Megyékből vármegyék

2022.07.22. 16:45

Novák Katalin aláírta az Alaptörvény módosítását

Bár nem látta kényszerítő okát az alkotmánymódosításnak, az államfő aláírta a kedden megszavazott törvényt.

Aláírta az alkotmány tizenegyedik módosításáról szóló törvényt Novák Katalin államfő. Ez a jogszabály egyebek mellett lehetővé teszi, hogy a 2024-ben esedékes Önkormányzati és európai parlamenti választásokat egy napon tartsák, valamint tartalmazza a megyék visszanevezését vármegyékre, illetve a kormánymegbízottakét főispánokra.  A köztársasági elnök Facebook-oldalán azt írta:

"Az Alaptörvény jogrendszerünk alapja: mérce az állampolgároknak, köti a törvényhozókat, a bírókat, a Kormányt és a köztársasági elnököt is. Értékmérő szerepét akkor tudja maradéktalanul betölteni, ha nincs kitéve folytonos változtatásoknak. Így lesz alkotmányos rendszerünk általa is kiszámítható és stabil. Mégis előállhat olyan helyzet, melyben változtatni kell rajta. Különösen igaz ez február óta, hiszen a háború miatt  az ország helyzete és mindennapi életünk körülményei drámaian változnak".

Kijelentette:  A kedden megszavazott alkotmánymódosításnak azonban nem látom kényszerítő indokát. Alkotmányos kötelezettségemnek tettem eleget, amikor a mai napon az Alaptörvény tizenegyedik módosítását aláírtam.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában