Ukrán válság

2022.06.05. 08:10

Rakétákat lőttek ki Kijevre az orosz erők a Kaszpi-tengerről – frissül

Kövesse velünk az orosz–ukrán háború 102. napjának történéseit.

Cikkünk frissül!

Az oroszok elfoglalták Zaporizzsja régió csaknem 60%-át

Olekszandr Sztarukh kormányzó június 5-én a régióban tett látogatása során azt mondta Volodimir Zelenszkij elnöknek, hogy a régió egyes területein továbbra is harcok folynak. Starukh szerint az orosz erők 2701 helyszínt semmisítettek meg, és ezek közül csaknem 700-at már helyreállítottak.

A harcok miatt Zaporizzsja régió 77 településén továbbra sincs áram.

Ukrán sajtóértesülés: a harcokban meghalt egy orosz tábornok

Életét vesztette Roman Kutuzov, az orosz hadsereg vezérőrnagya a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében – közölte vasárnap este az ukrán Szabadság Rádió orosz Telegram-csatornákon megjelent értesülésre hivatkozva.

A híradások szerint a tábornok Mikolajivka faluban esett el. Idézve az orosz forrásokat, az ukrán portál azt állította, hogy Kutuzov már a negyedik orosz tábornok, aki meghalt a háborúban. A Szabadság Rádió szerint korábban ukrán híradások is beszámoltak a tábornok haláláról.

A Meduza című, Rigában szerkesztett orosz ellenzéki hírportál azt írta, hogy Kutuzov haláláról az orosz állami média egyik tudósítója, Alekszandr Szladkov adott hírt.

Szerjih Hajdaj, Luhanszk megyei kormányzó a Szuszpilne hírportálnak adott interjújában azt fejtegette, hogy a régióban katonai stratégiai szempontból Szeverodoneck nem is olyan fontos, mint Liszicsanszk. Meggyőződését fejezte ki, hogy Szeverodoneckből az ukrán hadsereg képes lesz kiűzni az orosz erőket. A városnak a kormányzó szerint politikai szempontból van jelentősége, hiszen ez a megye közigazgatási központja azóta, hogy Luhanszkot 2014-ben elfoglalták a Moszkva által támogatott szakadárok.

Liszicsanszk viszont – amelyet szintén hevesen ostromol az orosz hadsereg – fekvése miatt katonai szempontból fontosabb, mint Szeverodoneck, mert magasabban fekszik, azaz stratégiailag előnyös helyen – emelte ki a kormányzó.

Anna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint egy vasárnapi tévéműsorban hangsúlyozta, hogy a főváros, Kijev változatlanul az orosz erők fő célja, ezért folyamatosan veszélyben van. 

Mindig is őszintén elmondtuk, hogy Kijev állandó veszélyben van

– jelentette ki Maljar. Megerősítette, hogy ennek ellenére az emberek elkezdtek visszatérni a fővárosba.

Mindazonáltal meg kell értenünk, hogy a háború 'forró szakaszban' van, Kijev pedig továbbra is megmaradt az Oroszországi Föderáció fő célpontjának

– állította a védelmi miniszterhelyettes.

KLICSKO, Vitalij
Füst száll fel egy lakótelep mögött Kijevben 2022. június 5-én.
Forrás: Oleg Petrasjuk / MTI/EPA/Oleg Petrasjuk

Szerb lapértesülés: Montenegró, Észak-Macedónia és Bulgária megtiltotta, hogy a Lavrovot szállító gép belépjen a légterébe

Veszélybe került Szergej Lavrov hétfőre és keddre tervezett belgrádi látogatása, Montenegró, Észak-Macedónia és Bulgária ugyanis megtiltotta, hogy az orosz külügyminisztert szállító gép használja a légterét – közölte értesülését vasárnap az internetes oldalán a Vecernje Novosti című belgrádi napilap.

Ana Brnabic miniszterelnök úgy nyilatkozott: „nagyon bonyolult” az orosz diplomácia vezetőjének szerbiai útjával kapcsolatos helyzet, az országba érkezés részleteivel Aleksandar Vucic államfő foglalkozik. A köztársasági elnök már néhány nappal ezelőtt is arról beszélt, hogy egyre bonyolódik Szergej Lavrov látogatásának ügye.

A szerbiai közszolgálati televízió tájékoztatása szerint az orosz külügyminiszter látogatásával kapcsolatban Aleksandar Vucic a hétfő esti híradóban nyilatkozik, akkor közli, hogy meghiúsult-e az út vagy sem, ami azt jelenti, hogy a hétfőre tervezett érkezés bizonyosan elmarad.

Rakétákat lőttek ki Kijevre az orosz erők a Kaszpi-tengerről

Rakétákat indítottak az orosz erők vasárnap reggel az ukrán főváros, Kijev ellen – közölte vasárnap az ukrán légierő parancsnoksága a hivatalos Facebook-oldalán.

A beszámolóban azt írták, hogy helyi idő szerint körülbelül reggel hat órakor az ukrán légvédelmi rakétaerők egységének katonái észlelték a rakétákat, rájuk lőttek, egyet megsemmisítettek. Az előzetes adatok szerint az orosz csapatok Tu-95-ös repülőgépekről indították a rakétákat a Kaszpi-tengerről.     Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy kora reggel Kijevben öt, nagy erejű robbanás történt a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján. Vitalij Klicsko, a főváros polgármestere közölte, hogy az orosz erők rakétatámadásokat hajtottak végre infrastrukturális létesítmények ellen Kijevben, a központtól távol eső két kerületben. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson Klicsko rámutatott arra, hogy hetek óta ez az első orosz légicsapás a főváros ellen.

Később Olekszandr Kamisin, az ukrán állami vasúttársaság igazgatótanácsának elnöke, szintén a Telegram üzenetküldő alkalmazáson megerősítette, hogy négy rakéta csapódott be a bal parton, a Kijev darnicjai kerületében lévő egyik vagonjavító üzembe, hozzátéve, hogy az orosz információkkal ellentétben ott nincsenek harckocsik.

Ugyancsak vasárnap kora reggel az orosz erők masszív rakétatámadást hajtottak végre a dél-ukrajnai Mikolajiv megye ellen is – számolt be az ukrán légierő déli parancsnoksága. A közlemény szerint az ukrán erők megsemmisítettek két orosz robotrepülőgépet, amelyet támadó repülőgépek lőttek ki. Károkról, áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. Az ukrán parancsnokság ugyanakkor arra figyelmeztette a térségben élőket, hogy fennáll az újabb támadások veszélye, ezért arra kérték őket, hogy tartsák magukat a biztonsági előírásokhoz, és vegyék komolyan a légiriadókat.

Az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat a Telegramon közölte, hogy egy Kalibr típusúra hasonlító orosz rakéta kritikusan alacsonyan repült el a dél-ukrajnai atomerőmű felett, amivel veszélybe sodorta a nukleáris biztonságot.

Oroszország továbbra is fenyegeti az ukrán atomerőművek nukleáris biztonságát, és új atomkatasztrófával az egész világot. Az oroszok még mindig nem értik, hogy a rakéta legkisebb darabja is, amely működő atomreaktorra zuhanhat, radioaktív szivárgást okozhat

– emelte ki a vállalat.

Valentin Reznyicsenko, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról adott hírt, hogy a régiót orosz tüzérségi támadás érte. Két faluban lakóházakban keletkeztek károk, személyi sérülésről egyelőre nincs információjuk.

Az ukrán szárazföldi erők 45-ös tüzérségi dandárja eközben a Facebookon arról számolt be, hogy lőszereket, haditechnikai eszközöket és üzemanyagot tároló orosz raktárt semmisítettek meg Ukrajna területén. A közlemény szerint a raktárban tárolt üzemanyag és lőszerek egész éjjel folyamatosan robbantak. Az ukrán hadsereg még nem hozta nyilvánosságra, hogy ez pontosan hol és mikor történt, de az Ukrajinszka Pravda saját forrrásból származó értesülése szerint az orosz raktárt június 3-án Zaporizzsja környékén semmisítették meg.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megyei kormányzó arról adott hírt, hogy az ukrán katonáknak, rendőröknek és katasztrófa-elhárítóknak közös erővel előzetes bejelentés nélkül, titokban sikerült kimenekíteniük 66 embert, köztük hat gyermeket az orosz erők által ostromlott Liszicsanszkból. A városban maradt civileket továbbra is arra kéri, hogy maradjanak az óvóhelyeken, mert az ágyúzások hevessége nem csökken.

Az Ukrajinszka Pravda az önkényesen kikiáltott szakadár donyecki „népköztársaság” főügyészségére hivatkozva közölte, hogy a szakadár fegyveresek elraboltak és ítélkezni készülnek három külföldi állampolgár fölött, akire akár halálbüntetést is kiszabhatnak. Két brit és egy marokkói állampolgárról van szó, akit az oroszok azzal vádolnak, hogy „jutalom fejében részt vett Ukrajna fegyveres agressziójában, amely arra irányul, hogy átvegye a hatalmat” a donyecki szakadár entitás fölött. A szakadárok előre jelezték, hogy a foglyok akár halálbüntetést is kaphatnak. Az ukrán hírportál rámutatott, hogy a nemzetközi jog szerint a külföldiek fogva tartása emberrablásnak minősül, és fölöttük a szakadár terület „bíróságának” nincs joghatósága. A foglyok kivégzése pedig háborús bűnnek minősül, amelynek nincs elévülési ideje.

Nő menekül egy tüzérségi támadás során kigyulladt házból az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai Doneckben 2022. június 3-án.
Forrás: MTI/AP/Alexei Alexandrov

Kelet-Európából érkezett T-72-es tankok kijevi megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Nagypontosságú rakétákkal kelet-európai országokból T-72-es harckocsikat és más páncélozott harcjárműveket semmisített meg az orosz légierő egy Kijev külvárosában lévő vagonjavító üzem területén – jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

Precíziós levegő-föld rakéták a donyecki régióban megsemmisítettek három, haditechnikát javító üzemet, két vezetési pontot, valamint hat élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást. Likvidáltak emellett két Osza-AKM légvédelmi rakétaindítót, két rakétasorozatvetőt, három rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt, valamint egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-50-es típusú tüzérség-elhárító radarállomást. Utóbbit a „Donyecki Népköztársaságban” lévő Szeverszk közelében.

A szóvivő szerint a rakéta- és a tüzérségi csapatok 46 vezetési pontot, 123, lőállásban lévő tüzérségi és aknavető alegységet, valamint 498 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást semmisítettek meg.

Harcászati gépek három ukrán vezetési posztra, 65 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, három lőszerraktárra és egy, a Donyec-medencébe tartó vasúti üzemanyag-szállítmányra mértek légicsapást, amelynek következtében 350 „nacionalista” vesztette életét, tíz harckocsi és páncélozott harcjármű, két Grad rakéta-sorozatvető, kilenc tüzérségi löveg és 14 speciális katonai jármű megsemmisült.

A légierő egy ukrán MiG-29-es harci gépet, a légvédelem pedig egy fegyverszállító An-26-os gépet – Odessza közelében –, két Tocska-U rakétát és 10 drónt lőtt le, köztük egy Bayraktar TB2 típusút.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 189 repülőgépet, 129 helikoptert, 1114 drónt, 330 légvédelmi rakétarendszert, 470 rakéta-sorozatvetőt, 1778 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3419 különleges katonai járművet veszítettek.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője szombat éjjel arról tett bejelentést, hogy Szeverodonyeckben az ukrán erők – amelyek egyes alegységeinél az emberveszteség szerinte elérte a 90 százalékot – aláaknázták az Azot vegyiüzem több, mint 100 tonna nitrátot és salétromsavat tartalmazó tartályait, így kísérelve meg megállítani az orosz hadsereg előrenyomulását. A tábornok szerint a robbanásért és az általa kiváltott természeti katasztrófáért az orosz felet szándékoznak hibáztatni, ahogyan az korábban már Kremenna és Rubizsne esetében történt.

A tábornok ismét azzal vádolta meg az ukrán hadsereget, hogy lakóépületeket, iskolákat és a szociális infrastruktúra egyéb létesítményeit alakít át katonai célokra, ezáltal bűncselekményt elkövetve a polgári lakosság ellen. Ezúttal Harkivból, Szlovjanszkból és Druskivkából hozott fel erre példát.

A donyecki területvédelem szerint a régiónak immár 227 települése áll szakadár és orosz erők ellenőrzése alatt. A tájékoztatás szerint a hét végén  tucatnyi lakott települést és egy bányát ért ukrán tüzérségi támadás, amelynek következtében többen életüket vesztették. A hatóság a Telegram-csatornáján azt is közölte, hogy az ukrán hadsereg az ellenőrzése alatt álló Kramatorszkban megszállta az ENSZ irodáját, kizárva onnan a világszervezet alkalmazottjait.

Putyin megszólalt az amerikai fegyverszállításról

Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Oroszország új célpontokra fog lecsapni, ha az Egyesült Államok megkezdi a nagyobb hatótávolságú rakéták leszállítását Ukrajnának.

Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP)
Forrás: AFP

Ha ezeket leszállítják, akkor levonjuk a megfelelő következtetéseket, és arra használjuk majd a megsemmisítő eszközeinket, amelyekkel elegendő mennyiségben rendelkezünk, hogy olyan célpontokra mérjünk csapást, amilyenekre eddig még nem mértünk– nyilatkozott az orosz elnök.

 

Hatalmas robbanások rázták meg Kijevet

Vitalij Klicskó polgármester közlése szerint hatalmas robbanásokra ébredt az ukrán főváros vasárnap hajnalban. A detonációkat jelentettek Kijev két kerületéből is. Médiabeszámolók szerint hatalmas robbanások rázták meg Kijevet; Vitalij Klicskó főpolgármester Telegramon megerősítette: az ukrán főváros két kerületéből jelentettek detonációkat. 

A helyszínen tartózkodó újságírók arról számoltak be, hogy a Dnyeper bal partján található két kerületből sűrű, fekete füstöt láttak felszállni hajnalban. Négy detonációt hallottak Kijev Darnyicki, illetve Dnyiprivszki kerületéből.

A Zaborona ukrán online portál főszerkesztője pedig azt írta: olyan érzés volt, mintha az orosz invázió első napja ismétlődne meg.

 

Több mint 11 ezer menekült érkezett Magyarországra szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 6068 ember lépett be szombaton Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5056-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 243 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.
 

143 menekültet fogadtak a fővárosban szombaton

Az ukrajnai háború elől június 4-én 143 ember, köztük 69 gyerek érkezett Budapestre vonattal. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.


Tovább folyik a harc Szeverodonyeckért

Ukrajna szerint Oroszország minden erejét felhasználja a keleti Szeverodonyeck elfoglalására.

Szerhij Gajdaj luhanszki kormányzó azt mondta, az orosz hadsereg átvette az irányítást Szeverodonyeck nagy része felett, de az ukrán erők továbbra is visszaszorítják őket.

Olekszandr Striuk, a város polgármestere azt mondta, katonáikat átcsoportosították, sikerült védelmi vonalat építeniük.

 Mindent megteszünk a város totális ellenőrzésének helyreállítása érdekében

 – mondta.


A háborúban meghalt gyerekekre emlékeztek

Volodimir Zelenszkij felesége, Olena Zelenszka és más tisztviselők a háborúban meghalt 261 gyerekre emlékeztek a kijevi Szent Zsófia Székesegyháznál. A kitett harangok a gyerekek hangjait szimbolizálják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában