Sajtótájékoztató

2022.06.14. 18:06

Varga Judit: a kormány kiemelt feladata a fogyasztók jogainak védelme

A fogyasztóvédelemi politika a jövőben négy területre fókuszál, a digitális  fogyasztóvédelemre, a gyermekvédelemre,a fogyasztóvédelem elérhetővé tételére és az egységes joggyakorlat kialakításának támogatására - mondta a miniszter.

A kormány kiemelt feladata a magyar emberek, családok, fogyasztók jogainak képviselete, azok védelme és érvényesítése - hangsúlyozta Varga Judit igazságügyi miniszter kedden a kormány fogyasztóvédelmi politikáját bemutató sajtótájékoztatón Budapesten. 

Hozzátette, hogy 

a technológiai fejlődés, a digitalizáció világa, a piaci változások kihívások elé állítják a fogyasztóvédelmet is, ezért olyan garanciákat kell kialakítani, amelyek biztosítják a magyar fogyasztók jogainak érvényesítését. 

A fogyasztóvédelemi politika a jövőben négy területre fókuszál, a digitális  fogyasztóvédelemre, a gyermekvédelemre, a fogyasztóvédelem elérhetővé tételére és az egységes joggyakorlat kialakításának támogatására - mondta a miniszter. 

Varga Judit kifejtette, a minisztériumban már korábban létrehozták a digitális szabadság bizottságot annak érdekében, hogy az online térben is biztosítsák többek között az átláthatóságot, a tisztességes eljáráshoz való jogot, a versenyjogi elvek érvényesülését. A digitális fogyasztóvédelemben az lesz a vezérlőelv, hogy ami offline tilos, az online térben is az legyen. 

A miniszter kiemelte, 

az alaptörvénnyel összhangban a fogyasztóvédelemben is fontos, hogy biztosítsák a gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez való jogát. 

Az elérhető fogyasztóvédelem témában pedig azon dolgoznak, hogyan lehetne megerősíteni a panaszérvényesítést, és fogyasztóbarátabbá tenni a szervezeti rendszert - tette hozzá. 

Varga Judit jelezte, az egységes joggyakorlat kialakítása érdekében fogyasztóvédelmi kerekasztalt hoznak létre az érintett kormányzati és állami szereplők részvételével. 

A sajtótájékoztatón a miniszter szólt arról is, hogy 

a magyar fogyasztóvédelmi rendszer jelenleg három lábon áll, az egyik a hatósági terület, a feladatot a kormányhivatalok látják el, a másik a békéltető testületek hálózata, a harmadik az egyesületek tevékenysége. 

A minisztérium a fogyasztóvédelem szakmai irányításában fog szerepet játszani, míg az ellenőrzések, a hatósági intézkedések továbbra is a kormányhivataloknál maradnak. A fogyasztóvédelem szakmai irányítása a politikai fókuszpontok meghatározását jelenti. Példaként említette, hogy a minisztériumban határozzák meg az ellenőrzési tervet, amelyet a kormányhivatalok hajtanak végre. 

Kiemelt figyelmet fordítanak az életkor alapján kiszolgáltatott helyzetben lévő fogyasztói csoportokra, vizsgálják majd azokat a területeket, ahol kiemelkedő a panaszok száma, illetve kiszűrik a piacon lévő veszélyes termékeket - mondta Varga Judit. 

A sajtótájékoztatón a miniszter a szomszédban zajló háborúra utalva felhívta a figyelmet arra, hogy 

a kormány legfontosabb feladata megvédeni a magyar családokat, a rezsicsökkentést, a munkahelyeket, a nyugdíjakat, ennek érdekében extraprofitadót vetett ki, és a kormány szigorúan figyelni fogja, hogy ezt az érintett vállalatok ne a fogyasztókra és a háztartásokra terheljék. 

Kupecki Nóra, az Igazságügyi Minisztérium (IM) helyettes államtitkára elmondta, céljuk a fogyasztóvédelemben új szemlélet és új fókuszpontok meghatározása. Egyebek közt jelezte, hogy a kerekasztalon elhangzó megállapításokat becsatornázzák a most is működő fogyasztóvédelmi tanács munkájába. Az elérhető fogyasztóvédelem területében pedig közelebb hozzák a témát az emberekhez, és erre új eszközöket alakítanak ki. 

Tovább erősítenék a fogyasztói tudatosságot a fogyasztóvédelem hatékonysága érdekében, valamint folyamatosan felülvizsgálják a fogyasztóvédelem jogszabályi környezetét, hogy a megfelelő intézkedéseket meg lehessen tenni. 

Kérdésre válaszolva Kupecki Nóra elmondta, 

a Ryanair légitársaság ellen indított fogyasztóvédelmi eljárásról az ügy lezárását követően tájékoztatnak. 

Varga Judit újságírói kérdésre válaszolva közölte, határidőre részletes jogi választ küldenek az Európai Bizottságnak az üzemanyagárakkal kapcsolatban.

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter (b) és Kupecki Nóra helyettes államtitkár a kormány fogyasztóvédelmi politikájáról tartott sajtótájékoztatón a minisztérium könyvtártermében 2022. június 14-én. MTI/Soós Lajos

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában