Guruló dollárok

2022.11.28. 08:56

Az amerikaiak a baloldalon keresztül akartak befolyást szerezni Magyarországon

Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának elemzője az Origónak adott interjúban arról beszélt, hogy az a körülmény, hogy az Action for Democracy kapcsolatba hozható az amerikai titkosszolgálat egyik fiókszervezetével, még nyilvánvalóbbá teszi, hogy az adományozás valódi célja a hazai belügyekben való külföldi befolyásszerzés, az Egyesült Államok szempontjait prioritásként kezelő magyarországi politikai erők hatalomra juttatása volt. Hozzátette, hogy ugyanakkor visszafelé sült el a baloldal politikai csodafegyvere: a „guruló dollárok" választási győzelem helyett a magyarok ellenszenvét váltották ki.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP, j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Győr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, 2021. október 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Fontos hangsúlyozni, hogy az önmagában aggályos, amikor belföldi politikai szereplők közéleti célkitűzéseik megvalósítására, illetve kampánytevékenységük finanszírozására külföldi eredetű forrásokat vesznek igénybe, ráadásul több milliárdos nagyságrendben - mondta az Origónak adott interjúban Erdős Gergely annak kapcsán, hogy a nemzetbiztonsági bizottság szerdán közzétett jelentéséből kiderült, a baloldal választási kampányát a tengerentúlról milliárdokkal támogató Action for Democracy kapcsolatrendszere egészen az amerikai titkosszolgálatig, a CIA-ig is elérhet. 

"A politikában sincs „ingyen ebéd", a külföldi finanszírozók saját politikai és gazdasági érdekeik képviseletét várják el a baloldali erőktől, akár Magyarország kárára is"

- emelte ki az elemző, hozzátéve, hogy az a körülmény, hogy az Action for Democracy kapcsolatba hozható az amerikai titkosszolgálat egyik fiókszervezetével, még nyilvánvalóbbá teszi, hogy az adományozás valódi célja a hazai belügyekben való külföldi befolyásszerzés, az Egyesült Államok szempontjait prioritásként kezelő magyarországi politikai erők hatalomra juttatása volt.

Erdős Gergely szerint a kampányfinanszírozási botrány a baloldal politika válságának egy újabb felvonása, vagyis egy nagyobb probléma részeként értelmezhető. Úgy vélte, hosszú ideje nyilvánvaló, hogy a baloldal számos közéleti kérdésben (illegális migráció, koronavírus elleni védőoltások, háború és béke kérdése, brüsszeli szankciók) a magyar választók döntő többségének igényeivel és értékrendjével gyökeresen ellenkező álláspontot képvisel.

"Alappal feltételezhető, hogy ez a jelenség összefüggésben áll a balliberális pártokat akár milliárdokkal is támogató, a magyar emberek szemléletét és politikai gondolkodását átformálni kívánó külföldi körök elvárásaival"

- fogalmazott Erdős. 

A teljes interjú IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában