Kormányrendelet

2022.07.30. 13:16

Megjelent a közlöny a hatósági áras tankolás változásairól

Megjelent a Magyar Közlöny friss száma, amely ismerteti azt a kormányrendeletet, amely változtat a hatósági áras üzemanyag-felhasználók kedvezményezetti körén – írja a Magyar Nemzet.

Ahogy eddig, úgy ezentúl sem lehet 480 forintos üzemanyagot tankolni a külföldi rendszámú járművekbe. Ezentúl a nem természetes személy által üzemeltetett járművel sem lehet kedvezményes áron tankolni, ez alól kivételnek számít a személytaxi-szolgáltatás. A közlönyből az is kiderül, hogy kannákba sem lehet 480 forintos áron üzemanyagot tölteni – adta hírül a Magyar Nemzet.

A kormányrendelet rögzíti, hogy az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője jogosult ellenőrizni a forgalmi engedély segítségével a tankolt gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját. Így lehet meggyőződni arról, hogy az érintett jogosan él-e a kedvezményes árral.

Emellett le lehet olvasni a forgalmi engedély vonalkódját és fel lehet jegyezni a gépjármű rendszámát a számítógépes rendszerbe a hozzá tartozó bizonylattal. Amennyiben az adatokat rögzítik, úgy azokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak továbbítják ellenőrzésre.

Ha a jogosultság okirattal nem igazolható, akkor nem lehet hatósági áron értékesíteni az üzemanyagot.
Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában