Méltatás

2022.09.03. 11:37

Novák Katalin: Mihail Gorbacsov bátor politikus volt

Részvéttáviratot küldött Novák Katalin köztársasági elnök Irina Virganszkajának, Mihail Gorbacsov lányának - számol be róla a Magyar Nemzet.

2016. február 29-én egy moszkvai könyvbemutatón készített kép Mihail Gorbacsovról, az egykori Szovjetunió utolsó elnökéről

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szergej Ilnyickij

– A Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkáraként Gorbacsov helyesen ítélte meg országa lehetőségeit és képességeit. Ezek alapján helyesen ismerte fel a megbékélés és béke iránti vágyat, lehetővé téve, hogy a hidegháború kétpólusú világrendje Közép-Európában vérontás nélkül érjen véget – írta Twitter-fiókjában is közzétett, részvétnyilvánító levelében a köztársasági elnök a Magyar Nemzet cikke szerint.

Üzenetét így folytatja: „Mi, magyarok bátor politikusként tartjuk számon, olyan államférfiként, aki nem állított akadályt országunk visszanyert függetlenségének és szuverenitásának helyreállítása elé”.

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első és egyben utolsó elnöke augusztus 30-án, hosszú és súlyos betegség után, 91 éves korában hunyt el. A volt államfőt és pártfőtitkárt a moszkvai Novogyevicsi temetőben helyezik végső nyugalomra, előtte a nyilvános szertartás a moszkvai Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában lesz. Orbán Viktor miniszterelnök szombat reggel Moszkvába utazott, hogy lerója kegyeletét ravatalánál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában