Trükközés

2022.06.15. 12:51

Így akart milliárdokat elvenni a baloldal a magyaroktól

Címkék#baloldal

Vége a baloldal folyamatos milliárdos trükközésének, a Fidesz jövő héten törvényjavaslatot nyújt be a frakciók finanszírozásának szabályaival kapcsolatban. A baloldali pártok gyakorlatilag osztódtak annak érdekében, hogy minél több frakciójuk lehessen, és így minél több pénzt rakhassanak zsebre. Az LMP például egy Gyurcsány Ferenccel kötött paktum miatt örökölt egy helyet a DK-tól, és csupán ennek köszönhető, hogy frakciót tudtak alapítani. Jakab Péter, a Jobbik bukott elnöke sem véletlenül ragaszkodik a frakcióvezetői poszthoz: a nagy pénzek ugyanis a frakcióban vannak, nem a pártban.

A Fidesz elsöprő áprilisi választási győzelmét követően kiderült, amit már régóta lehetett sejteni: a baloldal csupán azért indult közös listával, hogy maximalizálni tudják a pénzekkel való trükközést – írja az Origo. Remek példa erre az LMP, amely nem a szavazók akaratából alakíthat saját frakciót, hanem azért, mert Gyurcsány Ferenc pártja egy helyet átengedett nekik, így lett meg a frakcióalakításhoz szükséges öt képviselő-

összességében a régi szabályozás azt jelentette, hogy mindössze 57 képviselőt felvonultató baloldal havonta 256 millió forintra volt jogosult,

ami azért is érdekes, mert a korábbi választási ciklusban hattal több képviselőjük volt az országgyűlésben, most mégis 60 millióval többet kapnak.

GYURCSÁNY Ferenc
Gyurcsány Ferenc juttatta frakcióhoz az LMP-t
Forrás: Koszticsák Szilárd / MTI

Így lehetett az, hogy egy baloldali képviselőre lebontva 4,5 millió forint támogatás jutott havonta, míg egy kormánypártira mindössze 2,6 millió forint.

Itt érdemes emlékezni arra, hogy a kormánypártok 135 képviselővel rendelkeznek, míg a baloldal csupán 57-tel.

A Fidesz jövő hétre tervezett törvényjavaslata révén viszont ebben a ciklusban 3 milliárd forinttal csökken a baloldal, illetve kétmilliárd forinttal a kormánypártok frakciójának támogatása. Mint ismert, a pártok 1990 óta költségvetési pénzből gazdálkodnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pártok éves szinten 2,5 milliárd forintot kapnak, amely 25 százaléka egyenlő arányban oszlott meg a parlamenti pártok között, míg a maradék 75 százalék a leadott szavazatok alapján.

Ettől viszont lényegesen eltér az, hogy a frakciók támogatása miként alakul, mivel ennél jóval tetemesebb összeget, nagyjából 30 milliárd forintot kapnak négyévente. Most viszont rendkívül aránytalanul alakult a pénz elosztása, hiszen ahogyan Kocsis Máté, a Fidesz-frakcióvezetője is kiemelte, a 2018 óta 800 ezer szavazót vesztett baloldali pártok 3 milliárddal többet kaptak volna ebben a ciklusban.

HENDE Csaba; KOCSIS Máté
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője
Forrás: Koszticsák Szilárd / MTI

A háború, az energiaválság és a kockázatos brüsszeli politika veszélyezteti a háztartások rezsiköltségeit. Most az a legfontosabb, hogy ne a magyarok fizessék meg a háború árát, és az a legfontosabb, hogy megvédjük a magyar családokat az elszabaduló energiaáraktól, ezért rezsivédelmi alapot hozott létre a kormány. A mi álláspontunk szerint ehhez az alaphoz hozzá kell járulniuk a pártoknak is legalább azzal a három milliárd forinttal, amennyivel többe kerülnének a parlamenti frakcióik a következő években
- fejtette ki Kicsis Máté.

Ha viszont minden úgy maradt volna, ahogy korábban, akkor a parlament működése a mostani ciklusban, vagyis 2022 és 2026 között, összesen 6 milliárd forinttal került volna többe, ami ezekben a háborús időkben rengeteg pénz.

A baloldal trükközésének a lényege az volt, hogy sok kis pártot hoznak létre, összesen hat frakciót alakítottak, így pedig nyilvánvalóan a pénz mértéke is növekedik, ha a számokat összeadjuk.

A változásokat követően viszont a DK frakció 21 millió helyett 9-et, a Momentum 18 millió helyett 7,6-ot kap, akárcsak a Jobbik és az MSZP, mivel az ő frakciójuk méretben megegyezik a Momentummal. A Párbeszéd 16 millió forint helyett 6 milliót kap, az LMP, amely csak Gyurcsány Ferenc miatt tudott frakciót alakítani pedig 15 millió helyett 5,7 millió forinthoz jut, ami 5,7 millióval így is több a kelleténél.

JAKAB Péter
A parlament bohóca nem mond le frakcióvezetői tisztségéről, inkább zsebre teszi a tetemes összeget
Forrás: Koszticsák Szilárd / MTI

A Jobbik helyzete különösen érdekes, hiszen a párt a megszűnés szélére kerül, de mivel még frakciót tudtak alapítani ebben a ciklusban, így havi szinten 7,6 millió forintot kapnak. Mint ismert, a baloldali pártban nemrég puccs történt a parizeres Jakab Péterrel szemben, amelynek következtében néhány órával az elkerülhetetlen leváltása előtt ő maga mondott le közösségi oldalán. Jakab viszont a Jobbik frakcióvezetőjeként 3,6 millió forintot kapna. Ráadásul ő döntene a költségvetési pénzek elosztásáról is, ezért ragaszkodik foggal-körömmel a pozícióhoz.

Borítókép: a DK frakciójának tagjai elhagyják az üléstermet, balról Gyurcsány Ferenc, a párt frakcióvezetője (b3) az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 16-án (MTI/Illyés Tibor)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában