Ukrán válság

2022.11.17. 06:38

Milliók vannak áram nélkül Ukrajnában

267. napja tart a háború a szomszédban.

Aknakereső ukrán katona az ukrán fennhatóság alá visszakerült dél-ukrajnai Herszon közelében fekvő falvak egyikében 2022. november 16-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Bernat Armangue

NAÜ igazgatótanácsa: Oroszország hagyjon fel tevékenységeivel az ukrajnai atomerőművekben

Új határozatot fogadott el csütörtöki zárt ülésén a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazgatótanácsa, és ebben felszólítja Oroszországot, hogy haladéktalanul hagyjon fel tevékenységeivel az ukrajnai atomerőművekben.

Ez idén már a harmadik ilyen jellegű határozat.

A Kanada és Finnország által javasolt határozatot a 35 tagú igazgatótanács 24 tagja támogatta, heten tartózkodtak, két ország nem volt jelen. Ellene csak Oroszország és Kína szavazott - közölték a jelen lévő diplomaták.

A NAÜ felszólítja Oroszországot, hogy haladéktalanul vonuljon ki az ellenőrzése alá került zaporizzsjai létesítményből.

"A testület mély aggodalmát fejezi ki, hogy az Oroszországi Föderáció nem követte az igazgatótanács felhívását, hogy azonnal hagyjon fel mindenféle művelettel az ukrajnai atomlétesítmények ellen, illetve azok területén és felkéri az Oroszországi Föderációt, hogy haladéktalanul cselekedjen ennek megfelelően" - tette hozzá.

Az orosz és az ukrán fél egymást vádolja a nukleáris létesítmény és az annak helyet ad Enerhodar város lövetésével.

Borrell: Oroszország még nem kész a békére a Ukrajnában

Nem lehetséges béke Ukrajnában, amíg Oroszország nem vonja vissza csapatait, bár Moszkva eddig nem mutatta jelét ennek - jelentette ki csütörtökön Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Szamarkandban.

"Attól tartok, hogy Oroszország nem áll készen a visszavonulásra, és ameddig ez nem történik meg, a béke sem lehetséges" 

- húzta alá Borrell.

"Oroszországnak kell lehetővé tennie a békét, az agresszornak vissza kell vonulnia, ha fenntartható békét akar" - mondta közép-ázsiai körútján Borrell, aki a nap folyamán Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel is tárgyalt Asztanában.

A lengyelek szerint Ukrajna védelmi tevékenysége okozta a lengyelországi rakétarobbanást

Csütörtöki sajtóértekezletén Piotr Müller lengyel kormányaszóvivő a Przewodów településen kedden történt,  két ember halálát okozó rakétabecsapódás kapcsán felidézte: Oroszország aznap masszív rakétatámadást hajtott végre Ukrajna területén, az ukrán félnek emiatt légvédelmi erőket kellett bevetnie.

"A lengyel szolgálatok, valamint a velük együttműködő, szövetséges szolgálatok által eddig összegyűjtött anyagok mutatják, hogy (...) a rakétarobbanás oka Ukrajna védelmi fellépése volt a területén hónapok óta katonai műveleteket folytató Oroszország támadó akcióival szemben"

 - fogalmazott a szóvivő.

Hangsúlyozta: az incidensért "a politikai és erkölcsi felelősség teljességgel az orosz felet terheli". Hozzátette: jelenleg semmi sem utal arra, hogy Lengyelországot "akármilyen közvetlen fenyegetés érné".

Przewodówba ellátogatott csütörtökön Andrzej Duda lengyel elnök, a helyszíni sajtóértekezleten újságírók arról is kérdezték, lehetséges-e az ukrán nyomozók részvétele az incidens vizsgálatában.

President Duda visits missile strike town
Andrzej Duda lengyel elnök a rakétabecsapódás helyszínén, Przewodowban 
Fotós: Omar Marques / Forrás: Anadolu Agency/AFP

A nyomozásban való részvételhez a nemzetközi jog és a nemzetközi szerződések vonatkozó előírásainak betartása szükséges - válaszolt Duda. "Amennyiben az Ukrajnából érkező vendégek látni akarják a vizsgálati eljárást, ezt meg lehet majd nekik mutatni" - jegyezte meg az elnök.  

Újságírói kérdésre Andrzej Duda az ukrán elnök csütörtöki szavait idézte. Volodimir Zelenszkij szerint ugyanis a vizsgálat befejezéséig nem lehet pontosan megmondani, hogy melyik rakéta vagy ennek részei estek Lengyelország területére.

Duda felidézte: beszélt Zelenszkijjel, akit támogatni igyekszik az ország védelmével összefüggő minden tevékenységében. "Azt hiszem, Zelenszkij elnök úr most információkat és anyagot gyűjt az ukrán hadsereg parancsnokaitól, a szolgálatoktól (...) Az Egyesült Államoknak megvannak a maga információi, Lengyelországnak is, Ukrajnának is bizonyára vannak saját információi" - fogalmazott az elnök.

Korábbi hivatalos lengyel közlések szerint Przeworówban lengyel és amerikai nyomozók vizsgálják a rakétarobbanás helyét. Zelenszkij csütörtökön bejelentette: ukrán szakértők is részt vesznek a kedden történt lengyelországi rakétaincidens körülményeinek kivizsgálásában.

Kreml: az orosz csapások az ukrán katonai potenciál ellen irányulnak

Oroszország olyan infrastruktúrára mér csapásokat Ukrajnában, amelynek közvetlen vagy közvetett köze van a szomszédos ország katonai teljesítőképességéhez - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön.

 

Peszkov szerint ez annak a következménye, hogy az ukrán fél nem kíván tárgyalni. Kérdésre válaszolva a szóvivő megismételte, hogy Oroszország nem szándékozik nukleáris fegyvert bevetni.

 

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve elmondta, hogy az orosz légierő nagypontosságú rakétacsapásokat mért a Dnyipropetrovszk megyei Pavlohradban egy üzemre, amely üzemanyagot és rakétahajtóműveket gyártott az ukrán fegyveres erők számára, valamint a zaporizzsjai Iszkra kutató és gyártó komplexumra, amelyben katonai radarállomásokhoz és sorozatvetőkhöz szükséges elektronikai alkatrészek készültek.

Mint mondta, a donyecki régió déli részén az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a Pavlivszke és a Nikolszke települések közötti utat. A Donyecki Népköztársaságban az orosz hadijelentés szerint több mint hatvan ukrán katona esett el, két harckocsi és hat páncélozott harcjármű semmisült meg.

Konasenkov az állította, hogy Liszicsanszk irányában, a luhanszki régió Bilohorivka településén a magas veszteségek és a beérkező tartalékosok gyenge morálja miatt az ukrán 81. légimozgékonysági dandár egyik alegységének katonái megtagadták a parancsot. Egy ukrán "náci" csoport fegyveresei - akiket a rend helyreállítására küldtek Bilohorivkába -, öt ukrán katonát nyilvánosan agyonlőttek, hogy a társaikat megfélemlítsék.

Blinken: Moszkvát terheli a végső felelősség a lengyelországi rakétaincidensért

Oroszországot nevezte a lengyelországi rakétaincidens végső felelősének csütörtökön Antony Blinken amerikai külügyminiszter Bangkokban,

 nem sokkal az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködésnek (APEC) a thaiföldi fővárosban kezdődő csúcstalálkozója előtt, s kiállt Ukrajna önvédelemhez való joga mellett.

Jóllehet az előzetes lengyel vizsgálatok szerint az ukrán légvédelem két rakétája csapódott kedden a kelet-lengyelországi Przewodów melletti gabonasilóba, mind Blinken, mind pedig nem sokkal korábban Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter leszögezte: akárhogy zárul a vizsgálat, a végső felelősség Moszkvát terheli az ügyben.

A két tárcavezető azt mondta, hogy teljes mértékben megbíznak a lengyel vizsgálati eredményekben.

"Ukrajnának joga van az önvédelemhez, mi pedig elkötelezettek vagyunk Ukrajna védelme mellett"

 - fogalmazott Blinken.

A fekete-tengeri gabonaexport-megállapodás meghosszabbításával kapcsolatban Blinken újságíróknak azt mondta, a G20 bali csúcstalálkozóján a vezetők egyértelműen jelezték Oroszország felé, hogy meg kell hosszabbítani az egyezményt. "Oroszország megértette az üzenetet, és nyilvánvalóan úgy érezte, a világ nem fogadná el, ha nem döntene a hosszabbítás mellett" - fogalmazott.

Az egyezmény szombaton járt volna le, a meghosszabbításról szóló egyezséget csütörtökön jelentette be António Guterres ENSZ-főtitkár.

Bár Blinken a döntést diplomáciai sikernek minősítette, azt vetette Vlagyimir Putyin orosz elnök szemére, hogy továbbra sem foglalkozik a feszültségcsökkentésre vonatkozó javaslatokkal az ukrajnai háborút illetően.

Felszólalása további részében Blinken üdvözölte a mianmari junta tömeges amnesztiáról szóló döntését, melynek keretében mintegy hatezer foglyot - köztük négy külföldi állampolgárt - engednek szabadon, mindazonáltal leszögezte: a délkelet-ázsiai ország jövőjét még mindig sötéten látja.

Megsemmisült ukrán gáztermelő egységek

A Naftogaz ukrán állami vállalat vezetője, Olekszij Csernisev elmondta, hogy csütörtökön Kelet-Ukrajnában több gázinfrastruktúra-létesítmény megsemmisült.

Elmondása szerint az ország keleti részén található Ukrgasdobycha, a Naftogaz leányvállalatának infrastruktúrája sérült.

 

Csütörtök reggel egész Ukrajnában légiriadót jelentettek be, amely csaknem 3,5 óráig tartott. Ezalatt néhány városból robbanásokat jelentettek, a helyi hatóságok pedig infrastrukturális károkról számoltak be

 

- írja a TASZSZ.

Újabb finn támogatás Ukrajnának

Finnország új, 55,6 millió euró értékű katonai felszerelést küld Ukrajnának – jelentette be csütörtökön a köztársaság védelmi minisztériuma.

 

A jelenlegi katonai felszerelés szállítmány a legnagyobb, amit biztosítottunk"

 

- mondta Antti Kaikkonen védelmi miniszter.

Az ügynökség "biztonsági okokból" nem ad tájékoztatást a segélycsomag tartalmáról, kiküldésének időpontjáról és útvonaláról.

A Finnország által február óta Ukrajnának nyújtott katonai segítség teljes összege 160,4 millió eurót tett ki.

Orosz-amerikai egyeztetés lesz a hadászati támadófegyverekről

November 29. és december 6. között Kairóban tartják meg a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött Új START-szerződéssel foglalkozó orosz-amerikai kétoldalú konzultatív bizottság ülését - közölte csütörtökön Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az RTVI tévécsatornának.

 

Továbbra is tartjuk a kapcsolatot az amerikaiakkal más vonalakon, beleértve a START-szerződéssel kapcsolatos úgynevezett kétoldalú konzultatív bizottságot. Ennek az ülése november 29-től december 6-ig tart Kairóban"

 

- mondta a diplomata.

Rjabkov korábban a RIA Novosztyi hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a kairói tárgyalások egyik témája az ellenőrzések újraindítása lesz.

14-en sérültek meg Dnyipróban

14-en megsérültek az orosz támadásban Dnyipróban. Az információt Valentyn Reznicsenko, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója közölte.

Alább egy látványos videó látható az egyik robbanásról:

Lvivben alig van áram

Ukrajna legnagyobb nyugati városának, Lvivnek a lakói kénytelenek minimális áramellátás mellett élni, miután az energetikai infrastruktúra elleni orosz támadások súlyosan csökkentették a régió áramtermelését.

Lviv város polgármestere, Andrij Szadovij a Telegramon közölte, hogy 

a város 80 százaléka áram nélkül maradt a hétfői orosz rakétacsapáshullámot követően.

Ma egész Ukrajnában tervezett és vészhelyzeti áramszünetek lesznek, jelentette az Ukrenergo energetikai vállalat.

Négy halottja van a zaporizzsjai csapásnak

Az ukrajnai Zaporizzsja régióban található Vilniánszkban az éjszaka folyamán egy lakóépületet ért csapás legalább négy ember halálát okozta - közölték ukrán tisztviselők.

Ukrajna az elmúlt 24 órában 7 orosz támadást vert vissza

Az ukrán hadsereg visszaverte az orosz támadásokat a Luhanszki területen lévő Sztelmahivka és Bilohorivka, valamint a Donyecki területen lévő Verkhnokamianske, Soledar, Nevelske, Marinka és Pervomaiske közelében - közölte az ukrán vezérkar.

Megállapodott Oroszország és Ukrajna

Megállapodás született az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodás meghosszabbításáról - jelentette be csütörtökön kiadott közleményében António Guterres ENSZ-főtitkár.

Guterres közleménye szerint a hosszabbítást minden érintett fél elfogadta.

Az eredeti megállapodás júliusban született meg az ukrajnai háború miatt kialakult globális élelmiszerválság enyhítése érdekében, és lehetővé tette, hogy újra meginduljon a gabonakivitel három ukrán kikötőből a Fekete-tengeren egy védett tranzitfolyosón keresztül.

Ukrajna valószínűleg hozzáférést kap a robbanás helyszínéhez

Ukrajna valószínűleg hozzáférést kap ahhoz a délkelet-lengyelországi helyszínhez, ahol egy rakéta két ember halálát okozta - mondta ma a lengyel elnök legfőbb külpolitikai tanácsadója. Erre azután került sor, hogy Kijev hozzáférést kért a robbanás helyszínéhez.

A lengyelek, az amerikaiak és a NATO is úgy véli, hogy a robbanást valószínűleg egy eltévedt ukrán légvédelmi rakéta okozta - amit Kijev tagad.

"Egy lengyel-amerikai nyomozócsoport van a helyszínen" - mondta Jakub Kumoch a TVN 24 magántelevíziónak.

"Az ukránok hozzáférést kértek a helyszínre a vizsgálathoz. Ha mindkét fél beleegyezik, és tudomásom szerint az amerikai fél részéről nem lesz ellenvetés, akkor hamarosan megkaphatják ezt a hozzáférést"

- mondta.

Kumoch elmondta, hogy Lengyelországnak van videofelvétele a robbanással kapcsolatban. Jacek Siewiera, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője szintén az RMF FM magánrádiónak nyilatkozva elmondta, hogy tudomása szerint Andrzej Duda lengyel elnök nem ellenzi, hogy ukrán megfigyelők is a helyszínre menjenek.

Rendőr Przewodów határában 2022. november 16-án, miután az előző nap feltehetőleg orosz gyártmányú rakéta robbant fel a kelet-lengyelországi falu egyik gabonasilójában, és két embert megölt 
Fotós: Wojtek Jargilo / Forrás: MTI/EPA/PAP

Putyint okolja a brit kormányfő

Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke Vlagyimir Putyin orosz elnök „kegyetlen és könyörtelen" háborúját okolta a világgazdaság destabilizálásáért, miközben felszólította a NATO-szövetségeseket, hogy várják meg a lengyelországi rakétaincidens körülményeinek teljes körű vizsgálatát. A brit miniszterelnök miután közvetlenül beszélt az ukrán elnökkel, kijelentette, hogy „bármilyen kimenetelű is legyen a lengyelországi robbanás vizsgálata, Putyin ukrajnai inváziója okolható a folyamatos erőszakért".

Megkínzott emberek holttestét találták meg Herszonban

Hatvanhárom ember holttestét találták meg ukrán bűnüldöző szervek Herszon déli régiójában a megszálló orosz csapatok kivonulása után. A testeken az ukrán belügyminiszter közlése szerint kínzások nyomait fedezték fel.

"Most 63 holttestet találtak Herszon régióban, de tudnunk kell, hogy a kutatás csak most kezdődött, számos további börtön és temetkezési hely feltárása várható" - idézte csütörtökön az ukrán Interfax hírügynökség Denisz Monasztirszij ukrán televízióban elhangzott nyilatkozatát.
Szergej Sojgu hadseregtábornok, védelmi miniszter november 9-én rendelte el az orosz csapatok visszavonását a Dnyeper folyó bal partjára az Ukrajnától elcsatolt Herszon megyében.

Az ukrán bűnüldöző szervek 436 esetben tártak fel háborús bűncselekményeket a régióban az orosz megszállás óta. Tizenegy fogvatartási helyet fedeztek fel, ezek közül négy helyen kínozták is a foglyokat.

A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a halottak exhumálása folytatódik, a kínzási eseteket rögzítik.

Légiriadót rendeltek el, Odesszát is rakétacsapás érte

Légiriadót rendeltek el csütörtök reggel Ukrajna egész területén, több városból, köztük Odesszából rakétatalálatokat jelentettek.

Az első szirénák a déli és keleti régiókban szólaltak meg, majd figyelmeztették az ország középső és nyugati részén élő lakosságot is.

Orosz rakéta csapódott be a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosban - jelentették a helyi hatóságok. Több robbanás hallatszott a Dnyeper-parti Dnyipro városában is - közölte a Rada ukrán televíziócsatorna. Helyi médiajelentések szerint a városban megszűnt az áramszolgáltatás.

Kijevben időlegesen lekapcsolták az áramszolgáltatást

- közölte a főváros áramellátásáért felelős társaság (DTEK). Az ukrán hatóságok korábban arról tájékoztattak, hogy a keddi orosz rakétacsapások több mint 30 ukrajnai infrastrukturális létesítményt rongáltak meg. Az Ukrenergo nemzeti energiatársaság bejelentette, hogy az ország egész területén tervezetten, lépcsőzetesen időnként kikapcsolják az áramot.

Washington egyetért Varsóval a lengyelországi rakétabecsapódásról

Az Egyesült Államok nem lát olyan tényezőt, amely ellentmondana a lengyel vizsgálat előzetes megállapításainak, miszerint vélhetően ukrán légvédelmi rakéta becsapódása okozta két ember halálát lengyel területen - közölte az amerikai védelmi miniszter helyi idő szerint szerdán.

Lloyd Austin az úgynevezett ukrajnai védelmi összekötő csoport virtuális ülése után tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy bármiképp záruljon is vizsgálat, "a világ tudja, hogy végső soron ezért az incidensért is Oroszországot terheli a felelősség".

Orosz repülőteret ért találat a Krímben - videó

Robbanásokat jelentettek a krími Dzsankoj városból, ukrán médiajelentések szerint egy orosz repülőteret ért találat.

Varsóban is járt a CIA igazgatója

Andrzej Duda lengyel elnök szerda este találkozott az amerikai központi hírszerző ügynökség (CIA) igazgatójával, William Burnsszel Varsóban – közölte a lengyel nemzetbiztonsági hivatal vezetője. Jacek Siewiera elmondta, hogy a beszélgetés „az általános biztonsági helyzetre vonatkozott", és „felmerült a közelmúlt eseményeinek kontextusa". Burns ezt megelőzően Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott Kijevben.

BURNS, William
William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA igazgatója 2021. április 14-én
Fotós: Saul Loeb / Forrás: MTI/EPA/Pool

25 milliárd dolláros újjáépítési alap

Andrew Forrest ausztrál bányamilliárdos egy legalább 25 milliárd dolláros alapot indított, hogy segítse a háború sújtotta Ukrajna újjáépítését. Forrest és felesége első körben 500 millió dollárt ajánlott fel az alapnak, amely a szervezők reményei szerint végül 100 milliárd dollárra nőhet. A "The Ukraine Green Growth Initiative" (Ukrajna Zöld Növekedési Kezdeményezése) nevű alap az elsődleges infrastruktúrákba, például az energia- és távközlési hálózatokba kíván befektetni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte a lépést. "Kihasználjuk azt a tényt, hogy amit az oroszok elpusztítottak, az könnyen pótolható a legújabb, legmodernebb zöld és digitális infrastruktúrával" - mondta Zelenszkij.

Az alappal kapcsolatos munkálatok március eleji megkezdése óta Andrew Forrest a tervet a világ számos vezetőjével áttárgyalta, köztük Joe Biden amerikai elnökkel, Boris Johnson akkori brit miniszterelnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. "Zelenszkij elnök lehetőséget lát a régi széntüzelésű erőművek teljesen új, zöld energiára való lecserélésére" - mondta Forrest a BBC-nek. "Ez a tőke azonnal rendelkezésre állna, amikor az orosz erőket eltávolították Ukrajna földjéről" - tette hozzá.

Csehország 4000 ukrán katonát fog kiképezni

Csehország 2023-ban 4000 ukrán katona kiképzését tervezi – közölte az ország védelmi minisztere. A kiképzést öt négyhetes ciklusban hajtják végre, mindegyiken legfeljebb 800 katona vesz részt. Ez körülbelül 41,6 millió dollárba kerülne a Cseh Köztársaságnak.
Csehország emellett 55 katonát küld oktatóként vagy a parancsnoki struktúrák tagjaként a tervezett EU-kiképző misszióba.
A terv mindkét része parlamenti jóváhagyást igényel.

Amerikai tábornok: csekély az ukrán győzelem valószínűsége

Mark Milley, az Egyesült Államok hadseregének legfelsőbb tábornoka megígérte, hogy „ameddig csak kell" segít Ukrajnának. Szerinte Oroszország valószínűleg kedden indította el a legnagyobb rakétatámadását Ukrajna ellen, amikor több nagyváros áram nélkül maradt. Milley úgy látja, hogy Moszkva megpróbálja visszaállítani erőit a herszoni vereséget követően, de ettől függetlenül Oroszországnak "még mindig jelentős harci ereje van Ukrajnán belül". Hozzátette, Kijeven múlik, hogy mikor és hogyan tárgyaljon Moszkvával.

A legfelsőbb amerikai tábornok nem látja Ukrajna rövid távú, közvetlen katonai győzelmének esélyét. Azt mondta: „Az ukrán katonai győzelem valószínűsége – úgy definiálva, mint az oroszok kiszorítása egész Ukrajnából, beleértve a Krímet is –, annak a valószínűsége, hogy ez hamarosan bekövetkezik, katonailag csekély. Politikailag persze létezhet olyan megoldás, hogy az oroszok kivonulnak. Ez lehetséges." - tette hozzá.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 16-án az ukrán-magyar határszakaszon 4954 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3810 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 163 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. november 16-án 27 ember, köztük 10 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Hosszabbításban bízik a török elnök

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan szerint várhatóan folytatódik a létfontosságú megállapodás, amely lehetővé teszi az orosz és ukrán búza és műtrágya Fekete-tengeren keresztüli exportját. A megállapodás szombaton járna le, de Erdogan biztos abban, hogy egy évre meghosszabbítják, ami megkönnyebbülést jelent a világ legszegényebb országainak.

Óvatos optimizmus

Van okunk óvatosan optimistának lenni a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés megújításával kapcsolatban - mondta egy ENSZ-forrás. A megállapodást, amely lehetővé teszi az ukrán gabonahajók biztonságos áthaladását, szombaton megújítják, ha egyik oldal sem tiltakozik. 

Az ENSZ által támogatott július végi megállapodás lehetővé tette, hogy egyes ukrajnai kikötőkből újrainduljon a gabonaszállítás, ami mintegy 10 millió tonnás exporthoz vezetett.

Minden részletet ki akarnak deríteni

Az ukrán elnök éjszakai videóüzenetében azt mondta a lengyelországi rakétabecsapódásról, hogy minden körülményt és részletet mielőbb tisztázni kell, ezért kezdeményezte, hogy ukrán szakemberek is bekapcsolódjanak a nemzetközi nyomozásba, és hozzáférjenek a rendelkezésre álló összes adathoz és a robbanás helyszínéhez.

"Beszéltem Duda elnökkel, és részvétemet fejeztem ki neki – az orosz agresszió két lengyel állampolgár életét követelte" - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Rendkívüli munkát végeznek a tűzszerészek

Bár rendkívüli munkát végeztek az utászok és tűzszerészek a felszabadított herszoni területen, hogy mielőbb normalizálódhasson az élet, mindenhova még nem sikerült eljutniuk. Az ukrén elnök videüözenetében ezért fokozott óvatosságra szólított fel.

"Ha bármi gyanúsat lát, jelentse a mentőszolgálatnak és a rendőrségnek! Ha egy épületet még nem ellenőriztek a tűzszerészek, ne lépjen be! Ha egy utat még nem ellenőriztek, hagyja ki!" - üzente Volodimir Zelenszkij.

Orosz páncélozott harci jármű maradványa az ukrán fennhatóság alá visszakerült dél-ukrajnai Herszon közelében fekvő falvak egyikében 2022. november 16-án
Fotós: Bernat Armangue / Forrás: MTI/AP

30 segély-elosztó működik Herszonban

Herszon régió felszabadított területeinek egy részén már helyreálltak a közműszolgáltatások, újra van áram, víz, internet, pénzügyi és szociális szolgáltatások, normális orvosi ellátás. Herszonban újra kinyitnak a gyógyszertárak, dolgozik a posta és a bankok. Már 30 humanitárius segély-elosztó pont működik a városban - jelentette be az ukrán elnök.

Milliók vannak áram nélkül

A vészhelyzeti áramszünetek és a tervezett, stabilizációs áramkimaradások továbbra is Ukrajna 18 régióját és Kijevet érintik. Több millió fogyasztó van hosszabb-rövidebb ideig áram nélkül. Mindent megteszünk az elektromos rendszer helyreállítása érdekében – mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

 

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában