Vizsgálják az ügyet

2022.07.26. 09:02

Lebontás várhat Tordai Bence luxusházára?

Miután egy magánszemély feljelentést tett, már az ügyészség kezdte vizsgálni Tordai Bence villabotrányát, most pedig a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz került az ügy. 

A Metropol derítette ki, hogy a Párbeszéd társelnöke 

az építési előírásokat kijátszva, 150 milliós villát épített Budapest egyik legdrágább kerületében. 

Az építkezéseken kötelező, az építés fázisait nyomon követő úgynevezett e-napló egyértelműen lebuktatta a politikust, ebből kétséget kizáróan kiderül ugyanis, hogy a régi házat teljesen elbontották és egy új háznak ástak vadonatúj alapokat.

Ezt azonban nem tehették volna meg, így a ház engedély nélküli, illegális építkezésnek minősül, és mint ilyet, egyértelműen le kell bontani. Tordai csak felújíthatta volna a régi parasztházat, újat nem építhetett volna a helyére. Tordai próbál tagadni, de elkövetett egy nagy hibát: az új házat nem a régi helyére építette, így nehéz lesz megmagyaráznia, hogyan került arrébb 

– olvasható az Origo-n.

Tordai még 2016-ban vette a telket a II. kerület kertvárosában. A telken állt egy régi parasztház, és a baloldali politikus a gyanú szerint lényegében e mögé „bújva" kezdte el kijátszani az építési előírásokat.

Mivel a kérdéses telekre a szigorú előírások miatt nem kaphatott új épületre engedélyt, ezért megtévesztette a hatóságokat: az építkezést felújításnak álcázta, miközben az eredeti házat lebontatta, és a helyére egy vadonatúj ingatlant épített – írja a Metropol.

Tordai Bence papíron ezt a parasztházat újította fel. 
Forrás: Metropol

Tordai Bence folyamatosan próbálja tagadni a törvénysértést. Állítása szerint a sajtóban megjelent 150 milliós ár túlzó, körülbelül ennek a feléből jött ki az építkezés a főváros egyik legdrágább kerületében. Erős a gyanú azonban, hogy a hatóságokat megtévesztve az eredeti házat lebontották és vadonatújat építettek a helyére.

A Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz került Tordai Bence villabotránya

Kisvártatva a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz került Tordai Bence villabotránya – derült ki a Mediaworks Hírcentruma által megszerzett hatósági határozatból. Az ügyben tett feljelentést korábban az ügyészség vizsgálta, a vádhatóság ugyanakkor úgy döntött: első körben az engedélyezési feladatokkal kapcsolatban eljárt személyek felelősségét kell vizsgálni. Tordait csak ezt követően vehetik elő.

Az ügy szempontjából kiemelten fontos, hogy a Metropol megszerezte az építkezéseken kötelező e-naplót, amely lebuktatta a politikust. Ebből kétséget kizáró módon kiderül, hogy a régi házat a hatóságokat becsapva teljesen elbontották, és egy új háznak ástak géppel vadonatúj alapokat – áll az Origo cikkében.

A lap információi szerint a szakértői vizsgálat megállapította, hogy a terveken szereplő meglévő, megmaradó falak nem találhatók meg, helyette „teljesen új vázkerámia lett kivitelezve”. Az építés fázisait nyomon követő úgynevezett e-napló azt is tartalmazza, hogy „teljes bontás és gépi alapásás” történt. Vagyis a ház engedély nélküli, illegális építkezésnek minősül.

Tordai mindent tagad és menekül

A politikus szabadságra menekült, legalábbis erre hivatkozva csapta le a telefont, amikor megtudta, miről kérdezné őt a Mediaworks Hírcentruma.

Őrsi Gergely, a II. kerület ellenzéki polgármestere a Mediaworks Hírcentrumnak megerősítette, hogy szerinte az építési szabályok mindenkire vonatkoznak, azok megkerülését pedig szankcionálni szükséges. Arra a kérdésre viszont, hogy szerinte le kellene-e mondania Tordai Bencének, mellébeszélésbe kezdett:

Hangsúlyozni szeretném, hogy mint önkormányzat a sajtóból értesültünk erről. A kormányhivatal tud ebben az ügyben állást foglalni.

A Párbeszéd új társelnöke cáfolta, hogy ne lett volna engedélye. A képviselő kiemelte: az épületre nem vettek fel sem csokot, sem hitelt, újlipótvárosi lakásuk eladásának árából tudták azt megvásárolni és „felújítani". Ugyanakkor arról a képviselő nem beszélt, hogy mennyiért adták el a szóban forgó újlipótvárosi ingatlant, és az új ház pontosan mennyibe került.

Tordai 2018 óta országgyűlési képviselő, azóta minden évben vagyonnyilatkozatot kell tennie, amelyekben már szerepel a II. kerületi ingatlan, de a pénzmozgásokat és a megtakarításokat nézve korántsem találhatóak ilyen mértékű összegek. Vagyonnyilatkozatából mindössze annyi látható, hogy a képviselő megtakarításai eltűntek, és egy körülbelül húszmillió forintos lakáshitelnél adóstársként van feltüntetve.

Az Origo szerint 

ha bebizonyosodik, hogy a ház engedély nélküli, illegális építkezésnek minősül, és mint ilyet, egyértelműen le kell bontani.  Márpedig a felvételeken jól látható, hogy az új ház nem a régi helyén van.  Így nem lehet felújítás, így nem is lehetett rá engedély. vagyis a bontást el kell rendelni.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Tordai Bence (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában