Provokáció

2022.09.13. 09:12

Légi csapás érte az etiópiai Tigré tartomány fővárosát

Drónokkal végrehajtott légi csapás érte kedden az Etiópia északi részén fekvő Tigré régió fővárosát – jelentette be egy helyi kórház illetékese és a kormányellenes erők szóvivője.

Etiópiai nő sír az észak-etiópiai Tigré tartományban kirobbant harcok első évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen

Forrás: MTI/EPA

A tigréi regionális kormány alig két nappal ezelőtt jelentette be, hogy hajlandó tűzszünetet kötni a központi kormánnyal, és részt venni az Afrikai Unió vezette békefolyamatban.

A mekelei Ayder kórház igazgatója azt mondta, hozzájuk egy sebesültet szállítottak be, akit el kellett látni.

A tigréi regionális kormány szóvivője arról számolt be, hogy a drónokkal végrehajtott légi csapás a mekelei egyetem üzleti kampuszát érte. A sebesültet kórházba szállító ember úgy tájékoztatta, hogy a légi csapás az üzleti kampusz mellett a regionális kormány által működtetett Dimitsi Woyane tévéállomásban is kárt tett.

Getnet Adane ezredes, etióp katonai szóvivő és Legesse Tulu kormányszóvivő egyelőre nem kommentálta a kedden történteket.

A tigréi erők és az etióp hadsereg összecsapásai 2020 novemberében kezdődtek. A helyiek azzal vádolják Abiy Ahmed miniszterelnököt, hogy Etiópia régióinak rovására központosítja a hatalmat, ezt azonban Abiy tagadja.

A kormányfő ugyanakkor azzal vádolta meg a korábban az országos politikát uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vezette regionális erőket, hogy túl nagy függetlenséget akarnak a tartománynak. Ezt viszont a TPLF tagadja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában