Illegális bevándorlás

2022.11.08. 23:37

Agyonlőttek egy bolgár rendőrt a bolgár-török határon

Az incidens hétfőn este fél kilenckor a határ menti Goljam Dervent falu közelében történt.

A bolgár-török határ Goljam Dervent falu közelében

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Agyonlőttek egy bolgár határrendőrt a bolgár-török határon hétfő este - jelentette be a bolgár belügyminiszter kedden. 

Az incidens hétfőn este fél kilenckor a határ menti Goljam Dervent falu közelében történt, amikor 

egy vagy több ismeretlen tettes rálőtt egy járőröző határrendőrre és egy katonára. 

A bolgár járőrök egy megrongált határkerítésre lettek figyelmesek. Amikor közelebbről meg akarták vizsgálni, török oldalról rájuk lőttek. A határrendőr azonnal meghalt. A katona nem sérült meg, a járőröző gépkocsi mögé bújt, és a támadók felé lőtt, majd segítséget hívott. Válaszul még 10-15 lövés dördült el, majd a támadók török területre vonultak vissza - mondta el sajtótájékoztatón Petar Todorov, a belügyminisztérium főtitkára, aki több támadóról beszélt. Hangsúlyozta, hogy 

ez volt az első olyan eset, amikor illegális bevándorlók lőfegyvert használtak a bolgár-török határon. 

További járőröket vezényeltek a helyszínre, de a támadót nem sikerült elfogni, feltehetőleg török területen tartózkodnak - közölte Ivan Demerdzsiev bolgár belügyminiszter. Ő egy támadót említett. 

A miniszter a helyszínen újságíróknak nyilatkozva elmondta: Törökország arról biztosította, hogy a lövöldözőt meg fogják találni. Hozzáfűzte, hogy a határon járőröző rendőrök és katonák más fegyvert kapnak, de részletekre nem tért ki. 

"A járőröknek minden nap példátlan menekülthullámmal kell szembenézniük. A tegnap esti eset az agresszió szélsőséges megnyilvánulása volt"

 - mondta Demerdzsiev, hozzátéve, hogy a török félnek aktívan kell fellépnie az ügy kapcsán. 

"Ugyanezt kértem az Europoltól és az Európai Bizottságtól" - mondta Demerdzsiev, hozzátéve, hogy ez volt az első ilyen eset Bulgáriában. 

Bulgária 350 katonát és 40 katonai járművet telepít a Törökországgal közös déli határ mentén, hogy segítsenek a határrendőrségnek a növekvő migránsáradat kezelésében. A katonák közös járőrözést fognak végezni a Törökországgal közös 259 kilométeres határszakaszon.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában