Újabb fejlemények

2022.09.20. 17:21

Cseh Katalin-ügy: több helyszínre is kiszállt a NAV

A Magyar Nemzet értesülései szerint több helyszínen is kutatást tartott a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Cseh Katalin-féle cégcsoporttal kapcsolatos büntetőügyben. A költségvetési csalás miatt elrendelt nyomozás az utóbbi időben lendületet kapott.

Cseh Katalin

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Budapesten és több Pest megyei helyszínen tartott a múlt héten kutatást a Cseh Katalinhoz köthető céghálózattal összefüggésben költségvetési csalás miatt nyomozó Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – értesült a Magyar Nemzet. 

A hatóság tavaly decemberben egyszer már végzett kutatást az egyik cég telephelyén, Vácott, a Nádas utca 2. szám alatt, most pedig újabb nyomozati cselekmények voltak a momentumos politikus cégügyeivel összefüggő, ismeretlen tettes ellen folyó büntetőeljárásban.

A Magyar Nemzet emlékeztet, a Cseh Katalin-féle cégek ügyeivel tavaly nyáron, az Anonymus-álarcos alak közlései nyomán kezdett foglalkozni a magyar sajtó. A rendelkezésre álló adatok alapján arra lehetett következtetni, hogy a céghálózat tagjai működésüket összehangolva pályáztak uniós pénzekre és nyertek el gyanús körülmények között 4,8 milliárd forintot.

Költségvetési csalás gyanúja miatt hónapokkal ezelőtt a NAV is nyomozást indított. A nyomozók azt valószínűsítették, hogy az érintett vállalkozások tíz pályázaton teljesen vagy legalább részben ugyanazzal a holografikus fejlesztéssel vettek részt. 

A hatóságok egyebek mellett körbeszámlázás nyomai is felfedezték. Mivel az ügyekben egy cseh vállalat neve is felbukkant, ezért a NAV korábban kezdeményezte, hogy – banki adatok, adóbevallások és szerződések beszerzéséért – az ügyészség forduljon jogsegélykérelemmel a cseh hatósághoz. 

A jogsegélyre adott választ júniusban küldte meg a Prágai Kerületi Ügyészség a magyar hatóságoknak, a dokumentumot pedig azóta már lefordították és elemezték is az illetékesek. A Magyar Nemzet információi szerint a cseh hatóságok válasza a gyanút erősítheti. A NAV időközben újabb jogsegélykérelmek kibocsátását kezdeményezte Litvániát és Lengyelországot érintően. 

A teljes cikk ITT olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában