Munkalátogatás

2022.11.16. 17:28

Novák Katalin: Izraelben tudják, hogyan kell egy országot megvédeni (videó)

A magyar államfő kétnapos munkalátogatásra érkezett Izraelbe.

Forrás: Facebook/Novák Katalin

Az Izraelbe látogató köztársasági elnök Facebook-oldalán azt írta: 

"Ha valahol, Izraelben tudják, hogyan kell egy országot megvédeni. A Vaskupola rakétaelhárító-rendszer a légvédelmet biztosítja". 

Hozzátette, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel megnézték, hogyan működik a rendszer.

"Az elmúlt években az országaink közötti védelmi együttműködés a haderő-fejlesztési programnak köszönhetően megerősödött, a következő időszakban pedig még szorosabb közös munkát tervezünk" – fejtette ki az államfő. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Izraelben szerdán az újságíróknak elmondta: a kormány képviseletében érkezett Izraelbe, védelmi miniszterként is fontos találkozókra, amelyre Izrael Állam elnöke és a leendő miniszterelnök, valamint a leköszönő miniszterelnök invitálta Novák Katalin köztársasági elnököt, akit elkísér találkozóira.

Elmondta: többek között megmutatták nekik azt a kombinált légvédelmi rendszert, amelyet a keddi nap tanulságai kapcsán is érdemes Magyarországnak tanulmányoznia, valamint azt a nagyon jól felépített és egyébként világszerte ismert izraeli magas technológiájú együttműködést, amely az izraeli védelmi ipar, a hadsereg és a légierő között van.

A Vaskupolának nevezett légvédelmi rendszer tulajdonképpen radar és rakéta kombinációja, amely vizualizálja a repülő tárgyakat, majd egy elképesztően magas, összetett technológiai rendszer eredményeképpen meg tudja semmisíteni őket. 

Ez napjainkban magától értetődően nagyon fontos - hangsúlyozta a miniszter.

Ezt követően Novák Katalin és a honvédelmi miniszter is a jeruzsálemi Jad Vasem múzeumban tettek látogatást – derül ki az Origo tudósításából. Az 1953-ban alapított Jad Vasem intézménye a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága. Novák Katalin végignézte a teljes kiállítást, majd pedig az emlékezés csarnokában a holokauszt több millió áldozatára emlékezett:

A köztársasági elnököt a múzeumban Dani Dayan, az intézmény elnöke fogadta. Novák Katalin megtekintette többek között a Nevek Csarnokát és a Gyermekemlékművet, fellobbantotta az örökmécsest, majd koszorút helyezett el az Emlékezés Csarnokában. A köztársasági elnök a holokausztmúzeum oktatási központjában ezt követően holokauszt-túlélőkkel beszélgetett.

 

Novák Katalin elmondta, hogy kötelességünk időről időre emlékezni a holokauszt áldozataira. A Yad Vashem segít emlékezni, hogy soha ne felejtsük el a történelem legsötétebb időszakát. Kiemelte: itt vannak velünk a Soa túlélői, ami lehetőséget ad arra, hogy azt tegyük, ami egyedül helyes: újra és újra megbocsátásukat kérjük.

 

Emlékeztetett: amellett, hogy köztársasági elnök, három gyermek édesanyja. Jól tudja, hogy az állam sokat tehet az emlékek megőrzéséért, hogy neveljen, segítsen abban, hogy ne felejtsük el emberségünket. A szülők tehetnek azonban a legtöbbet gyermekeik neveléséért, hogy megismerjék a történelmet, a valós tényeket és hogy megértsék, mit kell tenniük annak érdekében, hogy megelőzzék a holokauszthoz hasonló borzalmakat. Ez az intézmény segít abban, hogy emlékezzünk történelmünknek erre az időszakára - mutatott rá Novák Katalin.

Novák Katalin látogatásának további részében találkozik majd Isaac Herczog izraeli államfővel és többek között Benjamin Netanjahu kijelölt miniszterelnökkel is.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában