Meglepetés

2022.10.03. 08:14

Lula da Silva nyerte a brazil elnökválasztás első fordulóját

A leadott szavazatok több mint 98 százalékos összesítése szerint Lula da Silva a voksok 48 százalékát, Bolsonaro pedig a 43,53 százalékát szerezte meg.

Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnök beszédet mond az elnök- és parlamenti választások első fordulójának estéjén Sao Paulóban 2022. október 2-án

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: Sebastiao Moreira

A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában, ellenfele a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban – derült ki hétfőre virradóra a latin-amerikai ország legfelsőbb választási bíróságának (TSE) honlapján közzétett adatokból.

Az elektronikus szavazógépekkel leadott voksok több mint 98 százalékos összesítése szerint Lula da Silva a szavazatok 48 százalékát szerezte meg, Bolsonaro pedig a 43,53 százalékát. A többi kilenc jelölt támogatottsága elenyészőnek bizonyult.

A brazil törvények értelmében ha egyik jelölt sem képes a szavazatok több mint felét megszereznie, második fordulót kell tartani, ahol a két legtöbb szavazatot szerző jelölt mérkőzik meg egymással, vagyis ez esetben Lula da Silva és Bolsonaro.

A voksolások előtt elvégzett legtöbb közvélemény-kutatás Lula da Silva 10–15 százalékpontos előnyét jelezte. Szakértők azzal magyarázzák az eredményeket, hogy a megkérdezettek közül sokan nem a valódi favoritjukat nevezték meg, illetve csak a választások napján döntöttek arról, hogy kire adják le a szavazatukat.

Bolsonaro már korábban utalt arra, hogy esetleg nem fogja elfogadni a voksolás eredményét, ami miatt sokan választásokat követő politikai válságtól vagy erőszakos megmozdulásoktól tartanak. 

A hivatalban lévő elnök egyebek között újra és újra bírálta az elektronikus szavazógépeket működtető testületeket, amelyek szerinte gyengék a csalással szemben, bár konkrét bizonyítékokkal nem szolgált, s egyik beszédében „hazugnak” nevezte a közvélemény-kutatási eredményeket. Felvetette azt is, hogy a hadsereg végezzen párhuzamosan szavazatszámlálást, bár ezt a katonaság elutasította.

Vasárnap, szavazata leadásakor Bolsonaro mindemellett kijelentette, hogy tiszteletben fogja tartani a voksolás eredményét, ha a „szavazás tiszta és átlátható lesz”.

Lula da Silva, aki 2003 és 2010 között volt Brazília államfője a társadalmi béke megőrzésére törekedett vasárnapi nyilatkozataival. „A társadalom többsége békét akar, nem pedig konfrontációt” – jelentette ki a baloldali politikus, miután leadta szavazatát Sao Bernardo do Campo városában.

A vasárnapi voksoláson választották meg a brazil kongresszus alsóházának 513 képviselőjét és a 81 fős szenátus tagjainak harmadát, emellett a tagállami kormányzókat és helyi törvényhozási testületek tagjait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában