Robbanások egy olajraktárnál a Krím-félszigeten

Robbanások hallatszottak a Krím-félszigeten a Szimferopoltól 95 kilométerre északkeletre lévő Rozlyvy falu olajraktáránál december 23-án.

Az ukrán média jelentése szerint számos helyi közösségi média csatorna közzétett robbanásokról készült videókat, amelyek szerint a baleset egy drón elrepülése után történt.

Nukleáris balesetek megelőzése a Zaporizzsja erőműben

Folytatódnak a diplomáciai tárgyalások egy nukleáris biztonsági és védelmi védelmi övezet létrehozásáról az ukrán Zaporizzsja atomerőmű körül.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója Kijevben magas rangú ukrán tisztségviselőkkel és Moszkvában orosz kormánytisztviselőkkel tárgyalt, köztük Alekszej Lihacsevvel, a Roszatom orosz állami nukleáris vállalat főigazgatójával.

„Kulcsfontosságú, hogy a zóna kizárólag a nukleáris balesetek megelőzésére összpontosítson" – mondta Grossi

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában