Segítség a bajban

2022.07.24. 08:12

Németh Szilárd: a legfontosabb a rezsicsökkentés megőrzése

A magyar kormány számára továbbra is a legfontosabb a rezsicsökkentés megőrzése - szögezte le a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Németh Szilárd felhívta a figyelmet arra, hogy az elhúzódó háborús válsághelyzet, az elszabadult infláció, a megszakadó ellátási láncok és az Európát sújtó "brutális" energiaválság közepette kell megőriznie a magyar kormánynak a rezsicsökkentést.   

Az áram- és a gázfogyasztás tekintetében viszont tenniük kellett egy lépést, de itt is - mint kiemelte - fennmarad a rezsicsökkentett ár. A villanyért 2523 kilowattóra éves fogyasztásig 1 kilowatt/óra áramot 36 forintért kapnak a magyar emberek. E fölött 70 forint 10 fillér az áramfogyasztás ára - ismertette az árakat a kormánybiztos, megjegyezve: ha a baloldal által javasolt piaci mechanizmus lenne érvényes, akkor 268 forint felett lenne az áram ára.   

A kormánybiztos arra is felhívta a figyelmet, hogy a csökkenetett árat azért tudják biztosítani, mert működik a Paksi Atomerőmű, amely nagyon olcsón és biztonságosan biztosítja a villamos energiát a magyar lakosság számára. Ha pedig már Paks-2 is meglenne, még kedvezőbb áron lehetne biztosítani az áramot a magyar emberek számára - emelte ki.   

A gázfogyasztás tekintetében viszont - mint Németh Szilárd elmondta - nem tudtak ekkora kedvezményt tartani, de itt is megőrizték a rezsicsökkentést. Itt az átlagfogyasztásig 102 forint a köbméterenkénti ár. Az átlagfogyasztás felett 747 forint a gáz köbéméterenkénti ára, miközben a valós, piaci ár 1020 forint lenne köbméterenként.  

Németh Szilárd azt mondta: a magyar gáztározók feltöltöttsége meghaladja az európai átlagot és a magyar kormány - köztük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is - azon dolgozik, hogy a magyar lakosság energiaellátása biztosított legyen.

Borítókép: Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatót tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 21-én. MTI/Veres Nándor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában