Mélypont

2022.07.14. 11:58

Joe Biden a legnépszerűtlenebb amerikai elnök a II. világháború óta

A második világháború óta nem volt népszerűtlenebb amerikai elnök Bidennél a hivatali idejének félidejénél, illetve a legreprezentatívabbnak tartott, számos közvélemény-kutatási eredményt egybevető kimutatás alapján. A FiveThirtyEight adatai szerint a 79 éves Biden már hónapokkal ezelőtt elérte az elutasítottságát és elfogadottságát tekintve is toplistás elődje és ellenfele, Donald Trump legalacsonyabb népszerűtlenségi mutatóit. A novemberi időközi választások felé közeledve mindez nem kecsegtet prosperáló jövőképpel az elnök és a Demokrata Párt számára.

Bár négyéves hivatali idejének még a felénél sem jár, Joe Bidennek a választópolgárok körében mért elutasítottsága már alulmúlta azt a szintet, amelyet Donald Trump elért ciklusának végén – olvasható a Hirado.hu cikkében. Biden népszerűsége már most, hónapokkal a novemberi félidős választások előtt 38,5 százalékra zuhant. 

A portál szerint a 

két elnök népszerűségén-alakulásának dinamikájából ugyanakkor kitetszik, hogy Trump mögött stabil, őt minden lépésében támogató szavazói bázis állt (és feltehetően áll ma is), míg Biden nem rendelkezik ilyen terjedelmes és lojális támogatói réteggel.
Ahogy a FiveThirtyEight oldalán nyomon követhető diagramok is mutatják:

a második világháború vége óta szinte mindegyik elnök magasabb népszerűségnek örvendett hivatalba lépésének napján, mint Biden.

Forrás: Hirado.hu

Az adatok szerint  ciklus eleji „mézeshetek-periódus” az ideológiai-politikai megosztottság elmélyülése miatt már sem Trumpnál, sem a jelenlegi elnöknél nem volt jellemző, ám a kezdeti népszerűség trendje Bill Clinton óta eleve jóval alacsonyabb szintről indul. Bár elnökségük egyik szakaszában sem padlóztak akkorát, mint Biden, a népszerűségi mutatók jelentős csökkenése Barack Obama, Ronald Reagan, Jimmy Carter, Gerald Ford, Lyndon B. Johnson és Dwight D. Eisenhower esetében is megfigyelhető.

Mivel a FiveThirtyEight csupán a példátlan módon négy ciklusra is megválasztott Franklin D. Roosevelt elnök halálával hivatalba lépett Harry S. Trumanig vezeti vissza a pollokat, elképzelhető, hogy régebben akadt Bidennél is népszerűtlenebb lakója a Fehér Háznak.

Biden elnök alacsony támogatottságával párhuzamosan természetesen az elutasítottsága is igen magas: jelenleg 56 százalékon áll, ami minden szempontból nézve példa nélküli számadat.  

Bár a Hirado.hu szerint februárban még esélyes volt, hogy az ukrajnai háború és az oroszokkal szembeni kemény fellépés megfordíthatja a Biden- tetszésindex mélyrepülését is, a visszacsapó gazdasági szankciók nyomán begyűrűző infláció, az elszálló élelmiszer- és energiaárak, a tőzsdék gyengélkedése és az ellátási válság réme ismét meredek lejtmenetbe igazították Biden mutatóit.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában