Bandaháború

2022.06.22. 15:08

Lyonban a nyílt utcán estek egymásnak a rivális migránsbandák tagjai (videó)

A város hírhedt no-go zónájában történt az eset, ahová a lakosok már be sem mernek menni, mert teljesen átvették az uralmat a kábítószer kereskedők. Nem ez volt az első eset, hogy elszabadultak az indulatok a környéken, olyan is előfordult már, hogy a rendőrökre támadtak rá.

Óriási tömegverekedés alakult ki Lyon hírhedt no-go zónájában, a 7. kerületben lévő La Guillotière nevű városrészben a Gabriel-Péri téren – adta hírül a V4NA

A verekedésről készült videót Éric Zemmour Reconquête (visszahódítás) nevű pártjának tagja, Damien Rieu tette közzé a Twitteren.


A Lyon Mag nevű helyi lap értesülései szerint két rivális banda, a helyi algériai és mali közösség tagjai estek egymásnak a nyílt utcán, minden kezük ügyébe eső tárggyal dobálták egymást, 

a zavargásnak végül a rendőrség vetett véget könnygázzal.

A zöldpárti vezetésű nagyvárosban az utóbbi időben rendkívüli módon megromlott a közbiztonság, ami odáig vezetett, hogy az egyik szupermarket kénytelen volt bezárni délután 5 órakor, mert a bolt közelében jelen lévő illegális árusok és a környéken tanyázó drogosok miatt nem voltak biztonságban a dolgozók.

 

Ám nem a szupermarket dolgozói az egyetlenek, akik nincsenek biztonságban a környéken. 

Egy, a közelben lévő egyetemi campus diákjai december elején petícióban kérték, hogy korábban fejezzék be az óráikat, hogy még sötétedés előtt haza tudjanak menni, mert félnek, hogy megtámadják őket.

A V4NA szerint a mostani atrocitás helyszínén, 

a Gabriel Péri téren egyébként már korábban is történt zavargás, tavaly novemberben még a rendőrökre is rátámadtak. 

Ez akkor történt, amikor a CNews stábja személyesen akart meggyőződni arról, hogy milyen állapotok uralkodnak a kerületben, ezért a “Face á la rue” című műsor készítője, Jean-Marc Morandini a Nemzeti Tömörülés nevű jobboldali párt elnöke, Jordan Bardella társaságában a városba ment, hogy riportot forgasson. A térre és környékére nagy erőkkel vonult ki a rendőrség a helyszín biztosítása érdekében.

A fokozott rendőri jelenlét ellenére szélsőbalos és antifasiszta aktivisták támadtak a stábra, az összegyűlt 200 fős tömeg sértegette a riportert és a politikust, valamint azt követelték, hogy engedjék szabadon a Daltons nevű rapper banda tagjait és zárják be Morandinit, a CNews riporterét.

A szóban forgó rapper banda rendszeresen tart motoros városi rodeózást és több tagját is letartóztatták már. Néhányan közülük ebben a zavargásban is részt vettek, egy felvételt is közzétettek az interneten, melyen jól látszik, hogy pirotechnikai eszközökkel lövöldöztek az utcán a CNews adásának idején.

A hírhedt városrészben – amint arról a hírügynökség korábban beszámolt – nagy gondok vannak a higiénia területén is. Május elején a La Guillotière nevű negyed valósággal fuldoklott a felhalmozódott szemét alatt, ugyanis napokig nem ürítették ki az utcai szemeteseket és a kukák mellé kihelyezett hulladékot sem szállították el.

A La Guillotière en colère (Dühös La Guillotière) nevű kollektíva felhívta rá a figyelmet, hogy ugyanolyan bánásmódban szeretnének részesülni, mint a Lyon más kerületeiben élők és feljelentést tettek a városvezetés ellen.

Borítókép: Rendőrök a hírhedt negyedben. Fotó: Nicolas Liponne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában