Természeti katasztrófa

2022.09.19. 21:38

Erős földrengés rázta meg Mexikót, szökőár-figyelmeztetést is kiadtak

Erős, 7,6-os földrengés volt a nyugat-mexikói La Placita de Morelos település közelében hétfőn, a Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) cunami veszélye miatt adott ki figyelmeztetést a partvonal egyes szakaszain. Egy leomló fal egy ember halálát okozta.

Egy nőt vígasztal egy férfi a földrengés után Mexikóvárosban 2022. szeptember 19-én

Forrás: AFP

Fotó: Alfredo Estrella

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a Michoacán államban észlelt földmozgás fészke 15 kilométeres mélységben volt, 46 kilométerre délkeletre La Placita de Morelostól.

Andrés Manuel López Obrador államfő Michoacán kormányzójára és a haditengerészeti miniszterre hivatkozva a Twitteren egy halottról és anyagi károkról számolt be. Mint írta, a Colima állambeli Manzanillo kikötővárosában egy emberre ráomlott egy fal az egyik bevásárlóközpontban.

A PTWC figyelmeztetést adott ki, hogy Mexikó nyugati partvidékének egyes szakaszain a dagály szintjéhez képest 1-3 méteres szökőár lehetséges, Kolumbia, Costa Rica, Ecuador, Honduras, El Salvador, Panama, Guatemala, Nicaragua és Peru esetében viszont ez 30 centiméternél is alacsonyabb lehet.

Időközben 32 centiméteres árhullámot jelentettek a délebbre fekvő Zihuatanejo település partvidékéről.

A földmozgást a fővárosban, Mexikóvárosban is érezni lehetett, épületek remegtek meg, a belvárosban megszakadt az áramszolgáltatás, nem működtek a jelzőlámpák, és rémült lakosok szaladtak ki az utcákra.

Hírügynökségek felidézték, hogy a mostani földmozgás az 1985-ös és a 2017-es pusztító földrengések évfordulóján történt. 1985. szeptember 19-én 8,1-es erősségű földrengés rázta meg Mexikóvárost, ahol épületek százai omlottak össze, és tízezernél is több halálos áldozat volt. 2017. szeptember 19-én egy 7,1-es erősségű földrengésben 370-en vesztették életüket, a többség szintén a fővárosban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában