Migráció

2022.09.17. 11:34

Csaknem ezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. szeptember 16-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 765 határsértőt tartóztattak fel és 234 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben - írja a police.hu.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott képen az ideiglenes biztonsági határzár Hercegszántó közelében 2021. november 12-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Fotó: Vadnai Szabolcs

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, indiai, török, iraki, tunéziai, marokkói, pakisztáni és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. 

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz – írja a Police.hu.

Tegnap kilenc esetben, Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 234 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén tegnap tiltott határátlépés miatt három embert fogtak el, kilenc esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

A NAV munkatársai Rajkán ellenőrzés alá vontak egy román rendszámmal ellátott furgont, aminek rakterében négy, magukat indiai és bangladesi állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.  A román sofőrt embercsempészés gyanújával előállították.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda jelzése alapján a rendőrök Ócsán állítottak meg egy magyar rendszámú tehergépkocsit. A járműben a német sofőrön kívül 22, magát szír állampolgárnak valló személy utazott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információi alapján a Nemzeti Adó és Vámhivatal munkatársai a 86-os számú főúton ellenőriztek egy litván rendszámú gépkocsit, amit egy lett állampolgárságú férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül további 15, magát az ellenőrzés során szír állampolgárnak mondó személy utazott. 

Felsőrákos külterületén, a járőrök ellenőrzés alá vontak egy román rendszámú személygépkocsit és annak vezetőjét, egy román állampolgárt. A gépkocsiban nyolc szudáni, guineai és pakisztáni állampolgár tartózkodott, akik okmányokkal nem rendelkeztek.

Komárom lakott területen kívül ellenőrzés alá vontak a rendőrök egy 32 éves bolgár–angol kettős állampolgárt, egy osztrák rendszámú személygépkocsi vezetőjét. A gépkocsiban hat, magát szír állampolgárnak valló személy tartózkodott utasként.

Mórahalmon a NAV járőrei ellenőrzés alá vontak egy szerb állampolgárt, aki egy német rendszámú tehergépkocsit vezetett. A gépkocsiban 15 fő migráns személyt szállított.

Balotaszálláson a rendőrjárőr igazoltatás alá vont egy magyar rendszámú furgont, aminek rakterében 17 afgán állampolgár tartózkodott. A további intézkedés során két személyt állítottak elő embercsempészés gyanújával.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Győri Osztályának jelzése alapján, a járőrök 2022. szeptember 16-án 16 óra 49 perckor Inárcs közigazgatási területén ellenőrzés alá vontak egy libanoni állampolgárságú férfit, egy magyar honosságú tehergépkocsi vezetőjét. A jármű rakterében 12, magát szír állampolgárnak valló személy utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában