Kötcsei Polgári Piknik

2022.09.10. 15:36

Orbán Balázs: át kell gondolni az Oroszország elleni szankciós politikát

Idén 21. alkalommal rendezik meg a Kötcsén a Polgári Pikniket.

Orbán Balázs nyilatkozik a sajtónak a kötcsei Polgári Pikniken

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Át kell gondolni az Oroszország elleni szankciós politikát - mondta a miniszterelnök politikai igazgatója szombaton a Somogy megyei Kötcsén, a Polgári Magyarországért Alapítvány Polgári Piknik elnevezésű rendezvényének helyet adó Dobozy-kúria előtt újságíróknak.

Orbán Balázs jelezte: Orbán Viktor miniszterelnök idei előadását az orosz-ukrán háború és annak Európára gyakorolt hatása fogja meghatározni.

A szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket

Kijelentette: 

a szankciókkal az oroszokat nem sikerült térdre kényszeríteni, Európa viszont egyre inkább térdre kényszerül; elszabaduló energiaárak, soha nem látott infláció sújtja Európa valamennyi országát.

Emlékeztetett: amikor "az orosz agresszió elindult, Brüsszelben az a döntés született, hogy Európa szankciók bevezetésével tervezi megállítani őket, (...) és a szankciók kevésbé fognak fájni Európának, mint Oroszországnak".

Eltelt fél év, a szankciókat erre az időre határozta meg az EU, így az őszi politikai szezon arról is fog szólni, hogy értékelni kell azokat - mondta.

Ha körül nézünk a világban, azt látjuk, hogy a szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a háború nem ért véget

 - húzta alá.

Oroszország energetikai értelemben óriás, Európa pedig törpe

Abszurd elképzelésnek tartotta, hogy az energetika területén működőképesen lehet bevezetni szankciókat Oroszország ellen, a szakirodalom szerint ugyanis a szankciókat egy nagy szereplő vezet be egy kis szereplővel szemben. "A helyzet ennek ellenkezője: Oroszország energetikai értelemben óriás, Európa pedig törpe" - fogalmazott.

 

A szankciós politikát tehát át kell gondolni - mondta, és megerősítette, a magyar kormány kitart amellett, hogy a "legsérülékenyebb társadalmi csoportokat, alacsony keresetűeket, nyugdíjasokat, nagycsaládosokat szeretné megvédeni a következő időszakban".

 

Az európai gázársapka ötlete bújtatott szankció

Orbán Balázs arra a kérdésre, hogy a magyar állam kellően megbecsüli-e a pedagógusokat, azt mondta: azon dolgoznak, (...) hogy  az ország teherbíró képességétől függően minél inkább megbecsüljék a pedagógusokat "anyagi értelemben is".

"Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a legtöbb, fontos munkát végző társadalmi csoport egyre magasabb jövedelemmel rendelkezzen. Korábban a köz- és felsőoktatásban került sor béremelésre" - jegyezte meg.

Munkajogi kérdésnek nevezte azt, hogy a polgári engedetlenséget tanúsító pedagógusokat el kell-e bocsátani. "Az állam a jogszabályok betartására tudja felkérni a pedagógusokat; nincs ilyen szándék, de ha a jogszabályok mást nem tesznek lehetővé, akkor ez elkerülhetetlen" - közölte.

Újabb kérdésre azt válaszolta: az Európai Helyreállítási Alap forrásairól szóló tárgyasok konstruktív légkörben zajlanak. "Sikerült a meglévő ideológiai különbségeket leválasztani a tárgyalásokról, továbbra is optimisták vagyunk" - fűzte hozzá.

További kérdésre válaszolva kijelentette: az európai gázár-maximálás terve egy bújtatott energetikai szankciónak tűnik. 

Előfordulhat, hogy olyanok, akik eddig importáltak Európába energiát, ezek után nem fognak, ami még feljebb viszi az árakat. "Minden olyan európai megoldást támogatunk, ami az európai gáz- és energiaárak hatékony és értelmes csökkentése irányába mutat"

 - húzta alá.

A korrupciós hivatal létrehozásával kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt:  Brüsszel és a magyar kormány folyamatosan vizsgálja az európai uniós pénzek elosztásának működését. Ebben nem lehet vitánk Brüsszellel, mi is abban vagyunk érdekeltek, hogy az uniós pénzek felhasználása minél átláthatóbb legyen - hangsúlyozta. Jelezte: az ezzel kapcsolatos javaslatokat a magyar kormány be fogja fogadni.

Az idei kötcsei találkozó különösen fontos

A miniszterelnök politikai igazgatója Facebook-oldalán is írt az idei kötcsei találkozóról. Mint fogalmazott:

 

A mostani alkalom különösen fontos, mert hazánk számos fenyegetéssel néz szembe: szomszédunkban háború dúl, Európában energiaválság tombol, a brüsszeli szankciók pedig lassan térdre kényszerítik Európa gazdaságát.

 

Kifejtette: amikor az orosz agresszió elindult, akkor Brüsszelben az a döntés született, hogy az oroszokat szankciók bevezetésével állítja meg Európa, aminek következményeként a háború véget ér, a béke helyreáll, az oroszokat sikerül visszaszorítani, és a szankciók kevésbé fognak fájni Európának, mint amennyire Oroszországnak. 

Az Európai Unió a szankciókat meghatározott időre hozta meg, ezért az őszi politikai szezon a szankciók értékeléséről is fog szólni. Hogyha magunkba nézünk, illetve körülnézünk a világban, akkor azt látjuk, hogy a szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket – tette hozzá. 

A háború nem ért véget, a béke nem köszöntött be, az oroszokat nem sikerült visszaszorítani – az viszont sajnos egyre inkább nyilvánvaló, hogy Európa térdre kényszerül a szankciós politika hatására elszabaduló energiaárak és a soha nem látott mértékű infláció miatt

 – jelentette ki Orbán Balázs.

Mint írta, abszurd elképzelés volt, hogy az energetika területén működőképes módon lehet szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben. A szakirodalom is azt mondja, hogy a szankciók akkor működnek, ha egy nagy szereplő vezeti be azokat egy kis szereplővel szemben. Ehhez képest, ha az energetika területére gondolunk, akkor ennek épp az ellenkezője a helyzet: Oroszország energetikai értelemben egy óriás, Európa pedig egy törpe. 

 

Ennek megfelelően sajnos nem az orosz energetikai szektor az, amely térdre kényszerül, hanem Európa. Ezt a politikát ezért át kell gondolni. Erről fog szólni a következő európai politikai szezon.

 

A magyar kormány továbbra is kitart azon politikája mellett, hogy a legsérülékenyebb társadalmi csoportokat, az alacsony keresetűeket, a nyugdíjasokat, a nagycsaládosokat a következő időszakban is megvédje – fejtette ki Orbán Balázs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában