Kondicionalitási eljárás

2022.09.18. 18:07

Navracsics: az EB döntésével megnyílik az út a forrásokról szóló tárgyalások gyors lezárása előtt

A magyar kormány tizenhét vállalást tett, már hétfőn benyújtják az első törvénymódosításokat - írja a Magyar Nemzet.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart a klímabarát települések szövetségével folytatott egyeztetéséről Budapesten az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében 2022. szeptember 5-én.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

– Az Európai Bizottság ma déli bejelentése megerősítette, hogy lezárultak a kondicionalitási eljárás tárgyalásai

– jelentette ki ma délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor. A területfejlesztési miniszter, aki az uniós tárgyalásokért is felelős, kifejtette:  Ez azt jelenti, hogy 

újabb elvárások ebben az eljárásban nem támaszthatók.

Hozzátette, hogy forrásvesztés nem lesz, mivel Magyarország teljesíteni fogja a vállalásokat, és mint mondta: 

A kormány nem azért tett vállalásokat, hogy elkábítsa a bizottságot.

Úgy fogalmazott, a magyar kormánynak „esze ágában sincs nem teljesíteni az eljárás során tett vállalásait", így a szankciós tanácsi határozat elfogadására nem kerülhet sor, ezért másodlagos jelentőségű, hogy milyen szankciós javaslatot tartalmaz a vasárnap elfogadott dokumentum. Ennek értelmében az Európai Bizottság azt javasolja, hogy függesszék fel a Magyarországnak szánt uniós források egy részének a kifizetését az uniós pénzeszközökkel való rossz gazdálkodással kapcsolatos aggályok miatt.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: A tizenhét vállalás közül az egyik legfontosabb vállalás az Integritási Hatóság, vagyis egy olyan új intézmény létrehozatala, amely közbeszerzési eljárást ellenőriz az uniós forrásokkal kapcsolatban. Mint mondta, ez egy független hatóság lesz, a vezetőjét egy nyílt pályázatos eljárásban fogják kiválasztani. Hozzátette: az intézményről szóló jogszabályt következő pénteken nyújtják be az Országgyűlésnek, és a működését novemberben kezdheti meg. Úgy tudni, a Hatóság olyan esetben beavatkozik, ahol véleménye szerint az illetékes hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érinti az uniós pénzügyi támogatások végrehajtását. E mellett a Hatóság függetlenségét átfogó garanciák biztosítják. Elnökét nyílt pályázat alapján az ÁSZ elnökének javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. 

A miniszter elárulta, hogy a másik fontos vállalás a Korrupcióellenes Munkacsoport. 

Magyarország még erősebb garanciát ad, ez az egység nem a kormányzati szerkezeten belül kap helyet, hanem az új integritási hatósághoz kötődik 

– emelte ki Navracsics Tibor. 

A teljes cikket ITT olvashatja el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában