Komoly előrelépés

2022.09.07. 21:46

Ruszin-Szendi Romulusz: a Magyar Honvédség megérkezett a 21. századba

Az újonnan vásárolt, német gyártmányú PZH 2000-es önjáró lövegek első éles lövészetén a parancsnok történelminek nevezte a napot.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka tájékoztatót tart a Magyar Honvédség (MH) újonnan vásárolt, német gyártmányú PZH 2000-es önjáró lövegének elsõ éles lövészetén az MH Központi Gyakorlóterén Bakonykúti közelében

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A Magyar Honvédség megérkezett a 21. századba - jelentette ki a Magyar Honvédség parancsnoka szerdán, a Fejér megyei Bakonykúti melletti központi gyakorlótéren, ahol az újonnan vásárolt, német gyártmányú PZH 2000-es önjáró lövegek első éles lövészetén vett részt.

Ruszin-Szendi Romulusz hangsúlyozta: a Magyar Honvédség "a jelenkorba ugrott", végre megjelent a 21. századi technológia a tüzérségnél, de nem állnak meg, hanem lesznek további fejlesztések.

A parancsnok történelminek nevezte a napot, mivel minden idők egyik legnagyobb hatótávolságú csöves tüzérségi eszközének első éles lövészetét hajtották végre magyar felségjellel, magyar területen. Megemlítette, hogy az önjáró lövegek lőtávolsága 30-40 kilométer, megnövelve pedig 70 kilométer.

Az altábornagy közölte, hogy a német cég egyelőre három löveget adott át, de még huszonegy érkezik, és a szállítás folyamatos lesz.

Ruszin-Szendi Romulusz kérdésre elmondta, hogy a haderőképességek fejlesztése töretlen, idén érkeznek az első Lynx lövészpáncélosok, valamint további Gidran harcjárművek, jövőre pedig az első Airbus H225M helikopterek és Leopard 2A7-es harckocsik is hadrendbe állnak.

A parancsnok szót ejtett az adminisztrációs erők csökkentéséről és a harcoló alakulatok növeléséről is. Mint mondta, az év végéig újra létrejön a vezérkar, haderőnemi parancsnokságokat hoznak létre úgy, hogy a felső- és középszinten dolgozók létszámát csökkentik, ezzel párhuzamosan pedig öt aktív lövész zászlóalj jön létre, miközben a tartalékos ezredek számát a jelenlegi kettőről a jövőben hétre emelik.

A gyakorlaton jelen volt az egykori vezérkari főnökök mellett Vargha Tamás honvédelmi államtitkár is, aki kiemelte: a szomszédos Ukrajnában háború zajlik, hazánk elkötelezett a béke mellett, amihez viszont erő kell. Úgy vélte, az erőt például a PZH 2000-es önjáró lövegek jelentik.

Szólt a határvadászokról is, akik fokozatosan átveszik a déli határ védelmét, amit most a honvédek a rendőrökkel közösen végeznek. A laktanyákba visszatérő honvédek jelentős erősítést jelentenek, ők fogják ugyanis többek között az újonnan érkező eszközöket kezelni.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában