Romokban a gazdaság

2022.09.08. 14:55

Értékes területeket foglaltak el Ukrajnában az oroszok, megszűnhet a nehézipar is

Gyakorlatilag romokban hever az ukrán gazdaság, az ország szénipara kétharmadát, gázlelőhelyei közel felét, ércbányái harmadát vesztette el eddig Ukrajna a háborúban - írja a Magyar Nemzet.

A megrongálódott Azovstal acélmű Mariupolban

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Mint a Magyar Nemzet írja, óriási bajban van Ukrajna gazdasága, a költségvetés egyensúlyban tartásához például havi 5-9 milliárd dollárra lenne szükség, az ukrán GDP pedig idén akár 45 százalékkal is eshet. Az államadósság meg is duplázódhat, miközben Ukrajna lényegében csődöt jelentett, ugyanis hiteleinek átütemezésére kényszerült.

Értékes lelőhelyeket veszítettek el Ukrajna 

Mint írják, sem a gazdasági hanyatlás, sem az államcsőd nem meglepő háború idején, a nagy kérdés inkább az, hogy normalizálódhatnak-e a gazdasági adatok a harcok befejeztével. Különféle összegzések alapján a lap azt írja, Ukrajna helyzete ebből a szempontból sem a legjobb, az orosz betörés ugyanis értékes területeket vett el. 

Amerikai becslés szerint dollármilliárdokra rúg annak az ásványkincsvagyonnak az értéke, amely immár orosz ellenőrzés alatt lévő ukrán területeken található.

Ezek között 117 olyan fém- és ásványianyag-lelőhely van, amely nélkülözhetetlen a repülőgépek, valamint a számítástechnikai és elektronikai berendezések gyártásához.

Összeomolhat az ukrán nehézipar

A lap azt írja, a kimutatások szerint a gazdaság szempontjából lényeges területi veszteségek ezen felül is drámaiak: Ukrajna elvesztette szénipara 63 százalékát, gázlelőhelyei 42 százalékát és ércbányái 33 százalékát. Orosz kézre került ezeken túl egy-egy arany-, urán- és lítiumbánya, két titánérclelőhely és hat vasércbánya. 

Ukrajna ásványkincsei-lelőhelyei kétharmadát is elveszítheti, ha nem szerzi vissza az elmúlt időkben elszakított területeket. Mindez másképpen megfogalmazva akár azt is jelentheti, hogy Ukrajna képtelen lesz a jövőben fenntartani saját nehéziparát.

– hívja fel a figyelmet a cikk. 

Az ukrán gazdaságban nem csak a területveszteségek, hanem a háborús dúlás is jelentős kiesést okozott. Korábban az ukrán export a GDP negyven százalékát is elérte, a két legfontosabb termékkört pedig a gabona és a kohászati anyagok adták. 

A két legfontosabb kohászati üzem azonban éppen Mariupolban működött, ezek a harcokban majdhogynem a földdel váltak egyenlővé.

 De akadozik a gabonaexport is: az oroszok – egyes hírek szerint – jelentős mennyiségű betakarított terményt irányítottak saját országukba, a megmaradt áru kivitelét pedig jó ideig a fekete-tengeri hadi blokád akadályozta. 

Bár július végén három kikötőből megindulhattak a gabonaszállító hajók, az idei ukrán gabonaexport így is éppen csak hogy eléri a tavalyi mennyiség felét.

Erősödhet a külföldi befolyás

A kétségbeejtő ukrajnai gazdasági adatok láttán szakértők arra figyelmeztetnek, hogy mivel Ukrajna jelentős külföldi segítségre szorul, nőhet függősége, kiszolgáltatottsága, és elsősorban a tengerentúli befolyás növekedhet meg az országban.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában