Élőlánc a fővárosban

2022.11.18. 11:04

Folytatódott a demonstráció az oktatásért

Az elmúlt hetek megmozdulásai után pénteken újabb demonstrációt tartottak, amellyel ismét az oktatás helyzetére szerették volna felhívni a figyelmet a fővárosban – írja a Magyar Nemzet.

Résztvevők a Margit hídon, az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom tüntetésén alkotott élőláncon 2022. november 18-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Háromnegyed nyolctól diákok, tanárok, szülők és civilek alkottak élőláncot Budapesten. A fővárosi élőlánc útvonala a Margit híd–alsó rakpart–Kossuth tér–Kiskörút (Deák, Astoria, Kálvin, Fővám tér)–Szabadság híd–budai felső rakpart volt. A demonstráció résztvevői a „Ki fog holnap tanítani?”, „Szabad oktatást!”, „Nincs pedagógus, nincs jövő” feliratú molinókat tartották a magasba, valamint a „Szabad ország, szabad oktatás!”, „Nincs tanár, nincs jövő!” és a „Fizessétek ki a tanárainkat!” rigmusokat skandálták.

A korábbi élőláncokhoz és demonstrációkhoz hasonlóan baloldali politikusok – köztük a párbeszédes Szabó Tímea és Jámbor András, a momentumos Tóth Endre és Fekete-Győr András – is csatlakoztak a kezdeményezéshez a belvárosban. 

A Magyar Nemzet emlékeztet:

az Egységes Diákfront – Pala Mozgalom reggelre meghirdetett kezdeményezése után délután ötkor egy nagyobb tüntetést is terveztek a Clark Ádám térre.

Résztvevők a Margit hídon, az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom tüntetésén alkotott élőláncon 2022. november 18-án
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

A főváros mellett ugyanakkor Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, illetve kisebb városokban is zajlottak a tiltakozások.

A mai demonstrációkhoz azonban a köznevelési intézményeknek csak elenyésző része, kevesebb mint 8 százaléka, az állami iskoláknak pedig csak mintegy 6 százaléka csatlakozott

 – tudta meg a Magyar Nemzet a Belügyminisztériumtól. Mint közölték, a demonstrációkon a 418 intézmény 6569 dolgozója vett részt, ami a pedagógusok elenyésző része, mindössze 5,8 százaléka.

A Belügyminisztérium a lap kérdésére válaszolva hangsúlyozta: 

a kormány megérti a pedagógusok bérköveteléseit, amennyiben Magyarország megkapja az Európai Uniótól az őt megillető forrásokat, úgy minden idők legnagyobb mértékű pedagógus-béremelése valósul meg.

A PDSZ országos választmánya egyébként a november 11-i ülésén döntött arról, hogy a tavaszi sztrájk időszakához hasonlóan ismét meghirdeti a szolidaritási sztrájkot a szakképzésben foglalkoztatottak részére, hogy csatlakozni tudjanak a november 18-i munkabeszüntetéshez. 

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában